Wie is Kevin Odijk? Wie is Kevin Odijk?

"Ik heb heel veel verschillende gangetjes in mijn leven"

, Door Nico Glas

Wie is Kevin Odijk?

"Ik heb heel veel verschillende gangetjes in mijn leven"

Door Nico Glas ,

Uiteraard bestaat de Flevolandse muziekscene uit duizend-en-een gezichten. Natuurlijk zitten daar veel muzikanten tussen, maar ook liefhebbers, vaste bezoekers, ambtenaren, journalisten, organisatoren, scouts en vele anderen. Het ene gelaat ken je al jaren, de andere bakkus komt net om de hoek kijken. Met de vaste rubriek ‘Wie is het?’ brengt 3voor12/Flevoland in kaart wie nou eigenlijk wie is. Deze week aandacht voor: Kevin Odijk

"Ik heb heel veel verschillende gangetjes in mijn leven"

Kevin Eduard Benjamin Odijk (1986) ook wel bekend als Kevin Odijk, maar beter bekend als Vinnie of Vindingrijk. Deze Almeerse MC heeft diepe banden binnen de lokale hiphop scene. Zo rolt hij met de heren van Drumpatroon, Drievoudig en is onderdeel van De Blocq Van Kuffeler. Toch heeft hij zijn zinnen gezet op een te vette solo plaat. Wat educatie betreft is onze Kevin een pientere jongen. Hij is vanuit de Havo naar de Hogeschool van Amsterdam gegaan om zijn bachelor Bouwkunde te doen. Na een jaar er tussenuit heeft hij zijn bachelor alsnog gehaald en nu werkt hij aan zijn afstudeerproject aan de TU in Delft voor zijn master Architecture. Op een half jaar wonen in Melbourne na leeft Kevin zijn hele leven al in Waterwijk in Almere. Op zijn tiende zat hij daar op school en was veel aan het sporten, hutten bouwen en bezig met algemene jeugdige gekkigheden. Tien jaar later was hij in datzelfde huis aan het studeren voor zijn HBO en in dat jaar zat ook zijn half jaar sabbatical.
Tussen al studeren door wist hij ook nog tijd te vinden om te beginnen met teksten schrijven en rappen. Daar is hij nu goed mee op weg en Almere en omstreken zal nog veel horen van deze MC. Zijn helden zijn er in de tientallen. Een greep uit deze lange lijst toont voor de hand liggende namen zoals Pete Philly, Opgezwolle, Typhoon en Kernkoppen. Maar ook buiten de hiphop vindt Kevin inspiratie. Bijvoorbeeld bij Phil Collis, Elton John, Herman van Veen en Acda en De Munnink. Al met al iemand met een brede muzikale smaak. Wie weet kan Kevin met zijn antwoorden iemand anders ook inspireren. Zonder verdere oponthoud: twaalf vragen aan Kevin Odijk.


Wat is jouw favoriete plek in Flevoland?
De Noordenplassen: een plaats waar je even tot rust kan komen, zaken van jezelf kunt afzetten, waar je totaal jezelf kan zijn, de woonkamer van onze vriendengroep. Heerlijk in de zomer, kampvuurtje naast het strand, muziek aan, verhalen vertellen, barbecueën en een nachtelijke duik. Dat is de ideale zomeravond. Kom er ook regelmatig met de hond een wandelingetje maken, of gewoon even een biertje doen met de jongens.

Welke kroeg noem jij je stamkroeg?
Tot kort had ik geen echte stamkroeg, vroeger wel. Bordeaux voordat het een tienerdisco werd, gingen we vaak wat drinken en stappen (toen gemiddelde leeftijd 18-19 was, toen het 16 werd was het over). Ook bij Le Baron wat drinken deden we regelmatig, maar werd steeds prijziger. Sinds kort kan ik wel stellen dat Le Cameleon op het Deventerpad de nieuwe kroeg is. Geweldige mensen, spelletjes, goed volk, gewoon ouderwets gezellig. Hangt gewoon een heerlijke sfeer, een plaats waar je nog is een praatje maakt met een onbekende. En natuurlijk lekkere prijzen voor de biertjes.

Wat is op muzikaal gebied momenteel dé Flevolandse parel?
Moeilijk te zeggen, ik volg niet heel veel specifiek Flevolandse muziek. Ik vind het mooi als er nieuwe platformen worden opgericht waar ontwikkeling van lokale muziek word gestimuleerd. Ik vind de formatie Drumpatroon de voornaamste representatie van succesvolle Almeerse muzikanten. Daarnaast ben ik ook erg gecharmeerd van de Softies. Heel anders, geen hiphop, wel keihard! Het duo Mitss en Kapthijn zijn naar mijns inzien op dit moment de beste hiphop-act van de polder. Maar er zijn veel meer rappers die op hetzelfde level zitten als deze twee lokale pioniers. Het enige verschil is dat zij het waar maken. Ze zijn productief en ontwikkelen zich enorm. 

Wie of wat wordt enorm onderschat in de Flevolandse muziekscene?
Ik denk niet dat er echt onderschatte artiesten rond lopen. Er wordt heel veel gelet op artiesten, en ook onderling, en ze weten wat voor niveau ze kunnen brengen en wat voor niveau ze om zich heen hebben. Ik denk dat je eerder kan spreken van een groot aantal overschatte artiesten. Maar daar doe ik verder geen uitspraken over. Je bent pas een onderschat artiest als je jezelf niet publiekelijk durft te profileren.

Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?
Heavy metal band zangers! Je weet wel, die hun ingewanden eruit blèren! Ik vind de muziek zelf op zich wel nice, op z’n tijd, maar dan gaat er zo’n gek overheen schreeuwen. Duidelijk mensen die het zwijgrecht moeten praktiseren.

Wat is voor jou een bron van inspiratie?
Muziek van allerlei soorten, maar ik ben vooral van de muziek met een eigen identiteit, iets alternatiefs, geen mainstream, bijvoorbeeld Gorillaz of The Streets. Ook artiesten met een eigenaardigheid in de muziek of hu stem, zoals The Q4. Vernieuwende technieken en concepten van tracks kunnen me inspireren. Verder zijn dichters en andere literatuur ook bronnen, al gebruik ik die minder vaak. Wil ik wel meer doen in de toekomst.

Heb je een motto of quote die jou ten voeten uit weergeeft?
"Ik zie, ik denk, ik creëer." - Kevin Odijk, 2008

Wat doe je in het dagelijkse leven?
Ik ben nog steeds aan het studeren: afstuderen aan de Universiteit. Deze man schopt ’t ver! Hoop in de zomer afgestudeerd architect te zijn waarna ik een ritme kan opbouwen, vast werk zoeken, eigen huisje etc. Verder ziet elke dag er anders uit. Ik werk naar mijn gevoel. Als ik zin heb om aan het project van school te werken doe ik dat, als ik zin heb om muziek te maken, of teksten te schrijven doe ik dat, als ik zin heb in een potje Fifa 11, dan doe ik dat. Ik volg meestal de vibe die ik voel.  

Wat voeg jij toe aan de Flevolandse muziekscene?
Ik maak muziek vooral voor mezelf, ik ben graag creatief bezig met muziek en tekst. Ik weet dat ik op een bepaald level zit waarvan je kan stellen dat het mensen kan raken. In mijn nummers probeer ik mensen te raken. De leek moet worden meegenomen in het verhaal of de boodschap en een kenner  moet worden verrast met sterke teksten en vernieuwende wendingen. Ik denk dat ik samen met verschillende rappers en dj’s de hiphop in Almere een nieuw leven kan inblazen. We zijn pas net begonnen en hebben nu al aardig wat neergezet. Als we voor de mixtape en het album echt goed gaan zitten, zelfkritisch werken en elkaar triggeren om next level te brengen bij elke sessie gaan we zeker doorbreken in de Nederlandse scene. Daarmee kunnen we als artiesten van Flevolandse bodem laten zien wat de polder allemaal te bieden heeft. 

Iedereen koestert wel muziek die, gezien de rest van de voorkeur, beschamend of dubieus is. Wat is jouw muzikale afwijking?
Sinds mijn reis naar Australië heb ik wat nieuwe muziek opgepikt. Naast alle Australische en Nieuw Zeelandse hiphop, die overigens erg goed is, ben ik aanraking gekomen met een Zweedse formatie, Movits. Ondanks dat je er niets van verstaat, kan ik er helemaal in opgaan. Heerlijke muziek, “where hiphop meets swing”, iets geheel verfrissends. Vooral de Äppelknyckarjazz is grandioos.

En, hoe is het verder?
Waar iedereen altijd zegt:  “Jah, gewoon, gaat z’n gangetje heh..” is het bij mij meer zo dat ik heel veel verschillende gangetjes heb in me leven. Waar het bij de een super lekker gaat kan het bij de ander wat minder gaan en visa versa. Er bestaat altijd een evenwicht in het succes. Dat is natuurlijk gebonden aan de tijd die je in bepaalde gangetjes steekt. Als ik in een gang verdwaalt raak kunnen deuren uit andere gangetjes me helpen weer op het juiste spoor te raken. Als een leven teveel structuur heeft gaat het vervelen. Ik ben altijd opzoek naar uitdagingen, het verbreden van me horizon.

Wat wil je verder nog kwijt?
Ik wil graag gebruik maken van dit interview door alle mensen te bedanken die mijn creativiteit beïnvloeden. Ik haal heel veel inspiratie uit de kleine dingetjes van het dagelijkse leven. In de jaren hebben we een prachtige vriendengroep gevormd, dat naast het zijn van echte vrienden, ook fungeert als een netwerk van individuele specialisten. De meeste zijn creatief op hun manier en het is altijd heel interessant om te zien of spreken over elkaars kwaliteiten, waar we ook van elkaars kwaliteiten kunnen profiteren.

Bigup naar: Kapthijn, Drumpatroon (G, Snef, de D, DJ Stefanovici) Nelis, Label 1382, Kaze, Specs, Dubsteppen, De Blocq van Kuffeler, Mitss, Jorzelf, Overgeers, Psicho, Spikey, Lateskool, Romeo Lobo, de Schoor, Stichting Twisted, en alle grondleggers van Almeerse Hiphop (Raymster, Jay-tee, Danna, Robotix, Ongerept, Statiks, Ali B, DRT, Jerome XL, Logos, Tim Calis, Keizer, als ik je ben vergeten, zonde, maar Bigup).

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland