Wie is Erik van Bemmel?

“En uiteraard Bob Marley”

Door Danitsja Koster ,

Uiteraard bestaat de Flevolandse muziekscene uit duizend-en-een gezichten. Natuurlijk zitten daar veel muzikanten tussen, maar ook liefhebbers, vaste bezoekers, ambtenaren, journalisten, organisatoren, scouts en vele anderen. Het ene gelaat ken je al jaren, de andere bakkus komt net om de hoek kijken. Met de vaste rubriek ‘Wie is het?’ brengt 3voor12/Flevoland in kaart wie nou eigenlijk wie is. Deze week aandacht voor: Erik van Bemmel.

“En uiteraard Bob Marley”

Erik van Bemmel kwam ter wereld in 1977. Na een opleiding Detailhandel (richting zelfstandig ondernemer) kwam hij terecht in de radiowereld. Hij heeft onder andere bij BNN en 3FM gewerkt. In Flevoland kennen we Erik als promotor en toetsenist van de Lelystadse reggeaband No Nuff, geïnspireerd op de liefde voor Bob Marley.
Op zijn tiende bestond zijn leven voornamelijk uit knikkers en Garbage Pail Kids. Op zijn twintigste begon zijn radiocarrière. Daarnaast bezetten basketballen en kijken naar vrouwelijk schoon een aardig deel van de weekinvulling. Gitaarspelen was ook in deze jaren belangrijk en Erik zette de eerste stap richting een muzikale carrière. Hoog tijd om deze rot in het vak een aantal vragen te stellen. Wie is Erik van Bemmel?

Wat is jouw favoriete plek in Flevoland?
“De oefenruimte van the Underground en menig huiskamer waar No Nuff maar te vinden is om muziek te maken.”

Welke kroeg noem jij je stamkroeg?
“Niet echt een stamkroeg te noemen. Voor een terrasje vind ik Grand Cafe La Mar wel geschikt en voor de rest overal en nergens. Als ik ergens te veel kom vind ik het gauw vervelen.”

Wat is op muzikaal gebied momenteel dé Flevolandse parel?
“Ik vind Rife! een goede band, een band met een goede muziekkeuze en uit ‘modesty’ zal ik No Nuff maar even spammen. Van No Nuff zal Flevoland en de rest van het land nog veel horen.”

Wie of wat wordt enorm onderschat in de Flevolandse muziekscene?
“Een podium waar gewoon elke week een goede band staat... Nu doen de betere bands Flevoland weinig aan en daar mag weleens verandering in komen.”

Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?
“Wat er precies zo baanbrekend en fantastisch is aan Lady Gaga heb ik nog niet vernomen. Ze werd zelfs de Queen of Pop genoemd na het overlijden van MJ. Doe ‘es normaal! Een miljoen hits op Youtube betekent nog niet dat je muziek kan maken.”

Wat is voor jou een bron van inspiratie?
“De revival van artiesten uit de jaren-’70 op het moment. De opleving die Michael Jackson heeft gehad na zijn overlijden heeft me geleerd dat muziek simpel en met het hart gemaakt moet worden. En uiteraard Bob Marley. Vooral het minder doodgedraaide en minder bekendere werk zet mij aan het schrijven. Daar kan geen housebeat of computergefabriceerde Tupperware-muziek tegenop.”

Heb je een motto of quote die jou ten voeten uit weergeeft?
“One good thing about music: when it hits you, you feel no pain… Die komt van Trenchtown Rock, Bob Marley.”

Wat doe je in het dagelijkse leven?
“Ik spendeer veel tijd aan No Nuff en probeer daarnaast mijn hoofd boven water te houden.”

Wat voeg jij toe aan de Flevolandse muziekscene?
“Doordat No Nuff is ontstaan uit pure liefde voor muziek van Bob Marley en niet uit het schrijven van een hitje of iets dergelijks, brengen wij reggae zoals het ooit eens ontstaan is. Vic Ruggiero, frontman van de Slackers, zei verleden jaar na een optreden: ‘They might not look like The Wailers, but when you close your eyes it’s like they are The Wailers’. Een mooi compliment van iemand die al 15 albums heeft uitgebracht.. We proberen weer het gevoel van reggae uit de jaren-‘70 terug te brengen.”

Iedereen koestert wel muziek die, gezien de rest van de voorkeur, beschamend of dubieus is. Wat is jouw muzikale afwijking?
“Ik mag graag naar Herman van Veen luisteren. Een veelzijdig muzikant met erg mooie nummers. Niet erg reggae maar wel erg goed.”

En, hoe is het verder?
“Goed! Heb alleen met mijn duim tussen de deur gezeten. Is lastig voor een toetsenist. Toch maar even voorzichting zijn de aankomende week.”

Wat wil je verder nog kwijt?
“Dat we met het wegvallen van Ruben T. wegens andere muzikale verplichtingen, aan het uitkijken zijn naar een nieuwe reggae-minded zanger. Mocht iemand zich geroepen voelen een demo op te sturen weten jullie 3voor12 vast wel te vinden. En voor de rest? Jah Rastafari.. Ever livin’, ever faithfull, Ever sure...”