Doek valt voor Wallnoize

“We hebben bereikt wat we wilde, maar de rek is eruit”

Tekst: Bart Rouw; Foto´s: Hans Schuurmans ,

Drie jaar geleden was er opeens Wallnoize. Voor wie niet uit Urk kwam en daar de opkomst niet had meegemaakt, was dit dubbel waar. En nu, net zo plotseling, stopt de band ermee.
Lees hier het laatste interview van Gerrit Bakker als Wallnoizebassist.

“We hebben bereikt wat we wilde, maar de rek is eruit”

In drie jaar tijd is er veel bereikt door dit Urker mannenkoor. In alles wat in Flevoland op een bandwedstrijd lijkt, wordt hoog gescoord. Ze weten het zelfs tot de finale van de Grote Prijs van Nederland te schoppen. Er zijn meerdere ep´s door de jongens opgenomen en ook prijkt er een videoclip op het cv. Aan trouwe fans is ook geen gebrek: ieder optreden dat niet “op” Urk gegeven wordt, wordt vergezeld door een tourbus gevolg.
Een cv als dit is iets waar veel bandjes alleen van dromen, maar toch stoppen de heren ermee.

“De rek is eruit” vertelt bassist Gerrit Bakker. “Het is voor ons een zeer overwogen beslissing geweest.” Gelijk al met de eerste bekendmaking van het uit elkaar gaan, hebben de heren gemeld dat ze de precieze reden voor zichzelf houden. Strubbelingen binnen de band? “Nee, absoluut niet. We zijn samen tot de beslissing gekomen dat de band Wallnoize voor ons klaar is. Het is niet zo dat iemand op de vrouw van een ander gelegen heeft.” Het niet prijs geven van de reden is voer voor speculanten, en de redenen om te stoppen gonzen dan ook door de druivenstruiken. “Ja, dat is ook één van de redenen om het niet te zeggen. We zijn vanaf dag één al wars van die concurrentiestrijd in Flevoland, en op deze manier zie je precies waar de kwade tongen zitten. Daarbij, het is best leuk om al die theorieën te horen.”

Stoppen moet natuurlijk wel met een knal. Drie jaar geleden klonk het startschot van Wallnoize in de Urker kroeg ´t Haventje, dus logisch dat daar ook de finish ligt. Is het nu heel anders het podium opgaan, voor je laatste optreden? Volgens Gerrit niet. “Je beseft het wel, van binnen. En ergens is het ook wel jammer, maar je gaat toch gewoon voor de show. Waar het het meest opviel, was die vijf minuten voordat je het podium opgaat, maar tijdens spelen heb je er geen erg in.”
Hun laatste optreden is wel een succes geworden, meent hij: “We hadden Vine Yard uitgenodigd als voorprogramma. Die jongens weten hoe ze een feestje moeten bouwen, en wij hebben eerder met ze gespeeld. We vonden het leuk om met hen af te sluiten.” Dat Wallnoize de concurrentiestrijd nooit aangegaan is, blijkt uit de manier waarop Gerrit over andere bands praat: “Die nieuwe gitarist van Vine Yard trouwens, wat een goeie aanwinst. Niet alleen speelt erg goed, maar hij past ook goed bij de band!”
Naast Vine Yard wordt ook collega Urker Gertjan Koster van Roadcrew in het zonnetje gezet. “Wij kennen Roadcrew al wat langer, en we vonden dat ze ook wel bij de afsluiting hoorde. Dus hebben we een Roadcrew nummer gecoverd en samen met Gertjan gezongen. Was heel leuk.”

Op het moment weten ze nog geen van allen precies wat ze gaan doen. “Met Wallnoize hebben we bereikt wat we wilde. Misschien als we twee jaar door hadden gespeeld, dat we verder waren gekomen. Dat weet je niet. Maar voor ons is de band op.”
Is Flevoland nu een paar van zijn meest bedreven artiesten kwijt? “Weet je, eens een muzikant, altijd een muzikant. Waarschijnlijk zullen we als vrienden nog wel eens samen gaan oefenen, voor de lol. Ook ben ik ervan overtuigd dat wij in de scene wel ergens een nieuw plekje zullen krijgen. Het muziekmaken zit er toch in, dat moet eruit.”

Hieronder staan de foto´s van het laatste optreden van Wallnoize.