De vijf hoogtepunten van Wildeburg 2016

Van chillen bij het kampvuur tot een moshpit bij de karaoke.

Kilian Kayser, Daphne Borst & Carmel Eerdhuijzen ,

Nu iedereen een beetje heeft kunnen bijslapen van een lang en mooi weekend Wildeburg is het tijd om de balans op te maken. Er is in drie dagen tijd een hoop gebeurd dat het vernoemen waard is. Een geweldig optreden van Gallowstreet, een slopende Extrawelt en genoeg randactiviteiten om je nooit meer te vervelen. Maar wat waren de hoogtepunten van Wildeburg 2016 volgens onze 3voor12 Flevoland redacteuren? Dat zie je hieronder.

De karaoke trailer

Het is in de nacht van Wildeburg vaak moeilijk zoeken naar herkenbare muziek. Waar moet een hitjes minnende redacteur naartoe op een druilerige zaterdagnacht vol techno? Nou, naar de karaoke trailer natuurlijk! Op het ochtendgloren veldje staan er namelijk twee trailers met daarin een oneindige muziekcollectie op het scherm, twee microfoons en een boel vals zingende mensen. Bij binnenkomst wordt al snel Rape Me van Nirvana opgezet. Binnen de kortste keren verandert de trailer in een grote kolkende moshpit. En toegegeven, dat werd nogal gemist tijdens Wildeburg. Als dan ook nog een vrouw binnenkomt die zo goed kan zingen dat zelfs Don’t Let Go van En Vogue goed klinkt weet je dat er niets boven deze karaoke trailer gaat op Wildeburg. (KK)

De sjamaan, het onbewoonde eiland en de wijze les

Zaterdagavond besluit redacteur Daphne met haar mederedacteur Carmel op bootreis te gaan naar het eiland van de sjamaan. Daar zouden ze namelijk overweldigd worden met wijze lessen van het leven, waarna ze de dood dansend tegemoet kunnen komen. Echter, na een omweg met veel touwgetrek en gebagger, blijkt het pittoreske eiland van de sjamaan onbewoond. Dat niet alleen, het vlot is teruggehaald, waardoor de redacteuren plotsklaps helemaal in hun eentje zijn. Enkel een speelkaart vinden zij nog in zijn huis. Na een barre terugtocht, waarbij de redacteuren worden opgepikt door een koning met kroon van karton, krijgen zij hun wijze les alsnog. Van een tovenaar, dat wel. ‘Als je moet plassen, dan moet je naar de wc.’ (DB)

Hutje Mutje

Zondagmiddag komt fotograaf Wilco na een rondje sfeer fotograferen bij het veld tussen Strand en Huttenveld even tot rust. Ware het niet dat bij Hutje Mutje net een foute discoshow aan de gang is. De DJ’s zitten midden in een wedstrijd voor de meest foute plaat te zitten, wat eindigt in een crowdsurf van een van de DJ’s tussen het kleurige publiek. Dit blijkt een welkome afwisseling tussen de technomuziek en livemuziek. Van ABBA tot Spice Girls tot aan obscure discoplaten, iedereen ging los. Zelfs Wilco beweegt een beetje mee, al vindt hij kijken naar de crowdsurf en het kleurige publiek veel interessanter. Wat Wilco betreft hét hoogtepunt van Wildeburg. (DB)

Het kampvuur

Zaterdagavond vallen dikke regendruppels uit de bewolkte hemel en zoeken wij, Carmel en Daphne, gauw een plekje op om te schuilen en op te warmen. Al snel hebben wij de ideale plek gevonden, een klein eindje van onze tent vandaan is namelijk een overdekt kampvuur. In de kring van banken zit op dat moment nog maar één persoon. We gaan er gauw bijzitten en steken een sigaret op. Dan komt er een tweede persoon bijzitten die, zo blijkt, bevriend is met de ander. Al snel ontstaat er een vriendelijk gesprek dat uiteraard weer begint met de vraag: ‘wat doen jullie hier eigenlijk?’. Niet lang daarna beginnen alle banken vol te raken met bezoekers die de nattigheid proberen te weren. Iedereen lacht en praat met de mensen naast zich. Sommigen kennen elkaar, anderen zijn compleet vreemden van elkaar. Het maakt ook eigenlijk helemaal niet meer uit of je iemand kent of niet, eten wordt gedeeld en aanstekers worden uitgewisseld. Deze ongekend gezellige sfeer is wat mij betreft het hoogtepunt van Wildeburg. (CE)

De modderglijbaan

Toegegeven, de modderglijbaan bevindt zich helemaal niet op het festivalterrein en is dus niet echt een onderdeel van Wildeburg. Maar op het strand, achter het hek van het Huttenveld, is er zo’n toffe plek te vinden dat het zonde zou zijn om hem niet te noemen. De modderglijbaan is een paar meter hoge heuvel zandheuvel waar je met een emmertje en een boel lef een glijbaan van kan maken. Dat wordt op zondagmiddag dan ook veelvuldig gedaan door iedereen die graag wil ontsnappen van de hitte of gewoon graag pijn heeft. Het zachte modderbad aan de onderkant van de glijbaan is de perfecte beloning na een oncomfortabel harde glij. Een hoogtepunt voor iedereen die er geweest is, waaronder onze Wildeburger Jasper. Gelukkig is er de kan dat Wildeburg gaat groeien en zou in de toekomst de modderglijbaan een onderdeel van het terrein kunnen worden. Wij hopen het. (KK)