Wie is Eelco van Zanten? Wie is Eelco van Zanten?

"Ik ben overwegend gelukkig"

, Door Bart Rouw

Wie is Eelco van Zanten?

"Ik ben overwegend gelukkig"

Door Bart Rouw ,

Uiteraard bestaat de Flevolandse muziekscene uit duizend-en-een gezichten. Natuurlijk zitten daar veel muzikanten tussen, maar ook liefhebbers, vaste bezoekers, ambtenaren, journalisten, organisatoren, scouts en vele anderen. Het ene gelaat ken je al jaren, de andere bakkus komt net om de hoek kijken. Met de vaste rubriek ‘Wie is het?’ brengt 3voor12/Flevoland in kaart wie nou eigenlijk wie is. Deze week aandacht voor: Eelco van Zanten.

"Ik ben overwegend gelukkig"

Eelco van Zanten is een duizendpoot in de muziek. Dat hij de zanger is van de band Supermannen is ondertussen gemeengoed. Maar wat veel minder bekend is, is dat Eelco ook hiphopbeats heeft gemaakt voor De Jeugd Van Tegenwoordig en Brainpower. En muziek heeft geschreven voor Dewi en Tropical Danny. Daarnaast is hij de vaste co-piloot van collega-duizendpoot Bastian, aka De Neger Des Heils aka Bas Bron aka Seymour Bits.
Naast dit alles is Eelco ook nog bezig met een solo-electroproject, Roko Dragonbreath.
Tegenwoordig woont hij met zijn vrouw Cerise en zoontje Beau in Almere-Haven en werkt hij al een tijd bij de Almeerse Bibliotheek. Daarnaast geeft hij al meer dan tien jaar gitaarles.
Inmiddels begeeft Eelco zich in rustiger vaarwater dan op zijn twintigste. Toen ging hij net op zichzelf, was nog vrijgezel en had duizend-en-één uitzendbaantjes die nooit echt bevielen. Ook was dit de tijd dat hij van de studie wijsbegeerte naar het Conservatorium hopte.
De droom om striptekenaar te worden is nooit uitgekomen. Maar de liefde voor Dirk Jan zit er al wel in vanaf zijn tiende.
Een dozijn feitjes en dan weet je eigenlijk nog net niks. Dus, om nog net even meer te horen, deze week: Wie is Eelco van Zanten?

Wat is jouw favoriete plek in Flevoland? 
“Mijn huis en gezin! En als ik iets anders moet kiezen denk ik momenteel de nieuwe bibliotheek in Almere. Die twee komen vlak boven De Meester. Ik heb veel respect voor die mensen. Al kom ik er nooit eigenlijk. Jammer, geen tijd.”

Welke kroeg noem jij je stamkroeg? 
“Nou ik ben eigenlijk helemaal niet zo'n kroegtijger. Als ik MOET kiezen: de BG in Haven.”

Wat is op muzikaal gebied momenteel dé Flevolandse parel?  
“Chris Kikic, gewoon omdat hij zo'n onwijs toffe kerel is. En getalenteerd. En hij woont gewoon nog steeds in Almere!”

Wie of wat wordt enorm onderschat in de Flevolandse muziekscene? 
“Misschien een dooddoener, maar ik denk heel eerlijk gezegd dat de hele scene onderschat wordt en misschien nog terecht ook. Maar er zijn mensen goed bezig.”

Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?  
“Wie ben ik om...? Ja sorry, dat soort meningen houd ik er niet op na. Voor elk wat wils, zoek wat je leuk vind, en focus daar op. Er zijn te veel haters en zeikerds, dat is zonde.”

Wat is voor jou een bron van inspiratie?  
“De lente!  En mijn zoon en vrouw. Hè, wat afgezaagd nou...  Maar ja, dat is dus niet voor niets zo.”

Heb je een motto of quote die jou ten voeten uit weergeeft? 
“"Niets te melden!"  Ha ha!”

Wat doe je in het dagelijkse leven? 
“Ik werk met veel plezier bij de bieb in Almere, geef al ruim 10 jaar gitaarles, doe dat onder meer thuis, en maak muziek met diverse projecten. En ik ben getrouwd met Cerise en ben al veertien maanden de trotse vader van Beau!”

Wat voeg jij toe aan de Flevolandse muziekscene?
“Ik hoop iets. Ik hoop dat mensen de dingen die ik maak mooi en of interessant genoeg vinden om hun kostbare tijd er aan te spenderen. Misschien een tip?”

Iedereen koestert wel muziek die, gezien de rest van de voorkeur, beschamend of dubieus is. Wat is jouw muzikale afwijking?
“Ha ha! Ehm, ik schaam me nergens voor, hoor, wat dat betreft. Maar Yngwie Malmsteen is misschien zo'n voorbeeld. Maar goed wat de een fout vindt, vindt de ander weer te gek.
En de een zal me nu een wijze lul noemen en de ander denkt, ja, dat vind ik nou ook.”

En, hoe is het verder?
“Goed. Ik ben overwegend gelukkig. Het vaderschap is een intense aangelegenheid, vandaar dat Supermannen nu even op een laag pitje staat; je leven verandert enorm dus je gaat je een hoop afvragen over je leventje en hebt gewoon minder tijd voor jezelf. Keuzes maken; wat is de moeite waard enzo. Dus ik ga niet meer voor onkosten naar Brabant rijden en daar m'n reet eraf rocken om vervolgens om 6:00u na een solo sjouwpartij naar 3 hoog pas weer in me nest te kruipen, weet je. Muziek moet vooral leuk zijn en gelukkig heb ik altijd een aantal leuke projecten om mijn creatieve ei in kwijt te kunnen. Zo zijn we nu bezig met het nieuwe album van Bastian, dat op Excelsior uitkomt. Dat is wel weer een soort van droom die ik van mij lijstje weg mag strepen. We hebben laatst ook een video geschoten voor Supermannen, ik kijk erg uit naar het resultaat. Dat kan best eens een heel vet filmpje worden. Al dat soort dingen zijn toch super om te doen. Eigenlijk zijn al mijn dromen van toen ik twintig was uitgekomen, dus daar sta ik af en toe wel dankbaar bij stil.”

Wat wil je verder nog kwijt? 
“Dank voor het lezen, als je hier bent heb je waarschijnlijk het hele stukje gelezen
Ik moet nu gaan koken. Doei!”

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland