3v12FL jaarlijstjes ’15: de keuzes van Daphne Borst 3v12FL jaarlijstjes ’15: de keuzes van Daphne Borst

Van beste albums en songs tot aanstormend talent

, Daphne Borst

3v12FL jaarlijstjes ’15: de keuzes van Daphne Borst

Van beste albums en songs tot aanstormend talent

Daphne Borst ,

De kaarten zijn geschud, de dagen geteld: 2015 zit er bijna op. Om dit bewogen jaar in stijl af te sluiten zullen de redacteuren hun klassieke jaarlijstjes presenteren. Nog één keer zullen ze hun ongezouten meningen over de afgelopen 365 dagen de wereld in slingeren, en kiezen ze hun beste albums, beste nummer, beste optreden én het aanstormend talent voor 2016. Vandaag is redacteur Daphne Borst aan de beurt om haar muzikale hoogtepunten van 2015 te delen.

Album van het jaar #1: Kendrick Lamar – To pimp a butterfly

In maart was het daar plotseling, niet zomaar een nieuw album maar hét nieuwe album van Kendrick Lamar. Op To pimp a butterfly wordt de worsteling getoond die in 2015 in het zwarte Amerika zo relevant is, en die voor iedere omstander zo belangrijk is om te begrijpen. Daarnaast is het album niet alleen actueel, het zit muzikaal ook nog enorm strak in elkaar.

Album van het jaar #2: Courtney Barnett – Sometimes I sit and think, and sometimes I just sit

 ‘Put me on a pedestal and I’ll only disappoint you,’ zing Courtney Barnett in de opening van haar debuutplaat. Zet Barnett gewoon niet op een voetstuk, en het album Sometimes I sit and think, and sometimes I just sit blijkt een aangename verrassing. Met nuchtere, rake teksten en rauw gitaarwerk is het album robuust doch elegant – een werk dat perfect in evenwicht blijft en toch wel een mooi voetstuk verdient om op te staan.

Album van het jaar #3: Tame Impala – Currents

Tame Impala maar dan anders, zo voelde Currents bij het eerste gehoor. Waar zijn de gitaren, en wat is er aan de hand met zijn stem? Net als een duik in de zee was dit album even wennen, maar na het vaker geluisterd te hebben blijkt het toch erg prettig. Currents is moderner dan je denkt en heeft naast Let it happen meer pareltjes dan je denkt. Het luisteren waard dus.

Song van het jaar: Rodrigo Armante – Tuyo

Dit nummer is eigenlijk gewoon de titelsong van Netflix-succes Narcos, maar ook los is het heel fijn om te horen. Het nummer brengt een grimmig sfeertje en bezingt, op minder verkapte wijze dan bijvoorbeeld The Weeknd, het drugsgebruik. Onder huisvrouwen dus een stuk minder populair, maar misschien juist daardoor wel zo’n sterk nummer.

Optreden van het jaar: FKA twigs op Down The Rabbit Hole

Hoogtepunt van zowel het festival als algemene optredens in 2015 is FKA twigs op Down The Rabbit Hole. Niet alleen muzikaal was haar optreden dik in orde (ze haalde alle hoge noten!!), daarnaast kwam haar performance niets te kort (benen in nekken geen probleem). Het publiek was meer dan onder de indruk.

Aanstormend Flevolands talent: Hard & Heady

Eigenlijk zijn ze er al, het Flevolandse Hard & Heady. Van gelikte nummers tot matching glitterende gitaren, de band is een muzikaal podiumdier van zichzelf. Dit talent was op Flavourland al goed te zien, en zal in 2016 nog meer getoond worden. 

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland