Één-nul voor Almere!

Eerste voorrondes Make More Music in de Meester

Tekst: Bart Rouw; foto's: Ferdi Boudier ,

Make More Music gaat toch door! Dit alleen al is reden voor een feestje, dus dat kwam er. Drie Almeerse en twee landelijke studentenbandjes streden om een plek in de Almeerse finale. Gematria en 5 Broken Trees hebben zich gekwalificeerd. Lees hier het hoe en waarom van deze eerste Make More Music voorronde.

Eerste voorrondes Make More Music in de Meester

Met het vertrek van de HVA uit Almere leek de zevende Make More Music de laatste. Destijds was er geen andere hogeschool om het stokje over te nemen. Alex van Heeswijk, organisator van MMM, is daarom aan de tekentafel gaan zitten. De uitkomst overtuigde zonder al teveel moeite andere hogescholen mee te doen. De Hogeschool van Amsterdam (HvA), INHolland, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), Hogeschool Utrecht (HU) en de Haagse Hogeschool (ACKU)(HHS) doen allemaal mee. Met dit wapenfeit wordt de droom van van Heeswijk steeds reëler: een Grote Prijs van Nederland, maar dan voor studenten.

De vernieuwde, achtste editie van MMM ging afgelopen week van start. De eerste voorronde zit erop en is een overwinning voor het thuisteam. Bij uitblijven van voldoende inschrijvingen zijn bands van buiten gehaald om aan de drie beoogde voorrondes te komen. Zonder schenen blauw te willen trappen: Almere heeft ze weer naar huis gestuurd. Mede omdat de loting in het voordeel van de Almeerders viel. Het Vlaardingse Luna One mocht het spits afbijten, gevolgd door El Tiburon uit Roelofarendsveen. Lucky Dices, Gematria en 5 Broken Trees sloten in die volgorde de avond.

Hoewel de drukte er lekker in zat had Luna One moeite het publiek naar voren te halen. Volgens host Jonathan Haring was dat raar, aangezien de band dit keer op het podium zou spelen en de plek ervoor speciaal voor het publiek was gereserveerd. El Tiburon had ook moeite met het publiek mee krijgen omdat de band erg tam aandeed. Wat de britpopsound wel opleukte was de trompetsolo die door de bassist gebracht werd.

De vrolijke, energieke punk van Lucky Dices werd begeleid door de platste drummer van de avond: een laptop met zelfgefabriceerde drumtracks. Dit riep twee gedachtes op: hoe live is een drummer met een uitknop en hoe strak moet de band zijn met een meedogenloze computer? Gelukkig bleef de band het hele optreden energiek.

De zanger van Gematria opende met een luid: “Goedenavond Lelystad!”
Vermoedelijk een overblijfsel van de uitschakeling in de Metal Battle, vorige week in Lelystad. Waar Gematria in de polderhoofdstad onervaren bleek, geldt dat ze hier, tussen leeftijdsgenoten, prima gedijen. De band kwalificeerde zich met dit optreden voor de finale.

Tot slot mocht 5 Broken Trees, na een afwezigheid van anderhalf jaar in de Meester, het hek sluiten. Met snoeiharde punk á la Lagwagon zette de band de wedstrijd op slot. Hoewel de jury wat moeite had met formuleren waarom dit nou een goede band was (“Knap dat de zang boven de rest van de herrie uitkwam!”), vond men het wel een finaleplek waard.

Uiteindelijk zullen Gematria en 5 Broken Trees dus in de finale te zien zijn. De kans dat een Almeers bandje die tienduizend euro waardebonnen binnenhaalt, is daarmee aanwezig. Één-nul voor Almere! De volgende voorronde vindt 3 april plaats en de uiteindelijke winnaar zal bepaald worden in de finale op 9 april. Beide zullen zich afspelen in de Meester.