New Blues een stuk harder

Eerste optreden zonder zangeres

Tekst: Yorgos Mayenburg; Foto: Melissa Duijn ,

Afgelopen weekend hielden De Meester en De Dromedaris een groots feest om het nieuwe jaar in te luiden. New Blues stond op één van de podia. Lees hier hoe.

Eerste optreden zonder zangeres

In de gebruikelijke popzaal van de Meester trapt de Spaanse band The Cherry Boppers 2011 af. Maar de mensen die meer trek hebben in een portie blues zijn te vinden in de Drommedaris, waar Joyce van der Hoorn met haar band New Blues staat. De band is ooit begonnen als schoolproject, maar omdat de studenten een goede klik hadden, zijn ze ook na het project gewoon blijven spelen. En daar zijn we blij mee. Want wie niet vies is van standards en goed uitgevoerde covers, kan bij deze band zijn hart ophalen.

Toch staat de band niet vrij van veranderingen; het nieuwe jaar begint de band voor het eerst zonder zangeres. En wat blijkt? Alle muzikanten kunnen zowaar ook zingen. De zangpartijen worden nu ingevuld door verschillende bandleden, wat een welkome variatie in het stemgeluid oplevert. Helaas lijken de vocalen daarmee wel een beetje het ondergeschoven kindje: de muzikanten kunnen zeker zingen, maar niet zo goed als ze hun instrument spelen. In de finesse mist hier en daar dan ook wat kracht en adem.
Gelukkig compenseert de band dat met een nieuwe stijl: in vergelijking met de optredens tijdens Flavourland 2009 gaat de band een stuk harder. De muziek klinkt ruiger, vuiger en doorgewinterd. De band lijkt het materiaal daarmee inderdaad in de nieuwe eeuw te tillen, waarmee het de bandnaam meer waar maakt: New Blues. Maar eigenlijk zou één ding deze band compleet maken: een oude, donkere zanger met soul. Maar ja, vind die maar ‘ns!