MC DRT over mainstream of underground MC DRT over mainstream of underground

“Je mag zelf kiezen hoe je me noemt”

, Door Bart Rouw

MC DRT over mainstream of underground

“Je mag zelf kiezen hoe je me noemt”

Door Bart Rouw ,

Nadat MC DRT eerder dit najaar zijn EP Suikerwater dropte, is hij nu bezig met het maken en aan de man krijgen van zijn album. Het wordt, qua album, zijn solodebuut. 3voor12/Flevoland ging met de rapper om tafel.

“Je mag zelf kiezen hoe je me noemt”

Kevin “DRT” Visser is een bekend gezicht in Almere. Hij is al meer dan tien jaar actief als MC, zowel solo als in samenwerkingsverband. Natuurlijk met Jerome XL, vroeger, maar ook enkele jaren bij DRT & The Fonky Generatorz. In 2008 kwam zijn eerste EP uit: Pennevrucht. De EP werd goed ontvangen, maar het terugkerende commentaar was dat de flow van de rapper te wensen overliet.
Met deze kennis is Visser terug naar de tekentafel getrokken, en heeft hij september 2010 de EP Suikerwater gedropt. Met Suikerwater vers in de gedachten en een album in de steigers, vond 3voor12/Flevoland het tijd eens met DRT om tafel te gaan zitten.

Het is lang stil geweest rondom MC DRT. Hoe is het met je?
“Het gaat op zich goed. Als muzikant heb ik tijd genomen voor mijzelf, voor ontwikkeling. Dit duurde langer dan verwacht, en ook langer dan de bedoeling was. Ik ben met pennevrucht te vroeg gekomen. Men dacht dat ik het zou brengen, maar ik was er nog niet klaar voor, achteraf gezien.”

Het terugkerende commentaar op Pennevrucht was dat je flow niet helemaal liep. Wat betekent dat en wat heb je eraan gedaan?
“Een hiphopnummer heeft een bepaalde timing en cadans waarin de tekst gebracht hoort te worden. Als de tekst op een prettige manier over het ritme vloeit, spreekt men van een goeie flow. In het begin had ik maling aan dit verschijnsel; ik wilde vertellen wat ik kwijt moest. Later heb ik de kans gezien en gegrepen mijzelf hierin te verbeteren. Door het maken van kortere zinnen en minder complexe rijmschema´s is mijn flow verbeterd.”

En toch wordt jij als één van de beste freestylers uit de regio gezien.
“Klopt, en daar heb ik hard voor gewerkt. Maar als het maken van een albumtrack een radslag is, is het spitten van een freestyle een salto. Het heeft wel degelijk raakvlakken, maar ook veel verschillen. Mijn salto heb ik al een tijdje onder de knie, mijn radslag wordt nu steeds beter.”

Wat betekend Suikerwater voor jou?
“Suikerwater gebruik je om bij zinnen te komen als je een keer slechte drugs hebt gebruikt. Of te veel. Dat is deze EP voor mij ook. Ik hoor teveel abc-rijmpjes om me heen, of hele lyrische teksten die eigenlijk niks zeggen met heel veel woorden. Van dat soort dingen ga ik denken dat Anthony Kamerling het nog niet zo slecht bekeken heeft.
De EP is ook bedoeld als maatstaf. Kijk, zo kan het ook. En dan heeft het ook nog de functie van opwarmer voor mijn album. Ik ben bang dat als ik die op zichzelf zou droppen, dat niemand het begrijpt. Met Suikerwater erbij is de link makkelijker te leggen.”

Wat wil je bereiken met je album?
“We zitten in het download tijdperk, dus ik maak mijzelf geen illusies. Ik hoop dat veel mensen het luisteren en dat ik er een hoop optredens aan overhoud, zodat ik een volwassener repertoire kan neerzetten. Wel hoop ik dat voordat ik met mijn album kom ik de 100.000 downloads haal met Suikerwater.
Mijn album wordt voornamelijk solo werk. Ik heb een paar guestoptredens op de plaat, maar omdat dit mijn solodebuut is na twaalf jaar rappen, wordt het toch voornamelijk mij die je hoort. Als tipje van de sluier kan ik wel vertellen dat ik een bekende nederlander heb gehosselt om mij te spelen in de clip die bij het album uitkomt.”

Hoe hardcore is MC DRT anno 2010 nog?
“Er is geen tussenweg, dus dat woord is best moeilijk. De muziek blijft hardcore, het onderscheid dat ik breng, zit hem in de presentatie. Als professionaliteit commercieel gaan inhoudt, dan mag je zelf kiezen hoe je me noemt.”


(red- Klik hier voor een directe download van de Suikerwater EP)

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland