Hard & Heady wint de eerste voorronde van Flavourland Hard & Heady wint de eerste voorronde van Flavourland

De lat ligt hoog bij de eerste voorronde van dé bandwedstrijd van Flevoland

, Tekst : Daphne Borst Foto's: Sjors Evers

Hard & Heady wint de eerste voorronde van Flavourland

De lat ligt hoog bij de eerste voorronde van dé bandwedstrijd van Flevoland

Tekst : Daphne Borst Foto's: Sjors Evers ,

Afgelopen vrijdag barstte Flavourland los in Poppodium De Underground. De editie van 2015 begint veelbelovend met een eerste voorronde waarin de lat hoog wordt gelegd. De jury vindt zichzelf in dubio en dat is helemaal niet zo gek – eigenlijk is elke act goed. Uiteindelijk trekt Hard & Heady aan het langste eind en gaat Sonic Bloom er met de publieksprijs vandoor. Lees hieronder hoe de avond verloopt.

Hard & Heady zet de toon

De opener van deze Flavourland is Hard & Heady (zie foto hierboven), een band bestaande uit liefst zes man. Dat lijkt op het podium van Poppodium Underground ineens wel heel veel, maar iedereen blijkt een eigen sleutelrol te hebben binnen de band. Zelfs twee toetsenisten was niet teveel en de driestemmige zang bleef zuiver en bescheiden. Met hun soul, funk en vleugje r&b bracht Hard & Heady drie nummers waarvan het laatste, Fancy, twee keer zo lang duurt als de studioversie. ‘We houden van uitsloven,’ aldus de band, en dat is maar goed ook. Hiermee is de toon van Flavourland meteen gezet.

Krillaz heeft potentie

Krillaz.

Krillaz.

Na de indrukwekkende podiumvullende opener is het tijd voor Krillaz om het Flevolands publiek te overtuigen. Krillaz is een rap act bestaande uit slechts twee jongens, die met zaalvullende beats en rapteksten hun performance neerzetten. Opvallend is dat Krillaz perfect op elkaar ingespeeld is qua lyriek, maar dat de twee leden nauwelijks contact met elkaar lijken te hebben. De teksten zijn bij vlagen pakkend (‘Abuse You’ in de herhaling bleef goed hangen) maar ook vaak lastig te verstaan. Of dit aan het geluid ligt wordt niet duidelijk. Krillaz heeft een heel andere kant van de muziekscene in Flevoland laten zien, namelijk die van zolderkamers en soms boze jong-volwassenen. Wat voor muziek er werd gedraaid op die zolderkamers is goed te horen, maar hun potentie is even duidelijk aanwezig.

Sonic Bloom

Sonic Bloom

Sonic Bloom heeft er duidelijk zin in

Even vlug een biertje halen is er niet bij – is dat Nirvana die speelt? Het is Sonic Bloom, die Anurysm van Nirvana covert. Sonic Bloom is een punk/grungeband uit Lelystad bestaande uit een vrolijke bassist, een drummer en een gitarist/zanger. De band speelt vier nummers waarvan twee covers van Nirvana, en trekt het publiek hierin heel goed mee. Hoewel de nummers die ze spelen het niet zou doen vermoeden (want grunge en bozig), heeft Sonic Bloom er vanavond duidelijk heel veel zin in wat goed te zien is in hun performance. De band is sympathiek en enthousiast – iets wat het publiek duidelijk erg kan waarderen.

Unicorn Flakes klopt

Unicorn Flakes

Unicorn Flakes

Unicorn Flakes is een band die bluesrock speelt. Het eerste nummer dat de band speelde ging over hoeren en er werd later nog gezongen over whiskey, bier en vrijheid.De band, bestaande uit vier man en een vrouwelijke bassist zag er echter lang niet zo doorleefd uit als de teksten: dit waren gewoon vijf jongeren die heel goed muziek konden maken, maar niet per se de figuren die naar hoeren gingen, whiskey dronken en leefden op bier en vrijheid. Desalniettemin klopte de muziek wel, en dat vond het publiek ook.

Besef feest hard met het publiek én Bacardi

Besef

Besef

Geeft de naam niet een subtiele hint, besef dan dat hier een hip-hop act staat, vernoemd naar een van de meest gebruikte woorden op straat in Flevoland van 2015. De jongens van BESEF hebben niet alleen hun naam strategisch gekozen (want in hoofdletters, en maar één woord, dus opvallend) maar hebben de rest van hun PR ook prima op orde. Tijdens het optreden wordt reclame gemaakt voor Hef in hetzelfde Poppodium Underground, waarvan zij supportact zullen zijn. Ook Bacardi krijgt goede reclame – het Party Hardy met een fles Bacardi valt vooral bij de fans vooraan in goede aarde. De jongens lijken veel elkaars steun nodig te hebben om hun teksten goed te verwoorden. Na het optreden loopt de beat per ongeluk door. ‘Ik was zenuwachtig!’ roept de producer van BESEF.

Hippie Caught Dancing

Hippie Caught Dancing

Hippie Caught Dancing krijgt het publiek aan het dansen

Nog zo’n act met rake naam, Hippie Caught Dancing is qua aankleding alvast helemaal in de sfeer, hoewel, is dat gekke ronde zonnebrilletje nu écht nodig? Het antwoord op die vraag blijkt ‘Ja,’ want Hippie Caught Dancing neemt de elementen ‘hippie’ en ‘dancing’ uiterst serieus, evenals hun rockmuziek. Er wordt gejuichd voor Flavourlandveteraan Olmo, en het laatste nummer Wishful Thinking wordt opgedragen aan niemand minder dan Justin Bieber. De podiumvrees heeft bij deze ervaren hippies plaatsgemaakt voor een relaxte vibe, waarin een grapje en zelfspot niet worden geschuwd. Dit maakt het publiek vrolijk, en brengt ze zowaar aan het dansen.

Local Chemistry is ervaren, maar schuw

Local Chemistry

Local Chemistry

Local Chemistry gaat terug naar de basis. De drie mannen spelen met duidelijk plezier en brachten rock voor ouwe rotten. Dit zorgde wel dat de jongeren onder het publiek de buitenlucht gingen opzoeken. Zonde, want van dit ervaren enthousiasme kon nog wat geleerd worden. Local Chemistry bleef hierdoor het publiek een beetje schuw en keek vooral naar elkaar. De nummers die gespeeld werden hadden elementen die heel knap in elkaar zaten, maar sprongen af en toe van de hak op de tak. Het spel was echter strak, en daarom was het misschien niet eens zo erg dat deze band vijf minuten langer doorspeelde.
 

Bij Delayed mist het unieke

Delayed

Delayed

De afsluiter, die vijf minuten later opent dan gepland, is Delayed – een band bestaande uit vier man en een zangeres. Delayed speelt rock muziek met een randje pop. Wanneer de muziek wat te vuig wordt, komt er gewoon een funky basje overheen. De zang klonk veelbelovend, de band klonk strak, dit kon een heleboel worden. Na een paar nummers blijkt het unieke er echter wel vanaf, en na een haast kitscherige afsluiter is het gedaan met Delayed. Het publiek vindt het allemaal prima, er wordt gesprongen en gejuicht.
 

De uitslag

Na lang beraad van de jury blijkt de ervaren band Hard & Heady de meeste potentie te hebben. De band krijgt de juryprijs en mag meteen door naar de finale. De publieksprijs gaat naar Sonic Bloom. Met een overtuigende meerderheid maken zij nu kans op een wildcard voor de finale. Deze eerste voorronde van Flavourland kende een heel hoog niveau, wat de volgende twee voorrondes nog spannender maakt. 

Hard & Heady krijgt champagne.

Hard & Heady krijgt champagne.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland