Kapthijn de wereld over Kapthijn de wereld over

Niet per boot, maar met een vliegtuig

, Tekst: Bart Rouw; Foto´s: Megin

Kapthijn de wereld over

Niet per boot, maar met een vliegtuig

Tekst: Bart Rouw; Foto´s: Megin ,

Een Almeerder op een festival in Oslo. Ja, het is waar; Kapthijn heeft zijn zoveelste wedstrijd in de pocket en mag naast een sloot Nederlandse optredens ook drie Europese shows doen. Reden genoeg om eens met de stadsrapper in gesprek te gaan.

Niet per boot, maar met een vliegtuig

Met de zondagmiddagblues nog in de botten, wordt er neergestreken op de trap onder het station Almere Buiten. Er wordt een pilsje bij gepakt en een peuk opgestoken. Terecht, want de heren Kapthijn (Thijn Vega) en Mitss (Mitchel Geleijnse) komen net van het podium af. “Even knallen op het Evenaarfestival.” Normaalste zaak van de wereld voor de heren, want ze staan tegenwoordig veel op de bühne.
En één van de redenen hiervoor is dat Kapthijn het laatste jaar bijna alle wedstrijden heeft gewonnen waar hij aan mee heeft gedaan. En deze winning streak kan nog worden doorgezet, want begin juli hoort hij of hij door mag naar de halve finale van de Grote Prijs van Nederland/hiphop en hij maakt kans op een plek op de X-Stage van Parkpop. Iedere finale brengt weer meer optredens met zich mee, waardoor Kappie “het te druk heeft om nerveus te zijn.”

Met het winnen van de High School Music Competition wordt het er ook niet rustiger op. Naast een aantal optredens in Nederland, staan er nu ook buitenlandse shows op de planning. Tijdens dit schrijven zijn de heren Kapthijn, Mitss en dj Stevanivici voor een week naar Noorwegen vertrokken. Binnenkort volgen Duitsland en Frankrijk. Of de tour niet lastig is met het gewone leven, is een makkelijk te beantwoorden vraag: “Ik heb het met mijn werk prima kunnen regelen. Daarnaast doe ik een thuisstudie, en dat staat nu op een wat lager pitje.” aldus Kapthijn. Voor Mitss was het makkelijker. Nu de bal gaat rollen heeft hij zijn school opgezegd. “Mocht het fout gaan, ben ik jong genoeg het weer op te pakken. Als het goed gaat heb ik het niet meer nodig!” De rappers zijn het er over eens dat het wel een noodzaak is dat ze op één lijn zitten. “Als je helemaal voor de muziek wilt gaan en je maatje zit met z´n kop bij zijn school... dat werkt niet. Je moet je samen voor de muziek inzetten, of helemaal niet.” Het mag duidelijk zijn dat die lijn hier gevonden is.

Terwijl Kapthijn uitlegt dat er in Oslo gewoon in het Nederlands gerapt gaat worden, wordt hij onderbroken door een drietal kinderen die handtekeningen willen van Mitss en hem. Ze hadden de heren net zien optreden. Vol enthousiasme worden de krabbels uitgedeeld, op geïmproviseerd papier. “Wat vet, man” vat Mitss samen “dat is voor mij ook de eerste keer.”
Tot aan het eind van het jaar zijn de mannen verzekerd van optredens. De cd die Kapthijn had willen uitbrengen moet dan ook nog even wachten. Eind 2010 staat hij nu op de planning. “Wel jammer, want uitstel is nooit goed. Maar ik heb er gewoon geen tijd voor nu.” verzucht Kapthijn. Wel komt er deze zomer een nieuwe videoclip.
Er is door de heren bewust gekozen om eerst naam te maken en daarna pas materiaal uit te brengen. “Normaal doe je dat andersom, maar dit leek ons makkelijker.” De droom is ook om hun collectief, de Blocq van Kuffeler, om te zetten naar een label. “Dan staat er ook wat, want nu is het wel een ding, maar nog niet écht. Je kan dan genieten van dubbel succes: Vette hiphop én een vet label.”
Er is dus nog een hoop te doen voor de Almeerse rapper en zijn crew. Maar dat het met Kapthijn goed gaat, is een feit.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland