Elliot, Almere’s eigen musicerende bibliothecaris

“De voornaamste inspiratie is het leven”

Door Danitsja Koster ,

Elliot brengt 30 mei zijn debuut-cd uit bij het label STRFCKR. Voor het album heeft hij nauw samengewerkt met Gaspard de la Nuit en heeft daardoor geleerd de controle loslaten tijdens de opnames, meegaan met de flow en al experimenterend zien waar je uitkomt. 3VOOR12/Flevoland ging met Eelco “Elliot” van Zanten om tafel om te kijken naar welke verrassende dingen creativiteit je kan brengen.

“De voornaamste inspiratie is het leven”

Er is een nieuw fenomeen opgestaan in de Almeerse muziekwereld. Elliot (Eelco van Zanten, oud Supermannen-fromntman) combineert singer-songwriter muziek met elektronische invloeden en is duidelijk geïnspireerd door onder andere Prince. De droom van een man word heel snel werkelijkheid als hij Simon Little van STRFCKR leert kennen op een feestje. Simon stelt hem voor aan Gaspard de la Nuit en het opnemen van de cd in Belgrado is een feit. Hoog tijd om met Eelco eens te gaan praten over zijn eenmansproject Elliot.

Wat is het doel van deze cd?
Adam van STRFCKR wilde de cd graag uitbrengen en het label heeft een onafhankelijke uitstraling met net even andere muziek. Eigenlijk is het balletje spontaan gaan rollen nadat ik Simon Little op een feestje ben tegengekomen. Creativiteit kan je naar verrassende dingen brengen.
Ik wil graag de spontane flow van de opnames doorzetten. Voor eventuele optredens heb ik een vrij basic band opgezet met zeer ervaren muzikanten waaronder mijn broertje (Wouter van Zanten, red.). We willen graag ongecompliceerd muziek maken, het los kunnen laten om een eigen invulling aan de muziek te geven.

Waar komt de inspiratie voor deze cd vandaan?
De voornaamste inspiratie is het leven wanneer je volwassen bent maar nog niet alles helemaal op een rijtje hebt. Je bent onderweg maar nog niet helemaal daar. Ook de samenwerking met Caspar (Wijnberg, aka Gaspard de la Nuit, red.) zorgde voor veel inspiratie. De kick van het muziek maken en de mogelijkheden van de studio zorgden voor een ontdekkingsreis tijdens de opnames. De persoonlijke gesprekken onderling hebben deze reis extra mooi gemaakt en hij heeft daardoor echt zijn stempel kunnen drukken op de cd.

Hoe zijn de opnames verlopen?
Caspar is van de spontane vibe. Ik had de liedjes al geschreven, maar om samen in het moment te zitten om er wat van te maken en al jammend en experimenterend verder te komen was heel bijzonder. De teksten zijn ook heel spontaan ingezongen. Normaal ben ik veel meer van het helemaal uitcomponeren van nummers, maar Caspar is meer van het kijken wat er met een nummer gebeurd. Door hem is het een stuk rauwer geworden wat veel beter past bij het label. Zonder Caspar was het misschien helemaal niks geworden of veel te gepolijst. Het was leuk en spannend en leverde elke keer mooie dingen op. Tenminste, soms leverde het ook hele lelijke dingen op, maar dat hoort bij het proces.

Wat zijn de plannen voor Elliot?
Tijdens de releaseparty van de cd treden we op met de band en in juni zijn we te gast in een radioshow. Het optreden is het eerste wat ik voor mijn zoontje zal doen dus dat is wel heel bijzonder. Verder staat er voor Elliot nog niet veel op de planning, als het leuk is om te doen wil ik graag ergens optreden. Ik heb nu een gezin waar ik graag tijd aan wil besteden en werk bij de bibliotheek dus het moet wel te combineren zijn. Optreden is heerlijk, maar er zijn nu andere prioriteiten in mijn leven.

Wat is je muzikale focus voor dit jaar?
Hopelijk blijft alles wat ik doe met elkaar te combineren, maar tot nu toe ben ik nog nergens tegenaan gelopen. Ik ben bezig met Bastian wat erg lekker loopt, de cd van Elliot komt komende week uit en ik ga weer aan de slag met mijn elektronische project Roko Dragonbreath. Bastian kost momenteel de meeste tijd omdat er vrij veel optredens zijn gepland.

Waar zie je jezelf en je lopende projecten over vijf jaar?
Mijn gezin is nu de prioriteit, muziek en mijn jongensdromen wegen momenteel minder zwaar. Het bevalt me goed bij de bibliotheek en de mensen om me heen zijn belangrijk. Hopelijk zijn er daarnaast nog voldoende leuke muzikale projecten waar ik me mee bezig kan houden. Muziek heeft te maken met de juiste drive en dat heeft niet iedereen.

Zondag 29 mei is de releaseparty van "The Thrill of" in Rainarai in het Westerpark te Amsterdam. Hoewel de cd op 30 mei digitaal wordt gelanceerd, is Elliot ook bezig om fysieke cd's te laten persen. De clip voor de eerste single "Still" is in ontwikkeling en verschijnt binnenkort.