Lowlands: 'naar Duitsland nog altijd een optie'

Festival en gemeente Dronten overleggen nog over toeristenbelasting

Door Ingmar Griffioen ,

Lowlands overlegt nog altijd met Dronten over de voorgestelde verhoging van de toeristenbelasting. Dat zou Lowlands pakweg een ton kosten. De festivalorganisatie reageerde dan ook ontstemd en schermt met een vertrek naar Duitsland. "Net over de grens zijn meerdere terreinen, die zeer geschikt zijn voor festivals", laat woordvoerder Bente Bollmann weten. Op 16 juni bespreekt de gemeenteraad het voorstel.

Festival en gemeente Dronten overleggen nog over toeristenbelasting

Lowlands is nog altijd met de gemeente Dronten in overleg over de voorgestelde verhoging van de toeristenbelasting. Dat zou Lowlands pakweg een ton kosten. De festivalorganisatie reageerde dan ook ontstemd en schermt met een vertrek naar Duitsland. "Net over de grens zijn meerdere terreinen, die zeer geschikt zijn voor festivals", laat woordvoerder Bente Bollmann weten. Op 16 juni bespreekt de gemeenteraad de bezuinigingsvoorstellen, waar de verhoging deel van uitmaakt.

Vorig maand kwam een flink pakket met bezuinigingsvoorstellen van de gemeente Dronten naar buiten. Het verhogen van de toeristenbelasting van 80 cent naar 1,40 euro per overnachting zou 435.000 euro opleveren. In totaal zijn er voor 5.372.412 euro aan ombuigingsvoorstellen (bezuinigingen) gedaan in de kadernota voor de periode tot en met 2015. Maar volgens gemeentewoordvoerder Huib Veldhuijsen hoeft Dronten minder te snijden en is het dus nog lang niet zeker of alles ook doorgevoerd wordt. "Het is aan de gemeenteraad om die afweging te maken." In de begrotingswijzer staat: "De inschatting is dat de gemeente Dronten vanaf 2012 afstevent op een tekort dat oploopt tot ruim 4,7 miljoen euro in 2015."

Veldhuijsen citeert het persbericht over de begrotingswijzer: "De gemeente zoekt binnen haar eigen organisatie naar 1,8 miljoen euro door het werk efficiënter en met minder mensen te doen. Er moet dus nog 3 miljoen bezuinigd worden en/of we moeten meer inkomsten realiseren." Omdat Lowlands de gemeente ook een hoop oplevert, is het nog maar zeer de vraag of de verhoging van de toeristenbelasting wel opportuun wordt geacht. En of de gemeente er per saldo op vooruit gaat, als het festival het dreigement waarmaakt en vervolgens de biezen pakt. "We zitten niet te wachten op een vertrek", bevestigt Veldhuijsen. "Dat zouden we niet prettig vinden."

Of de druk van de Lowlands-organisatie de raadsleden zal overtuigen, weet woordvoerder Bente Bollmann niet. "Dat hoop ik natuurlijk wel", lacht Bollmann. "We overleggen nog steeds en ze lijken een behoorlijk weloverwogen afweging te maken. Dat is mooi." Hij snapt de bezuinigingsbehoefte van Dronten, maar plaatst kanttekeningen bij de voorgestelde hoogte. "Veel gemeenten verhogen de toeristenbelasting, maar de gemeente Dronten schijnt met stip op één te staan."

Alternatieven heeft Lowlands genoeg, liet Bollmann zich desgevraagd al meerdere keren ontvallen. Het is echter niet zo dat Lowlands andere terreinen op het oog heeft, benadrukt de woordvoerder. "Dat is niet helemaal het geval, maar er komt wel eens wat langs." Bollmann refereert aan geschikte terreinen net over de grens met Duitsland. Het gerucht gaat dat er gesprekken lopen over het evenemententerrein bij Airport Weeze, nabij het Duitse Kleve. "Dat zou kunnen, maar ik ga nu niet zeggen om welke terreinen het gaat", reageert Bollmann. "Ik wil het nu niet teveel opkloppen, dat is onnodig speculeren. Het is nu aan de politiek om de afweging te maken." Die bespreekt het voorstel op 16 juni in de gemeenteraad.