Softies and friends in BG-22-24

Onder muzikanten is scharrelen gemeengoed

Door Yorgos Mayenburg ,

Vrijdag 19 maart stonden in de BG-22-24: De Softies and Friends. Wie er nog meer zo vriendelijk waren om te komen? Joya Mooi en Freecoolinsky. Lees hier hoe een lege harten gevuld werden en hoe men ontspannen het weekend inrolde.

Onder muzikanten is scharrelen gemeengoed

Ergens zijn er parallellen tussen bands en relaties. Overeenkomsten en verschillen die smeken om nadruk, concessies of onenigheid. De kameraadschap, wrijving, hiërarchieën en rituelen van een band hebben soms iets van een margarinehuwelijk. Met als groot verschil dat trouw niet bestaat: onder muzikanten is scharrelen gemeengoed.

Afgelopen vrijdag stond in de BG-22-24 geprogrammeerd: De Softies and friends. Daarbij voelden ook de “friends” vrij zacht. Voor de gelegenheid werd Joya Mooi begeleid door Tobias Borkert, Wouter van Zanten en Jolle Roelofs. Afgelopen februari leverde de negentienjarige zangeres haar debuutalbum Hard Melk af. Dat album dient oorspronkelijk als, houdt u vast, muzikale begeleiding bij het theaterstuk Beperkt Houdbaar, een bewerking van Sunny Bergmans gelijknamige documentaire over de twijfelachtige maakbaarheid van het vrouwenlichaam. Toch moet gezegd dat het album op zichzelf staat. Het werd aangekondigd als een milkshake van soul, R&B en jazz. In de BG, echter, vulde Joya’s zwoele zang geen magen maar harten.

Ook bij Freecoolinsky was er een Softie aanwezig. Daniël van der Zee vormt samen met rapper Joel Aquino de voorste linie op de bühne. Voor Freecoolinsky is de ontspannen flow het uitgangspunt. De Almeerse bluespopfunk met hiphop-invloeden verklaart de opvallende bandnaam middels de track Vrijblijvend: “Alles wat dope en flex, alles wat chill en ook relax is. Wat het beste is voor jou en mij.”
En zo chill ’n relax is het inderdaad.

Voorop gesteld dat alle acts vrijdag lekker uit de verf kwamen, mag gezegd dat De Softies als thuiskomen voelde. Met, natuurlijk, in het achterhoofd dat de Nederlandstalige twijfelpopband inmiddels bij de BG hoort en er een opnamestudio aan het bouwen is. Desalniettemin was deze thuiswedstrijd geen reden om er met de pet naar te gooien. Frontman Daniël van der Zee en zijn aanwezige zonnebril maakten er een aanstekelijke show van. Het aanwezige publiek onderging zowel het bekende als het verse repertoire gewillig.

Omdat De Bombanella’s op het laatste moment hadden afgezegd, viel er een gat in de programmering. De zangeres vond dat ze toch nog niet klaar was voor het optreden. De organisatie besloot daarom het podium open te stellen voor een jamsessie.

Wie de avond gemist heeft, maar toch een en ander wil naluisteren kan Joya Mooi online vinden (klikkerdeklik). Hoewel De Softies misschien dan niet met allerhande projecten te zien zullen zijn, treedt de band 20 april 2010 op in de nieuwe bibliotheek te Almere-Stad. Tip voor in de agenda.