Dansen in de regen

Strandfestival eindigt vroegtijdig door slecht weer

Foto’s: Nico Reinders ,

Zaterdag 10 juli vond wederom een editie van het charmantste strandfestival van Almere plaats. Onder een prettig zonnetje en een welwillend strandtemperatuurtje ging Gestrand 2010 van start. Op het programma onder andere: De Softies, de Spotrockers, Stuurbaard Bakkebaard en allerlei deejays. Maar welke invloed had de natuur? Lees hier het verslag...

Strandfestival eindigt vroegtijdig door slecht weer

Afgelopen zaterdag, de dag voor de spannende WK-finale, de dag met tropische temperaturen, was bij uitstek een dag voor het festival op het Almeerderstrand. Althans, zo leek het. Onder een welwillend zonnetje werd begonnen aan een programma vol deejays, bands en andere dingen.

Onder andere trof men een zestig minuten durende set van DJ Peer Vos, die normaal gesproken garant staat voor uptempo, swingende en funky draaitechnieken maar het publiek voor de gelegenheid voorzag van chille, zomerse tunes. Maar ook Circus Klomp, de Franse chansons van Marjolein Handcock (door omstandigheden had haar band afgezegd, maar gelukkig kwam ze alsnog solo), een kunstveiling om het Gestrand-budget wat op te krikken, het cabaret van Ruud Aarden en een deejayset van JPO Housesessions kwamen voorbij. Vooral laatstgenoemde zette bikinidragende bezoekers ertoe bezweet te dansen in het zand, wat niet onopgemerkt voorbij ging aan de mannelijke bezoekers.

Ook de heren van De Softies, één van de bekendste Almeerse bands, waren te vinden op het podium. Ook omdat de band nauwe connecties heeft met de organisatie, maar vooral leek het recent verschenen album Olie en andere vette shit daartoe een aanleiding. Ook op het zand speelde frontman Daniel van der Zee geroutineerd in op het publiek en wist iedereen van de handdoeken te krijgen. Er werd zowaar ook door de aanwezige mannen gedanst.
Toch waren het vooral de Spotrockers die het publiek wisten te verleiden om voor het podium te komen dansen. Nadat hun debuutalbum Koos Cashloos verscheen, begonnen de heren uit het Noorden aan een tour. Al eerder stonden ze in de BG-22-24 en dat succesvolle optreden vroeg om een feestelijke herhaling onder de zomerzon. Helaas bleek de zon daar anders over te denken, want bij aanvang van het optreden vielen er ineens druppels. En hoewel het gros van de aanwezige bezoekers zich overgaf aan de muziek, zette het slechte weer bij de track ‘Dansen in de regen’ er een tandje bij en sloeg om in een regelrechte stortbui.

Door het slechte weer strandde het festival Gestrand in de letterlijke zin. Alles dat na de Spotrockers op de planning stond (waaronder Stuurbaard Bakkebaard en DJ Broky B), werd afgeblazen door de barre omstandigheden. Hoewel het einde teleurstelde, mag toch gezegd worden dat de 2010-editie van het Almeerse strandfestival een groot succes was.