3v12FL jaarlijstjes '15: de keuzes van Esmée Koeleman 3v12FL jaarlijstjes '15: de keuzes van Esmée Koeleman

Van beste albums en songs tot aanstormend talent

, Esmée Koeleman

3v12FL jaarlijstjes '15: de keuzes van Esmée Koeleman

Van beste albums en songs tot aanstormend talent

Esmée Koeleman ,

De kaarten zijn geschud, de dagen geteld: 2015 zit er bijna op. Om dit bewogen jaar in stijl af te sluiten zullen de redacteuren hun klassieke jaarlijstjes presenteren. Nog één keer zullen ze hun ongezouten meningen over de afgelopen 365 dagen de wereld in slingeren, en kiezen ze hun beste albums, beste nummer, beste optreden én het aanstormend talent voor 2016. Vandaag is redacteur Esmée Koeleman aan de beurt om haar muzikale hoogtepunten van 2015 te delen.

Album van het jaar #1: Clean Pete - Aan Het Licht

Hoewel ik Nederlandstalige muziek zoveel mogelijk probeer te mijden omdat ik er simpelweg niet van hou, wisten de Brabantse tweelingzusjes van Clean Pete mij versteld doen staan tijdens hun optreden op Gimme Shelter Festival 2014. Met doordachte teksten, fraaie samenzang en een portie humor tussen de nummers door bleef dit optreden nog lang in mijn gedachte hangen. Afgelopen oktober brachten de zusjes hun tweede album Aan Het Licht uit, die ik als minstens zo interessant beschouw als het optreden vorig jaar. Voortbordurend op het debuutalbum, slaan ze nu een iets andere weg in door elektro-invloeden door de nummers heen te laten vloeien. Ik kan niet anders dan dit album met liefde aan te bevelen.

Album van het jaar #2: Unknown Mortal Orchestra - Multi-Love

Ik zat met smart te wachten op de release van Multi-Love, het derde album van Unknown Mortal Orchestra. Maar wanneer een maand van tevoren de single Can’t Keep Checking My Phone lekte, was ik geschrokken. “Wat is dit? Funk? Disco? Daft Punk? Wat is er met de vertrouwde sound gebeurd?” Ik werd nu wel erg benieuwd naar de rest van het nummer op het album. Wanneer je het album als geheel luistert, valt de nieuwe funk-/discosound niet meer op en kun je gemakkelijk het vertrouwde geluid van UMO herkennen. Het was even schrikken, maar de band zet een stapje verder in hun discografie en dat is uiteindelijk helemaal niet verkeerd.

Album van het jaar #3: Andy Shauf - The Bearer of Bad News

De Canadees Andy Shauf weet op zijn album The Bearer of Bad News liefdesverdriet te vertalen naar iets moois. Hij verpakt zijn eerlijke en uiterst persoonlijke verhalen met mistroostige piano-, gitaar- en klarinetklanken. Hij heeft het album in alle rust en eenzaamheid opgenomen in de kelder van zijn ouders. Vrolijk is het niet, maar de somberheid ontroert in hoge maten.

Song van het jaar: Aurora - Runaway

Tijdens het turen in de afspeellijst van Iceland Airwaves 2015 klikte ik het nummer Runaway van Aurora aan. Ik weet nog steeds niet wat het is waardoor dit nummer mij zo greep, maar ik zocht haar op via Google, zag dat ze in februari 2016 in Tivoli Vredenburg speelt en kocht een kaartje. Het nummer dat mij aanzette tot deze impulsieve actie moet hierdoor naar mijn mening wel bekroond worden tot ‘Beste song van 2015’.

Optreden van het jaar: Gallowstreet op Where The Wild Things Are

Ik denk dat mijn recensie van dit optreden op het festival in de Eemhof precies omschrijft waarom dit hét optreden van 2015 was voor mij:

"Als er iemand vraagt waar het feestje is, dan is het antwoord op die vraag ongetwijfeld: in de Action Factory tijdens Gallowstreet. De band van dertien treedt het podium op dat niet kleiner had moeten zijn. De Amsterdammers zitten vol energie, die ze met alle liefde willen overbrengen op het publiek. En het gaat tekeer: al vanaf het eerste nummer is het publiek niet meer te houden. De solo’s zijn goed verdeeld over de band, en telkens als er iemand anders zijn soepele solo laat horen reageert het publiek hondsdol. Stilstaan is geen optie. Gallowstreet is een band die je wil hebben op een festival, die je moét hebben op een festival. Het zijn entertainers in hart en ziel, en hard gaan ze. Dit optreden bevat een zeldzaam moment waarop je denkt: was ik maar op trompetles gegaan. Na driekwartier is de gegeven speeltijd om en sluiten ze af met Bumaye. Maar het publiek is er nog niet klaar mee en vraagt om meer, en meer krijgen ze. Gallowstreet komt terug voor een toegift waarmee ze nog maar eens bewijzen één van de hoogtepunten van de dag te zijn."

Aanstormend Flevolands talent 2016: Hard & Heady

Je kunt eigenlijk niet meer om deze band heen. Uit het niets sprongen de heren dit jaar uit de grond, wonnen het Studenten Bandfestival en Flavourland, speelden al in de grote zaal van De Melkweg en stonden in de finale van Stairway To Hedon. Als dat niet aanstormend talent is, wat dan wel?

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland