Niet vertolkt, maar gevierd Niet vertolkt, maar gevierd

New Skool MC’s Tour in De Meester

, Tekst: Yorgos Mayenburg; Foto’s: Sander de Goede

Niet vertolkt, maar gevierd

New Skool MC’s Tour in De Meester

Tekst: Yorgos Mayenburg; Foto’s: Sander de Goede ,

De New Skool MC’s Tour duurt twee maanden en doet zes plaatsen aan. Eén van die plaatsen? Almere. Een campagne waarmee de Amsterdam Zuid-Oost zich definitief op de hiphopkaart plaatst. Aangevoerd door Rotjoch kwamen Dret en Krulle, M.O. & Brakko, Tastic, Rex -N- Undercover, D Lipps (“Die boy met die dikke”) en DJ Jane Doe voorbij. Kortom, een interessante line-up. Lees hier hoe het er in Almere aan toe ging...

New Skool MC’s Tour in De Meester

Als iets in 2010 een fenomeen is, dan wel de New Skool MC’s Tour, geïnitieerd door Samen Sterk Records. Onder de bezielende leiding van kapitein Rotjoch vaart het vlaggenschip Bijlmer Style uit om zes steden in Nederland te trakteren op Zuid-Oosthiphop: in mei en juni worden Alkmaar, Rotterdam, Arnhem, Amsterdam, Almere en Middelburg aangedaan.
Headliner van de tour zijn de New Skool MC’s Dret en Krulle (winnaars GPNL 2009), maar ze worden bijgestaan door M.O. & Brakko (winnaars GPNL 2008), Tastic, Rex -N- Undercover en D Lipps. Tussendoor draait DJ Jane Doe de classics.

Aanleiding van de tour is het succes van de EP New Skool MC’s die Dret en Krulle eind vorig jaar gratis online zetten. Volgens Dret is de EP inmiddels meer dan honderdduizend keer gedownload – een indrukwekkend aantal. Omdat de tour uit zes optredens bestaat, worden alle gigs uitgebreid vastgelegd. Ook in De Meester waren diverse camera’s en fotografen aanwezig.
Dat Almere uitverkoren is voor deze tour, bleek voor de inwoners geen reden om massaal naar De Meester te komen. Nadat de deuren open gingen, werd het binnen niet zo druk als verwacht.
Maakt niet uit, man.’ zei Dret daarover. ‘Tien of tienduizend, het maakt allemaal niet uit. We gaan er gewoon voor!’

Maar zover was het nog niet. Omdat de tour in elke stad een ‘local’ meedoet, was het podium eerst voor Almeerder Psicho. Hoewel hij voor eigen publiek speelde en iedereen uit de tour in de zaal nieuwsgierig mee keek, voelde het niet als een thuiswedstrijd. Toch zat Psicho goed in zijn vel en bracht zijn optreden lekker ontspannen. Hier en daar begroette hij aanwezige Almeerse mc’s bij naam. Men komt hem toch even checken; Psicho is een graaggeziene gast.

Daarna begon het circus zoals dat door het land reist. Zowel D-Lipps (“Die boy met die dikke”), Tastic als Rex-N-Undercover gaven een energieke show met keiharde hiphop. De zaal knikte alle optredens goedkeurend toe, maar hitsige reacties bleven uit. Pas bij M.O en Brakko kwam het publiek los: handen in de lucht, voetjes van de vloer, meeschreeuwen. Inmiddels zat men ook lekker in de olie en steeg de stemming richting climax.
Bij de hoofdact Dret en Krulle was het publiek inmiddels klaargestoomd om écht mee te doen. De mannen op het podium moedigden het publiek nog extra aan: ‘We zijn hier met elkaar, je hoeft je niet te schamen. Gewoon gaan!’ Met volle overgave gaven de heren zelf het goede voorbeeld. Het volledige repertoire knalde van het podium en aan het eind van de show bracht vijf man sterk de onvermijdelijke Bijlmer Style Anthem – misschien wel een synopsis van de hele tour. Vervolgens klom ook iedereen uit de Bijlmer het podium op en werden de laatste tracks niet vertolkt, maar gevierd.
En zo culmineerde de avond, ondanks de wat tegenvallende opkomst, in een feest.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland