Dansen in Nirwana Dansen in Nirwana

Shakedown 8 trilt Dronten letterlijk van de kruk

, Tekst: Nick van den Dungen; foto’s: Melissa Fischer

Dansen in Nirwana

Shakedown 8 trilt Dronten letterlijk van de kruk

Tekst: Nick van den Dungen; foto’s: Melissa Fischer ,

Op een koude winterse avond in Nirwana is stilstaan geen optie. Dat kan ook niet anders met de Hollandse stamppot van blues, ska, rock-‘n-roll en gypsy die de Shakedown 8 serveert. Zelfs de houten vloer trilde van de dansende menigte. Lees hier hoe het er in Dronten aan toe ging...

Shakedown 8 trilt Dronten letterlijk van de kruk

Afgelopen zaterdag ( 20 november 2010) stond eindelijk de Shakedown 8 in Nirwana te Dronten. Zou het jongerencentrum zich kranig weren tegen een te verwachten avond vol ska, reggae, punk, rock & roll, blues, soul en gypsy? In ieder geval zou de houten vloer weer flink te verduren krijgen. Want de Shakedown 8 staat inmiddels al een tijdje op de planken en heeft een reputatie opgebouwd als feestband.

Eerder stond de band op festivals als Madfest en Snoerloos. In 2009 wonnen ze de bandwedstrijd Vers en grepen net mis bij Flavourland, waar ze tweede werden. Maar na die glorieuze start werd het ineens een tijdje stil om de band. Inmiddels is de formatie gewijzigd en treedt de band met vernieuwde energie op, met Daniel Tak (ex-Gandhi’s Revenge) als nieuwe zanger en een saxofonist: Jorik. De nieuwe saxofonist stond niet op Snoerloos.
‘Dat is helemaal correct,’ legde frontman Tak uit. ‘We zijn nog in een soort snuffelfase. We kennen Jorik net een week en hebben 'em meteen laten spelen.’
Daarmee lijkt de Shakedown 8 weer lekker op de rails. Reden genoeg om ook Nirwana weer eens aan te doen.

Dus was, na het voorprogramma van Man Made Monsters, tijd voor de beloofde klankenstamppot van de Shakedown 8. Met het aanvangen van de set, die varieerde van up-tempo gypsy en relaxte ska tot passievolle blues en melodieuze punk, begonnen alle hoofdjes in de zaal mee te bewegen. Hoewel de formatie gewisseld is,  leek de band hecht en goed op elkaar ingespeeld. De instrumenten waren afzonderlijk hoorbaar en voegden elk  iets toe aan het geheel.
“Wie het meest waardeloos danst , krijgt een shirt!” Brulde frontman Tak tegen het publiek, waarop de houten vloer trilde van het gedans. Men werd letterlijk van de kruk getrild. Een enkeling werd zelfs nog in het zonnetje gezet vanwege een verjaring.
Tegen het einde van het optreden verliet de bassist even het podium en ontstont er een lekkere lounge-improvisatie. Daarop volgde een experiment: de band speelde een nummer dat ze nooit eerder gezamelijk gespeeld hadden. Daardoor begon het nummer wat haperig, maar al snel herstelde de groove zich.
Na de set, dronk de band een paar biertjes en gooide er nog een jamsessie tegenaan, waarbij zelfs Tak Senior met zijn bluesharp de buhne beklom.

Kortom, de Drontenaren die aan een feestje toe waren, hadden hun handen vol aan het optreden van de Shakedown 8. De opzwepende muziek werd beantwoord door een dansend publiek. Dit is een band waar nog niet over uitgesproken is. In Dronten worden ze in ieder geval graag nog ‘ns terug gezien.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland