In gesprek met Twisted, Tim Calis en Sandy Dane In gesprek met Twisted, Tim Calis en Sandy Dane

“Ze moeten wel wat kunnen!”

, Door Yorgos Mayenburg

In gesprek met Twisted, Tim Calis en Sandy Dane

“Ze moeten wel wat kunnen!”

Door Yorgos Mayenburg ,

Omdat het Evenaarfestival een belangrijke gebeurtenis is voor Stichting Twisted, nam 3voor12/Flevoland een kijkje op de persdag. Ter plekke waren de organisatie, ex-stadsrapper Tim Calis (TNT) en Sandy Dane. Hoog tijd voor een babbeltje! Lees hier verder...

“Ze moeten wel wat kunnen!”

Zaterdag 29 mei 2010 vindt het Evenaarfestival, het grootste festival van Almere-Buiten, plaats. Vorig jaar trok het festival dertigduizend bezoekers.
Dat is een hoop,” beaamt Gaétan van de Sande namens Stichting Twisted. “Als het weer meezit, wordt ook dit jaar een groot succes.”
Naast de cultuurmarkt en sportevenementen is er veel aandacht voor muziek. Een deel van de programmering heeft Stichting Twisted voor zijn rekening genomen.
Het regionale deel dan. Met de andere namen hebben wij niets te maken,” aldus Gaétan. “Wacht even, dat komt er verkeerd uit. Wat ik bedoel is dat ik niet de eer wil opstrijken van andermans werk. De programmering van het totale festival is hartstikke leuk!”
Voor ons deel hebben we vooral gezocht naar artiesten die nog nooit op het Evenaarfestival hebben gestaan,” vult zijn collega Nikita Baboebal inhoudelijk aan. “Nou ja, en naar de kwaliteit natuurlijk. Ze moeten wel wat kunnen! Verder wilden we gewoon een brede programmering, zodat jong en oud zich erin kan vinden. Ook hebben we multiculturele dingen opgenomen en proberen we allerlei genres aan te boren.”

Op het podium van Twisted zullen onder andere The Shakedown 8, Freecoolinsky, No Can Do, de Blocq van Kuffler, Sandy Dane en Tim Calis te zien zijn. De laatste twee zijn op deze persdag aanwezig voor extra informatie. Aanvankelijk zouden de twee samen iets doen bij het unieke Vrienden van Twisted Live, maar Chedi (gitarist van Freecoolinsky) belde Tim om te ruilen.
Die jongens wilden zo graag met Sandy samenwerken dat ik moeilijk kon weigeren. Ze is natuurlijk de enige vrouw die meedoet.”
Op het festival zal Tim nu samen met Freecoolinsky en The Shakedown 8 een aantal nummers doen.
Ik ga iets doen met de zanger van Freecoolinsky,” zegt Sandy. “Maar er is nog niet gerepeteerd. We hebben wel telefonisch dingen doorgesproken.”
Precies,” vult Tim haar aan, “Maar dat loopt allemaal wel los. Iedereen die meedoet is een goede muzikant en professioneel. Dat komt allemaal wel goed.”

In 2008 was Tim Calis stadsrapper van Almere, toen nog onder de naam TNT. Hoewel hij bij de opening van de bibliotheek laatst nog met Kapthijn, de huidige stadsrapper, op de planken stond, richt hij zich vooral op de toekomst: “Ik ben druk bezig met mijn plaat. Die wordt geproduceerd door Luuk Reinders, bekend van de Moordgasten. De plaat heeft echt een eigen richting, een beetje de moderne popkant.”

Luuk laat zich voor de plaat inspireren door bandjes als The Arctic Monkeys, maar de overlap met Tim is groot. Het middelpunt van die overlap ligt bij The Beatles.
Wat mijn favoriete album is? Moeilijke vraag,” vindt Tim. “Ik denk dat ik nu voor Abbey Road ga, maar ik vind Revolver ook erg goed.”
Ja, ik zou Revolver kiezen,” reageert Sandy Dane.

Vanaf ongeveer september zal Tims eerste single, van de plaat die in eigen beheer wordt uitgebracht, te koop zijn. Daarop volgt een tour door het hele land. “Ja, we moeten de provincie uit om echt wat te bewerkstelligen, dus het hele land door. Hopelijk komen er zoveel mogelijk optredens!”

De andere aanwezige, Sandy Dane, verwierf plotselinge bekendheid toen haar single Peace, Love and Icecream door een bekend ijsmerk werd gekozen als reclametune. Daarop volgde een platendeal bij Sony. Sindsdien werkt ze hard om haar carrière vervolg te geven. Hoewel Sandy met verschillende optredens een groot publiek bereikt (ze stond onder andere voor Guus Meeuwis op Bevrijdingsfestival Flevoland en speelde in januari live bij Tros Muziekcafé op Radio 2), schuwt ze ook de kleine optredens niet.
Momenteel ben ik heel druk met huiskamerconcerten,” vertelt ze. “Via de huidige promotie heb ik zo’n veertig, vijftig aanmeldingen. Als het logistiek uitkomt komen mijn gitaar en ik onversterkt bij mensen thuis. Het is zo klein en intiem; mensen vinden dat echt heel mooi. Als ik op zo’n avond zestig man zie, verkoop ik ter plekke bijna veertig cd’s. Die sfeer is zo ingrijpend dat er gisteren voor het eerst iemand moest huilen. Fantastisch toch? Binnenkort wil ik dit ook Europees gaan doen. In een busje en touren maar. Hopelijk kunnen we dan ook bij die mensen slapen!”
Hard werken is, echter, wel een vereiste.
Natuurlijk heb ik een platencontract, maar dat is geen reden om achterover te gaan leunen. Dat moet je ook niet willen. Je moet met eigen initiatieven komen en keihard werken. Ik hou ook de kleine dingen bij: reageren op mensen hen Tweets en berichtjes.”
Inderdaad maakt Sandy Dane veel gebruik van Twitter.
Dat is ook logisch,” zegt Tim. “Het is zo handig. Via Twitter volg ik in no-time wat iemand aan het doen is en wat iemand bezighoudt.”
Nou ja, precies!” vult Sandy aan. “Laatst vroeg iemand me toen ik haar tegen kwam: ‘voel je je al beter?’. En ik dacht: hè!? Ik had diegene helemaal niet verteld dat ik me niet lekker voelde. Maar ze had het gewoon via Twitter gelezen.”

Op het Evenaarfestival zal Sandy Dane met volledige band komen spelen. “Om de kosten te drukken doe ik dat niet heel vaak. Maar nu wel. De ervaring begint te komen, dus dat wordt knallen. Ik heb er zin in!”
Wie benieuwd is naar Sandy Dane, Tim Calis en alle andere acts, kan zaterdag 29 mei terecht op de Brasiliaplaats te Almere-Buiten.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland