Vrouwen vallen in katzwijm voor Waylons Wicked Ways Vrouwen vallen in katzwijm voor Waylons Wicked Ways

Simpelweg geniaal

, Tekst: Heleen Wever; Foto’s Rianne Lütter

Vrouwen vallen in katzwijm voor Waylons Wicked Ways

Simpelweg geniaal

Tekst: Heleen Wever; Foto’s Rianne Lütter ,

Zaterdagavond 8 uur, een rij voor De Meester zoals nog nooit eerder gezien en een affiche met daarop 'Waylon uitverkocht. Geen wachtlijst'. Massaal is men toegestroomd om deze nu kuifloze man, met de paspoortnaam Willem Bijkerk, soul, country en blues te horen zingen.

Simpelweg geniaal

Vanaf jonge leeftijd was al duidelijk dat het rock-en-rollbloed door Waylon zijn aderen stroomt en probeerde hij daar uiting aan te geven door onder andere op te treden met zijn idool en artiestennaaminspiratiebron Waylon Jennings. Gezondheidsproblemen van Jennings maakten hier echter abrupt een einde aan en Waylons doorbraak bleef uit. Gelukkig besloot hij in 2008 mee te doen aan Holland's Got Talent. Hij werd tweede, maar dat heeft hem geen windeieren gelegd. Als eerste Nederlander mocht hij tekenen bij legendarisch platenlabel Motown en bracht vorig jaar onder dit label het album Wicked Ways uit. Eerste single Wicked Way behaalde de top 10 van de Nederlandse hitparade en tweede single 'Hey' en de plaat moeten gepromoot worden. Een mooi excuus voor een bezoekje aan Almere.

In de Meester wordt al snel duidelijk wat voor avond het zal worden: één van gillende vrouwen. Bij het opkomen van voorprogramma Ralph de Jongh + band breken de bansheegeluiden al los en deze verstommen pas ver na Waylons laatste noot. Een goed voorprogramma overigens en zeer passend bij Waylons geluid. Want Ralph de Jongh maakt blues zoals het bedoelt is. Het lijkt uit al zijn ledematen te komen en hij heeft een mimiek waar het gevoel vanaf spat. Zijn glimmende panterjasje mag echter terug naar voormalig eigenaar Hugh Hefner.

Wanneer Waylon vervolgens de buhne betreedt, blijkt al snel dat dit duidelijk geen gevalletje is van Samson en Delila, ook met geschoren kop zingt Waylon zo goed dat men opmerkt 'als ik dit op tv had gezien had ik me afgevraagd of het wel live was'. Hij zingt niet alleen zuiver maar ook vol intensiteit; zijn hart ligt echt bij de muziek die hij maakt. Country en Soul, maar met een overduidelijk rauw Waylonrandje. Misschien was het voor zijn muziek goed dat hij een paar jaar terug naar eigen zeggen een 'verlate pubertijd' doormaakte. Het woeste feesten heeft wellicht de stem juist goed gedaan!

Ook tussen de nummers door weet hij het publiek perfect te bespelen. Eerst gaat het jasje uit en vervolgens worden er op zwoele manier meer knoopjes van de blouse geopend. Helaas blijft het hierbij, ondanks de in de Meester vaak gehoorde suggestie: 'broek uit!'.
Verhalen over Memphis passeren de revue, een stad waar hij zijn hart aan heeft verloren maar nog nooit is geweest. Een stad waar veel van zijn idolen vandaan komen van wie hij vanavond ook veel songs speelt. De Motownmedley met nummers van o.a. Marvin Gaye, The Miracles en The Temptations zorgt voor één grote, vrolijke sing-a-long.

Maar, Waylon doet het niet alleen, er staan nog 9 mensen achter hem en die zijn ook geweldig. Van blazers tot luchtgitaarspelende backingvocaliste, de muzikanten maken het plaatje compleet.

Na toegift Wicked Ways verlaat deze aantrekkelijke man met geweldige stem en lach waarbij soms een 'knor' ontsnapt het podium om vervolgens nog uitgebreid de tijd te nemen met fans op de foto te gaan en cd's te signeren. Top! Vrouwen: volkomen begrijpelijk dat jullie in groten getale zijn gekomen. Mannen: jullie hebben wat gemist!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland