Tweede voorronde Vers doet BG schudden

Van metaalmoeheid hebben ze niet gehoord

Tekst: Bart Rouw; Foto’s: Hans Schuurmans ,

Twee metalbands en een rockband streden afgelopen vrijdag om het hardst voor de felbegeerde finaleplek van Vers 2011. Met snoeiharde drums, vlammende gitaarsolo´s en grunts die alleen met een poliep konden eindigen zette de bands de BG-22-24 op zijn kop. Lees hier welke bands er geslacht werden en van welke band er zo gesmuld is dat die door mocht naar de finale.

Van metaalmoeheid hebben ze niet gehoord

De tweede voorronde van Vers, Flevolands talentenjacht voor beginnende bands, begint als een ware tienerdisco met jonge jongens en meiden die door pa en moe worden weggebracht. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers ligt dan ook rond de vijftien en een half vanavond. Dit wil niet zeggen dat de bands niks kunnen. Zowel Amongst the Unbroken, Lucky 13 en Undershadow hebben er zin in en laten dat zien ook. De avond wordt aan elkaar gepraat door vaste presentator en Blok Aan Je Been dj Leon Olmo en gastpresentator Paul Dame, zanger van The Freaking Hotdox.

Lucky 13, de enige niet Almeerse band van de avond, heeft de jongste bandleden. Ook is het de enige band die geen metal speelt. Het Emmeloordse kwartet speelt alternatieve rock in de trant van Silverchair, met een vleugje Foo Fighters. Dat laatste wordt heel duidelijk wanneer het nummer Learn to Fly wordt ingezet. Hoewel de band een leuke indruk maakt, nekt hun leeftijd en daarmee hun gebrek aan ervaring de jongens wel. De podiumpresentatie is angstig te noemen en het geheel rammelt nog teveel. Maar, en dit is ook het consensus onder het publiek, als ze nog een jaar of twee samen blijven, kan dit wel eens heel goed worden.

De metalcoreband Amongst the Unbroken heeft de presentatie hoog in het vaandel staan. Zanger David is ook een “oude rot” in het vak; hij speelde ooit de bas in Gematria. Tijdens het grunten, schreeuwen en zingen kruipt, springt en danst David over het podium. Als hij leert matigen kan zijn aandeel op het podium niet meer stuk. De muziek van de jongens is snel en rauw, met een melodisch randje. Het doet veel denken aan Killswitch Engage. Het optreden met Merge As One, onlangs in de Meester, bewees het al: een bandje met potentie.

Desondanks weet Undershadow toch het publiek voor zich te winnen. De tweede Almeerse metalband van de avond doet dit door redelijk strak, erg snel en met overtuiging te spelen. Soms wil de band iets te snel, waardoor het rommelig wordt. Toch weten ze een geluid neer te zetten dat doet denken aan Bullet for my Valentine en Atreyu, maar dan met meer gegrunt. Met het winnen van deze tweede voorronde wordt de aankomende finale steeds meer een metalfeestje. Zij spelen begin januari samen met Better Left Forgotten in de Kunstlinie, strijdend om de titel “Verste band van Flevoland 2011”.

De vierde act, dubstep dj Dropbox Attitude, kon helaas geen acte de presence geven. Presentator Paul “Duck” Dame vatte het mooi samen: “Nou, meer tijd voor de rest!”