Barbecue aan en schoenen uit op Gestrand 2016

Sfeervol Gestrand is Almere van haar beste kant

Daphne Borst ,

Het is 2016, het is weekend en er is goed weer voorspeld. Op zaterdag 9 juli was het kortom de hoogste tijd voor de elfde editie van Gestrand, het gratis festival waar je zomaar van alles op de barbecue mag gooien terwijl je geniet van allerlei soorten prima muziek. Ontstaan uit verveling van een groep vrienden biedt het festival daarvoor nu juist de perfecte oplossing. En echt iedereen komt er op af, blijkt deze editie. Wij proefden de sfeer en stelden wat vragen.

Meteen bij de ingang van het terrein (een poort in de vorm van een haai) wordt duidelijk dat er geen leeftijdslimiet is. Jonge kinderen vragen een betaling in de vorm van zand om binnen te kunnen komen in het gratis festival. Ook wordt meteen duidelijk dat kinderen echt prima feestjes kunnen bouwen; op de muziek verderop staan er al een paar te dansen en Pocket Knife Army begint de set met Let It Go (‘ken je dat liedje ook?’ aldus een meisje van vijf). Verder lopen er diverse volwassenen rond met schmink en de toon is gezet. Vandaag draait het op Gestrand vooral om gezelligheid.

Annelies (iets-en-twintig?)

Tussen alle bezoekers loopt iemand met een paarse pruik rond die bij iedereen die dat graag wilt iets schminkt. Het is Annelies, die hier al vanaf het allereerste begin komt. ‘Ik was één van de eerste 22,’ vertelt ze. De eerste 22, dat zijn de mensen die elf jaar geleden met een barbecue met vrienden op het strand het zaadje voor Gestrand plantten. ‘Ik ben dus goed bevriend met de organisatie en sindsdien ben ik er ieder jaar wel. Eerst stond ik achter de bar, toen heb ik nog vrijwilligers gecoördineerd. Dit jaar vond ik het tijd voor iets anders.’ En zo loopt Annelies rond met schmink en glitters in alle kleuren, om op alle blije bezoekers een schilderijtje te maken. ‘Dat bevalt heel goed hoor! Bij mannen maak ik het liefst iets rechtere, strakkere strepen, en bij vrouwen doe ik liever golfjes.’

Midden op het terrein staat een enorme houten draak, waar zowel kinderen als hun vaders met kleine gelukstraantjes naar staan te kijken. Bij de grill leren diezelfde vaders hun kinderen een burger te flippen. Tijdens The Shenanigans dansen de peuters net zo hard en ongecontroleerd als de skamannen en mensen met Defqonpetten. Voor iedereen die even in het gras zit is het festival een bijzonder schouwspel. Het draait niet alleen om de muziek of de barbecue, maar ook om de vele kunstuitingen die op Gestrand voorbij komen. Zo komt er een vrouw in een wit kostuum, drie robotogen en twee oudere mannen op een fiets/keuken voorbij op het Almeerse strand. Gestrand is overvloedig aan randprogrammering en aankleding en dat maakt het festival alleen maar sfeervoller.

Sem (9), Kenny (6), en Davey (8)

Een heel aantal kinderen loopt intussen driftig afval te verzamelen. Kinderarbeid? Wel nee. ‘Dat doen we omdat we dan een cadeautje krijgen!’ zegt Davey. ‘Dat krijg je pas bij een volle zak hoor,’ vult Sem aan. ‘Maar als je heel veel grote dingen hebt, is je vuilniszak ook veel sneller vol.’ Over de vraag wat vandaag het leukst is, is niet iedereen het eens. ‘Ik vond in de zee zwemmen het leukst,’ zegt Kenny. ‘Ik vond de draak leuk!’ roept Davey daarentegen. Eigenlijk vindt iedereen het overal leuk. Barbecueën hebben ze, naar traditie van Gestrand, ook allemaal gedaan. ‘Ik at een hamburger, en een worstje, en twee perziken,’ zegt Sem.

Intussen is ook de veiling begonnen, waar Annelies speciaal haar schmink voor opzij legt en grotendeels de presentatie doet. Er wordt een tafellamp verkocht voor €62,50 en gestreden om groene schilderijen en krukken van augurkenblikken. De gehele opbrengst van de veiling gaat naar het festival zelf. Het is eigenlijk jammer dat zoveel mensen tijdens de veiling nog staan te dansen bij het podium, want zo’n veiling verdient meer bieders.

Michael (26)

Rondom de barbecue is het tegen het einde van de vroege avond al iets rustiger. Tussen alle bezoekers staat er echter nog één wel heel actief te grillen. Het is Michael, die ondertussen ook aan iedereen vraagt of ze al-sje-blieft een worstje, hamburger of maiskolf willen. ‘Dit hebben allerlei mensen gewoon achtergelaten,’ zegt Michael lichtelijk verontwaardigd. ‘Ze legden het vlees neer, en liepen er gewoon bij weg. Nu hou ik het maar in de gaten, maar ik geef het wel weg.’ Eigenlijk kwam Michael hier sowieso voor het avondeten, dus dat hij nu staat te grillen is niet zo erg. Hij liep van de ingang zo naar de barbecue. ‘Dit is de tweede keer dat ik hier ben, dus ik kende het concept,’ vertelt hij. ‘Ik heb thuis op zich wel goed gegeten, dus ik heb nu niet zoveel trek meer. Ik heb mijn tang meegenomen, dus ik ben goed voorbereid. Hamburgers bakken is zeg maar echt mijn ding.’

Als de barbecues doven en de zon zakt, laait het kampvuur op en gaan de bezoekers steeds meer dansen. De kinderen, en 3voor12-verslaggevers, zoeken hun welverdiende bedje op terwijl de volwassenen beginnen aan een eindeloze nacht vol kampvuursessies, kampvuurpraatjes en kampvuur-afterparty’s. Mocht je een beeld willen van hoe de rest van de nacht was? Hou dan vooral Olmo’s nieuwe vlog-account in de gaten, dat gaat je zeker niet teleurstellen.