De Popronde in Almere De Popronde in Almere

“Ontdekken tijdens culturele kroegentocht”

, Door Bart Rouw

De Popronde in Almere

“Ontdekken tijdens culturele kroegentocht”

Door Bart Rouw ,

Aanstaande zaterdag (2 oktober 2010) komt de Popronde naar Almere. Het reizende festival bezet dan voor één avond dertien podia in het centrum en zet daar drieëntwintig acts neer. Geen half werk dus. 3voor12/Flevoland sprak met de man die het geheel naar de polder haalde: Jan-Melle Liscaljet.

“Ontdekken tijdens culturele kroegentocht”

Al zestien jaar raast de Popronde door het land. Ooit in Nijmegen opgezet om het publiek te laten zien dat er wel genoeg locaties in een stad zijn om nieuwe, frisse acts te zien, is het nu een muzikaal beest wat ieder najaar door Nederland reist. De opvatting is nagenoeg onveranderd gebleven door de jaren heen: het centrum van een stad omtoveren tot één groot podium en daar acts boeken van buiten de regio. Via deze weg hebben al veel acts het contact weten te leggen met het grote publiek. Denk aan Go Back To The Zoo, The Mad Trist, De Staat, Racoon, Roosbeef en Voicst. En dit jaar komt de Popronde voor het eerst naar Almere.

Organisator Jan-Melle Liscaljet heeft in het verleden verschillende marktonderzoeken gedaan voor moederorganisatie Popwaarts. Hieruit bleek dat zowel de vraag als het aanbod aanwezig was. “Zij wilde al graag een tijd de Popronde naar Flevoland brengen, bij voorkeur Almere. Gedurende het onderzoek ben ik zeer gepassioneerd geraakt over het concept. Ik ben daarbij toch al een tijd bezig met het organiseren van allerlei muziekevenementen in Almere.” verklaart Liscaljet. De te nemen stappen lagen dus voor de hand.

Wat opvalt zijn de locaties waar de acts gaan spelen. Het criteria is dat de locaties op loopafstand van elkaar in het centrum liggen, en dat de locatie zelf ook enthousiast is. Dit leverde een mix van kroegen en zalen op waar de doorsnee concertganger niet vaak komt. “Hierdoor krijg je een kijkje bij dertien verschillende locaties waar je anders misschien niet zo snel komt of zelfs nog niet eerder bent geweest.” Gevraagd naar het kostenplaatje luidt het antwoord klaar als een klontje: “Tuurlijk is het gratis, pannenkoek!” Wat weinig twijfel overlaat.

Redenen om te gaan proeven van de Popronde zijn er, naast het financiële meevallertje, in veelvoud. “Er staan drieëntwintig acts die muziek maken in bijna net zoveel stijlen, dus er is voor ieder wat wils. Verder zijn het acts die het wel eens heel ver kunnen schoppen dit jaar. Denk aan toers in het binnen- en buitenland, uitverkochte shows die er niet om liegen en hits in de nationale charts. En dit zijn acts die je dus gratis en als een van de eerste kan zien.”
Volgens Jan-Melle zijn de redenen om niet te komen een stuk drastischer van aard: “Tja, het lijkt mij dat je dan óf muziek moet haten óf een verergerde vorm van pleinvrees of mensenvrees moet hebben.”

Dat het een memorabele avond wordt, staat vast. Het startkapitaal van dertien locaties zorgt ervoor dat Almere niet hoeft onder te doen voor andere steden, die al veel langer een jaarlijkse Popronde houden. Bedolven onder het werk is het hoogtepunt voor de jonge organisator dan ook één van verlangen: “Het grootste hoogtepunt komt denk ik aan het einde van de avond als alles achter de rug ligt en Popronde Almere ook goed bezocht is door de bezoekers. Ik hoop dan ook op veel positieve reacties van de bezoekers en acts, die veel nieuwe ontdekkingen hebben gedaan tijdens deze culturele kroegentocht. Waarop wij - organisatie, locatie en publiek - allen besluiten om het volgend jaar nog grootser te gaan doen.”


Popronde Almere 2010 programma:

15:30
Case Mayfield, Bagels and Beans

16:30
Grizzly Adams, Platenhuis ´t Oor

17:30
The Wrong Jeremies, Eetcafé Den Enghel

19:00
Yori Swart, Grandcafé Jordaaan

20:00
Kashmere Hakim, Hemel op Aarde
Easy Joe, ´t Boemeltje
Little Things That Kill, De Meester

21:00
Casper Adrien, Anno
One Trick Pony, De Kunstlinie
Spotrockers, De Meester

21:30
Audiofeel, Men At Work
De Gringo´s, Mambo

22:00
Jess, Hemel op Aarde
Jesse Maria, Anno
Boef en de Gelogeerde Aap, Kunstlinie
Moonpilot, De Meester
Krach, Endzjin

22:30
Zorita, Waterfront

23:00
Starcatcher, De Kunstlinie
Colossa, De Meester
Marlon Penn, Endzjin

00:00
Handsome Poets, De Meester

01:00
Bandito, De Meester

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland