Popronde: De Gringo’s @ Mambo

Reggae met uitstapjes

Tekst: Gerald van der Wijngaart; Foto´s: Bartjan Nieuwerf ,

De Popronde is een fenomeen in Nederland en inmiddels ook in Flevoland. Zaterdag 2 oktober 2010 staat genoteerd als de eerste Flevolandse editie. In Almere waren er op 13 locaties 23 acts te zien. Uiteraard brengt 3voor12/Flevoland de boel keurig in kaart. Om 21:30 uur stond in Mambo: de Gringo’s.

Reggae met uitstapjes

Wie: De Gringo's
Wat: Dreigende desperado-reggae
Waar: Popronde Almere, Mambo, 21.30 uur

De band: Deze Groningers maken reggae met uitstapjes naar dub en hardrock. Daarnaast hebben ze met Ajith Kumar een krankzinnig goede gitarist in huis.

Jeeh!
Het is knap dat een band die pas twee jaar bestaat nu al duidelijk een muzikale richting voor ogen heeft.  Dit is geen band die de gehele breedte van het reggae, dub, ska bespeelt. Ze focussen zich op lome reggae met vaak een dreigende, maatschappelijke lading. In een nummer als Sharp As A Blade komt dit gevoel het beste naar voren.

Meh...
Toegegeven, het programmaboekje had de lezer op het verkeerde been gezet. Dit is geen feestmuziek. Daar ligt het tempo te laag voor. Verder dan rustig met je hoofd meeknikken komt het niet. En als je reggae met een maatschappelijke lading maakt, ligt een vergelijking met The Clash natuurlijk voor de hand. Dit moet de zanger zelf ook gedacht hebben. Af en toe klinkt hij wel heel erg als Joe Strummer.