Dezelfde Van Dik Hout in Underground

Na vier jaar leven zij nog steeds

Tekst: Nico Glas; Foto´s: Anne-Marieke Zaal ,

Na vier jaar absoluut geen kick duiken de heren Van Dik Hout terug de muziekscene in met het album “Leef!”. Duidelijker kan niet, Van Dik Hout leeft en wil dat heel Nederland laten zien met een tournee door het land. Afgelopen zaterdag stonden zij in de Underground in Lelystad. 3voor12/Flevoland was er bij om te kijken of er nog steeds planken gezaagd werden.

Na vier jaar leven zij nog steeds

In een afgeladen Underground is het een mooier beeld dan de vorige keer dat Van Dik Hout wilde spelen in het pittoreske Lelystad. Dat optreden was dan ook afgezegd, omdat er niet genoeg kaarten waren verkocht in de voorverkoop. Met dit optreden is er een revanche voor de band die zij ook echt moeten grijpen
 
Het voorprogramma is verzorgd door muziek virtuoos Christiaan Hof. Op de flyer van deze avond staat: ´“Een enorm groot talent” aldus Paul de Leeuw´. Zo’n citaat is ook best op zijn plek, want muzikaal is hij heel sterk. Hof is voornamelijk bekend in het producentencircuit, waar hij nummers schreef en produceerde voor onder andere Kinderen voor Kinderen, Jim Bakkum en Bastiaan Ragas.  Hij heeft ook in de band van Alain Clark gezongen. Kortom, iemand die wel bekend is in de muzikale wereld van ons kikkerlandje. Maar wat vindt Lelystad? Het is behoorlijk rumoerig op de dansvloer en  het publiek is voornamelijk met elkander bezig en niet met Christiaan en consorten. Dit is verklaarbaar, want hoewel Hof en mede-muzikanten van een bijzonder hoge kwaliteit zijn , brengen zij het nogal saai. Dit komt met name door de teksten van Christiaan. Hij weet met een handje vol zinnen drie minuten vol te spelen, wat op een gegeven moment zorgt voor hinderlijke herhalingen. Al met al is het wel een goed verzorgd muzikaal gebeuren, eentje waar Nederland zeker op moet gaan letten.

Zo’n Christiaan is hartstikke leuk, maar iedereen komt natuurlijk voor Van Dik Hout. Waar het voorheen met elkaar babbelen was is het nu gewoon genieten van een van de bekendste Nederlandse bands. Na vier jaar zijn de heren terug met het album “Leef!” en dat moet Nederland weten ook! Deze gevestigde muzikanten weten wat zij moeten doen en doen dit ook uitermate goed. De band speelt een mix van evergreens en nummers van het nieuwe album, waar het publiek op los gaat. De ambiance, de stijl, de uitstraling, ja, zelfs de geur en de kleding is zoals deze bekend zijn van vroeger. Van Dik Hout is dezelfde Van Dik Hout als die van 1994, toen het met “Stil in mij” hun stempel op de Nederlandstalige poprock zette.

Vind jij Nederlandstalige classics helemaal te gek? Dan kan 3voor12/Flevoland jou er op attenderen dat elf juni Extince in de Meester staat, en twee juli op hetzelfde podium Almere Gaat Vreemd, met dit jaar het thema: Nederlandstalig. Wees erbij!