Freecoolinsky kiest nieuwe richting

Diversiteit als ideaal

Door Bart Rouw ,

Als Snoerloos één ding zou moeten kiezen wat het heeft bijgedragen aan de Flevolandse muziekscene, moet het Freecoolinsky zijn. Met heerlijke, jazzy liedjes hebben zij al menig podium op doen leven. Lees hier het interview met gitarist en drijvende kracht Chedi Ben Mansour over de nieuwe richting van de band.

Diversiteit als ideaal

Wat ooit begon als gelegenheidsband voor de eerste editie van Snoerloos groeide al snel uit tot een blijvertje binnen de Flevolandse muziekscene. Freecoolinsky heeft met zijn lekkere melodieën, funky ritmes en sterke vocalen al menig hart geraakt. De band bestaat uit gitarist Chedi Ben Mansour, bassist Jan-Bart Gouvernante, gitarist/vocalist Daniël van der Zee, toetsenist Louis  Ramiro, trompetiste Stephanie de Koning en broer Joachim de Koning op de drums. De oplettende lezer ziet hier al een discrepantie in met de band zoals zij bekend is geworden: er ontbreekt een frontman.

Deel van de nieuwe richting is het gaan samenwerken met meerdere rappers. Waar vroeger MC Jo het rapgedeelte voor zijn rekening nam, wil de band breder gaan werken. “Ook zitten we met tegenstrijdige agenda´s. Joel heeft naast Freecoolinsky andere verantwoordelijkheden en kan niet altijd. Maar de band wil verder, wil gas geven.” redeneert Ben Mansour. De gitarist is van mening dat door het aanboren van verschillende talenten de band als geheel sneller vooruit kan, meer diversiteit toont en meer gezichten van de lokale hiphop aan een heel nieuw publiek kan introduceren. Ben Mansour: “Het doel is half 2011 een ep of album uit te brengen. En dat gaat wel lukken, denk ik.”

Wie er allemaal achter de mic komen staan, is nog niet helemaal bekend. Maar dat ligt eerder aan het feit dat nog niet alle opties bekeken zijn dan dat er nog niemand gevraagd is. Zo is al bekend dat mc´s DRT, Mitss, Ro, Logos en Kapthijn deel gaan uitmaken van de Freecoolinsky-familie.
“En Jo natuurlijk. Die blijft wel aan als rapper, maar nu als één van de, in plaats van de enige.” aldus Ben Mansour.

“Ook wil ik graag melden dat we met de muziek een iets dansbaardere kant op willen. De beats per minute worden wat opgeschroefd en we voegen iets meer funk aan de muziek toe.”
Met argumenten als deze en muzikanten van dit kaliber is het moeilijk niet aangestoken te worden door het enthousiasme van Chedi.
Met een hart vol verwachting kijkt 3voor12/Flevoland uit naar het eerste optreden van het nieuwe Freecoolinsky. Dat zal op 8 januari plaatsvinden tijdens de opening van het nieuwe jaar in poppodium de Meester te Almere.