Opname No Can Do bij tweede editie Make Music Live

“Je moeder is vals!”

Tekst: Yorgos Mayenburg; foto’s: Sander de Goede ,

Op donderdag 25 maart 2010 vond de tweede editie van Make Music Live plaats. Eens in de zoveel tijd stelt muziekzaak Nederland Muziek een deel van de winkel beschikbaar voor allerlei opnames: audio en video. Uiteraard wordt daarbij van allerhande apparatuur gebruik gemaakt. Dit keer in de muziekzaak voor een publiekstoegankelijke opname: No Can Do. Lees hier verder…

“Je moeder is vals!”

Eind januari initieerde Nederland Muziek een nieuw fenomeen in Almere: Make Music Live. Een concept waarbij regionale artiesten in de winkel, live en gratis toegankelijk voor publiek, een opname maken. De eerste editie was met Jazzy & de Pattynama’s, waarvan inmiddels een track op internet circuleert.

Afgelopen donderdag (25 maart 2010) vond de tweede editie plaats met No Can Do. Wederom deed de setting denken aan 2 Meter Sessies en Abbey Road. Net als de vorige keer zit het publiek op aaibare afstand van de artiest. Wel was er, vanwege de aard van deze act, gekozen voor andere apparatuur.
Organisator Rempe Kooij gaf daar een kleine uitleg over. Omdat het singer-songwriters betrof, was er gekozen voor een speakerset van Bose die de ruimte perfect vulde met de juiste sfeer.
‘Bovendien zijn ze makkelijk mee te nemen,’ aldus Kooij, die de geluidspalen uit elkaar haalde om zijn stelling kracht bij te zetten. ‘Je kunt er bij wijze van spreken mee op de fiets!’

Omdat er her en der was geadverteerd voor de avond, werd er met beginnen gewacht tot vlak voor half acht. Die tijd grepen Jony Overdijk en Lisanne Bogaard aan om riant in te zingen en de apparatuur op orde te brengen.
‘We moeten nog wel even stemmen,’ vond Lisanne. ‘Je bent vals.’
‘Vals, ik?’ herhaalde Jony verbaasd, ‘Je moeder is vals!’
Terwijl een voorjaarsbui geduldig tegen het dak tikt, treffen de dames hun voorbereiding gepaard gaand met een giechelende chaos.
‘Ik heb een dansje geleerd van K3,’ stelde Lisanne.
‘Waar is m’n capo?’ antwoordde Jony zoekend.

Uiteindelijk begonnen de dames te spelen. Omdat het een opname betrof, bestond de setlist vooral uit bestaand werk: fijne, akoestische nummers met harmonieuze, tweestemmige zang. Niet alles kwam er vlekkeloos uit, voornamelijk omdat de dames de laatste tijd bezig zijn met nieuw materiaal. Ze zoeken zelfs een begeleidingsband omdat het nieuwe materiaal dat nodig heeft. Bovendien was de insteek van het concept ook anders: doel was een goede opname. Sommige nummers kwamen dan ook twee keer voorbij.

Rond achten werd er een kleine pauze van tien minuten ingelast. Daarna speelde de dames door tot bij half negen. Al met al was het publiek getuige van een opname van bijna drie kwartier waarin vooral de sfeer heerlijk bleef. De conversaties tussen Jony en Lisanne hebben soms iets Dadaïstisch. Gesprekken gelardeerd met jongevrouwenhumor, onzinnige anekdotes en een scherpe tong.

Ook de tweede editie van Make Music Live was de moeite waard.
‘De volgende editie wordt anders,’ beloofden Jan-Bart Gouvernante en Rempe Kooij. ‘Dan komt Gottlieb en die spelen metal. Daar gaan we het podium maar ‘ns voor gebruiken.’
Houd de agenda in de gaten.