Wie is John Russchen?

"Ik sta 100% achter onze muziek"

Door Bart Rouw ,

Uiteraard bestaat de Flevolandse muziekscene uit duizend-en-een gezichten. Natuurlijk zitten daar veel muzikanten tussen, maar ook liefhebbers, vaste bezoekers, ambtenaren, journalisten, organisatoren, scouts en vele anderen. Het ene gelaat ken je al jaren, de andere bakkus komt net om de hoek kijken. Met de vaste rubriek ‘Wie is het?’ brengt 3voor12/Flevoland in kaart wie nou eigenlijk wie is. Deze week aandacht voor: John Russchen.

"Ik sta 100% achter onze muziek"

John Russchen (1978) is al een tijdje gitarist bij de metalband Gottlieb. Dat is verassend, als je weet dat hij op zijn tiende liever keyboard speelde dan gitaar. Maar doordat zijn ouders erg van de gitaarmuziek waren werd van John verwacht dat hij dat ook op zou pikken. Met gevolg dat hij al meer dan twintig jaar gitaar speelt, met Dimebag Darrel als hoofdinspiratie.
Als hij geen muziek maakt, werkt John als Business Development Manager bij een creditmanagementorganisatie. Iets dat past bij zijn studie psychologie, die hij deed rond zijn twintigste. Toen woonde hij nog in hoofddorp en leefde van dag tot dag.
Nu woont hij met soulmate Chantal en zoon Dean in Almere en is hij druk bezig Gottlieb op de kaart te zetten in Flevoland. Gelukkig maakt Chantal er geen probleem van als hij veel moet optreden. Om een steentje bij te dragen aan de profilatie stellen we deze week onze twaalf vragen aan John Russchen.


Wat is jouw favoriete plek in Flevoland?
“Nederland Muziek, omdat ik zo’n ontzettende gearhead ben.”

Welke kroeg noem jij je stamkroeg?
“Euh, mijn keuken… Hangen en drinken doe ik het liefst thuis met familie en vrienden. Als ik uit ga is het meestal naar een restaurant of film. Zo nu en dan ga ik naar een optreden in de Meester, maar dat komt niet zo vaak voor, omdat er maar zeer beperkt Metal geprogrammeerd wordt.”

Wat is op muzikaal gebied momenteel dé Flevolandse parel?
“Geen idee. Ik ken een aantal muzikanten en bands uit Flevoland, maar ik zou niet durven zeggen wie er momenteel Flevolands parel is. Ik vermoed dat ik het grootste aantal artiesten in Flevoland nog niet ken, dus zou iet wat voorbarig zijn om een parel aan te wijzen.”

Wie of wat wordt enorm onderschat in de Flevolandse muziekscene?
“Hahaha, GOTTLIEB. Ondanks dat we ons pas sinds kort aan het profileren zijn in de Flevolandse muziekscene, merk ik dat we snel gecategoriseerd worden als “weer een Metalband”. Klinkt misschien arrogant, maar ik sta honderd procent achter onze muziek en ben van mening dat we iets nieuws te brengen hebben in Flevoland.”

Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?
“Shakira. Zij heeft zonder twijfel het meest irritante stemgeluid ooit. Het is een soort Zuid-Amerikaans gejodel. Overigens mag ze daarbij wel als instrumentaal artiest op MTV blijven verschijnen.”

Wat is voor jou een bron van inspiratie?
“Muziek inspireert me. Niet alleen om muziek te schrijven, maar ook in het dagelijks leven. Ik luister naar veel soorten muziek. Van Opeth tot Frank Zappa en van Drum & Bass tot Tony Bennett. Als het maar ‘echte’ muziek is. Uiteraard is er erg veel Metal in mijn collectie te vinden, maar ook daarin heb ik een zeer brede smaak.”

Heb je een motto of quote die jou ten voeten uit weergeeft?
“Nee, daar is het leven te veelzijdig voor.”

Wat doe je in het dagelijkse leven?
“Heel veel. Ik ben een vader, een partner, een muzikant, een zakenman, een vriend, een collega, een filmliefhebber en nog veel meer. Als je meer wilt weten ben ik te volgen op Twitter: www.twitter.com/gottlieb_john”

Wat voeg jij toe aan de Flevolandse muziekscene?
“Nog niet genoeg. GOTTLIEB is nog onbekend in Flevoland en er bestaan niet veel podia om op te treden. Ik hoop dat ik deze vraag over een jaar anders kan beantwoorden.”

Iedereen koestert wel muziek die, gezien de rest van de voorkeur, beschamend of dubieus is. Wat is jouw muzikale afwijking?
“Qua muziek schaam ik me nergens voor. Misschien is dat mijn afwijking… okay, misschien dat ik een keer naar een Spice Girls-concert ben geweest.”

En, hoe is het verder?
“Het gaat goed, dankjewel. We hebben net een popprijs gewonnen (Pappop in Rotterdam) en zullen binnenkort de studio induiken om een vijftal nieuwe nummers vast te leggen voor het nageslacht. Daarnaast hebben we dit jaar voor ons doen veel optredens, waarbij ik hoop dat het er alleen nog maar meer worden. Hoe is het met jullie?”

Wat wil je verder nog kwijt?
“Kom allemaal naar de Kunstlinie als wij daar te zien zijn met de Bandwedstrijd Vers, dat vanuit 3voor12/Flevoland georganiseerd wordt. Voor alle programmeurs: BOEK GOTTLIEB!”