Kwartfinale Grote Prijs rock/alternative in De Meester

Onbetwistbare aanheid

Tekst: Yorgos Mayenburg; foto’s: Sander de Goede ,

Afgelopen zaterdag was de kwartfinale van de Grote Prijs (categorie rock/alternative) in De Meester. Uit honderden demo’s heeft de jury 35 bands verzameld waarvan er vijf in Almere optraden. A Liquid Landscape, BlackboxRed, Audio Adam, AlaskA en Canadian Sunset om precies te zijn. Lees hier hoe het er in De Meester aan toe ging.

Onbetwistbare aanheid

Tijdens het Grote Prijs-weekend in De Meester vond vrijdag de kwartfinale hiphop plaats en zaterdag de kwartfinale rock/alternative. Uit honderden demo’s heeft de jury 35 bands verzameld die in zeven kwartfinales tussen mei en juli hun kunnen tonen. Vooropgesteld dat dit bijzonder is en dat de bandjes die er stonden dan ook de moeite waard waren.

De juryafgevaardigden in De Meester waren Steijn Koeijvoets (Oud Concern) en Jasper van Vugt (Oor). Onder de acts zaten zaterdag Almeerse noch Flevolandse bands. Geen van de acts was over gegaan tot het vullen van een buslading toeschouwers, dus zo druk als vrijdag wilde het zaterdag niet worden. Lekker gezellig was het wel!

Onder de deelnemers vielen vooral A Liquid Landscape, BlackboxRed en Audio Adam op. Vooral de gepassioneerde progrock met een odeur van de jaren-80 van A Liquid Landscape leek bij de nieuwsgierige Almeerders goed te vallen. De Groningers hadden het eind dus niet voor niets gereisd. Mede omdat ze intens meegingen in hun muziek: heupwiegend slingerden de gitaren heen en weer in een The Mama’s and The Papa’s-achtige schwung. Zelf geloven in je muziek is de eerste stap naar succes. We weet wat deze jongens verder nog gaan betekenen?

Zeker in vergelijking met het gevoelige, uitgebalanceerde maar ietwat saaie optreden van AlaskA sprong het optreden van BlackboxRed eruit qua ruigheid. Het Friese duo Eva van Netten (gitaar, toetsen en vocals) en Stefan Woudstra (drums en vocals) knalde door de zaal en spatte van het podium. Eerder is de stijl van het duo omschreven als “dansbare grunge met synthesizers”; zaterdag was dat verpakt in een fantastisch blauw jurkje, puike sneakers, een lange, blonde pony en een ijskoude, ongrijpbare blik. En ongegeneerd rammen intussen, heerlijk. Het opvallende aantal tempofoutjes was absoluut overkomelijk door de onbetwistbare aanheid.

Na de indie van het Zwolse Canadian Sunset, waarbij vooral de aandacht ging naar drummer Lennard Veldwijk die bij tijd en wijlen heimelijk met een ander repertoire bezig lees, was de beurt aan hekkensluiter Audio Adam. Hoewel de band er zin aan had en zich van een goede kant liet ziet, was de spanningsboog toch net wat minder sterk dan die van A Liquid Landscape.

Kortom, welke van deze bands in de finale terug zullen komen zal pas in juli bekend gemaakt worden, nadat alle voorrondes zijn geweest. Buiten kijf staat dat het een leuke avond was in De Meester met, op wat kritische noten na, over het algemeen prima muziek. Hopelijk doet de Grote Prijs ook volgend jaar Flevoland weer aan.