2010 een bewogen jaar

Wat er allemaal gebeurde...

Door Bart Rouw ,

Nog een paar barre dagen en er mag weer met verkleumde handen veel te duur vuurwerk af worden gestoken. Met het zicht op 2011 nemen we nog één keer tijd om op 2010 terug te blikken. Lees in dit chronologische overzicht nog eens na wat er allemaal gebeurde in muzikaal Flevoland...

Wat er allemaal gebeurde...

Het einde van een jaar is traditiegetrouw de tijd van oliebollen, vuurpijlen, dooddoeners en lijstjes. Zo ook bij 3voor12/Flevoland, want zonder dat we de voorgaande jaren willen afdoen als saai, moet er gezegd worden dat 2010 een bewogen jaar was – met een lach en een traan.
Hieronder de meest opvallende momenten van tweeduizendtien.

Januari bracht ons, naast een aanhoudende kou, de eerste lokale release van het jaar: Kelly´s Vacation bracht hun eerste werk uit, een ep vernoemd naar de band, gepaard met een feestje in de Meester. Kort daarop kwam Gandhi´s Revenge met de tweede ep van het jaar: GEEN ID.
Lelystadse ska/folk band Shakedown 8 pakt de beker op de finale van Vers. Met een overweldigende 103.7 decibel bliezen zij de oppositie van het podium.

Wat ook aardig in de decibellen liep was de eerste editie van Dubsteppen, begin februari van Almeerse hiphop coryfeeën De D en Stefanovici. Dat februari een goede hiphop maand was bleek toen Jerome XL zijn album De Laatste Dag dropte.

Tegen eigen verwachting in sloeg For Blood and Vengeance zich door de lokale voorronde van de Metal Battle in maart. Hierdoor bleven zij in de running voor beste Metalband van 2010.

April liet ons een zure nasmaak bij de finale van Make More Music. Met genoeg lokale bands in de selectie, ging outsider Lucky Joker toch naar huis met de prijs. Gelukkig werd dit overschaduwd door het genot van Recordstore Day. Almeerse platenexploitant ´t Oortje hield open huis met optredens van o.a. Logos, dj Vuto en The Tunes en zo werd een toch al zonnige dag verder opgeleukt. For Blood and Vengeance wist zich in de tussentijd te plaatsen voor de finale van de Metal Battle in Enschede. Ze mochten naar huis met de titel Derde beste metalband van Nederland.
Ook zag in april de eerste editie van onze eigen rubriek Wie is het? het levenslicht. We hopen hier nog lang mee door te kunnen.

Zoals ieder jaar was 5 mei ook dit jaar weer een feest: Osdorp Posse, de Opposites, Guus Meeuwis en Waylon gaven act de présence. Het festival werd geopend door Vine Yard en was tevens het debuut van hiphopcollectief De Blocq van Kuffeler, wiens lid Kapthijn diezelfde maand trouwens de High School Music Competition won en zo in een Europese toer terecht kwam. Mei zette ook Flevoland weer iets steviger op de kaart doordat podium de Meester twee voorrondes van De Grote Prijs van Nederland wist binnen te halen.

Juni en juli gingen haast voorbij als de stille vakantiemaanden die het zijn. Toch waren er goede initiatieven die dat probeerde te voorkomen. METALmere was er zo één. Ook het Evenaarfestival pakte leuk uit. Het initiatief vanuit de BG-22-24 (het kleine zomerfestival Gestrand) maakte helaas zijn naam waar, want door hevige storm moest het festival halverwege worden afgeblazen. De jongens van Sonate (die bij een dance-festival in Almere-Buiten betrokken waren) overkwam datzelfde lot. Ook de derde editie van Almere gaat Vreemd was een klein feestje. De band Faut in de Oorlog wist met covers van o.a. De Backstreet Boys en Linda, Roos en Jessica het publiek voor zich te winnen. Twijfelpoprockers De Softies brachten in de zomer hun tweede cd uit: Olie en Andere Vette Shit. Ook kwam britpopband Wallnoize met de single You Ain´t Seen Nothing Yet.
Naast vele releases werd het jaar ook gekenmerkt door bands die er de brui aan gaven. Jazzy & The Pattynama´s waren hiermee de eerste. Eind juli berichtte hun Hyves dat de band voortaan een persoonsvorm in de verleden tijd zou krijgen.

Festivalmaand augustus gaf ons als redactie de kans eens goed aan de slag te gaan met Lowlands. Samen met Maurice Bolier, Jelle Kramer, Thijn Vega en Cees Jan Samsom werd gesproken over de voors en na´s van festivals. Jerome XL kroop in de pen voor 3v12/F en versloeg het enorme hiphopfestival Splash, in Duitsland, vanuit een lokaal oogpunt. Dichter bij huis wisten de jongens van Drumpatroon de voetjes van het gras te krijgen met hun eigen hiphopfeestje: Drumparktroon. Een daverend succes met optredens van regionale acts, Winne en MOP!
Drontse punkrockband Vine Yard wist een vijftal optredens binnen te halen op de SENA Popawards, waar zij stonden omdat ze vorig jaar (2009) Flavourland gewonnen hadden.

De winterdepressie begon vroeg dit jaar. In september zetten Snake in the Mailbox en Gandhi's Revenge beiden een punt achter hun carriere. Om de balans op te maken kwam mc DRT met iets nieuws, namelijk zijn ep Suikerwater. Verschillende gitaarhelden kwamen eind september bijeen in de Meester om de dood van legende Jimi Hendrix te herdenken en te vieren.

Meer ep´s zagen het daglicht in oktober. Solarcruiser vond de tijd rijp om hun muziek vast te leggen en ook kwam collectief De Blocq van Kuffeler met een mixtape en een videoclip.
Almere stond begin van diezelfde maand bol van het muzikale talent. Voormalig Gandhi´s-frontman Jan Melle Liscaljet haalde de Popronde naar Almere en liet de stad drieentwintig acts op dertien podia zien. Lokaler gezien ging het er heftig aan toe tijdens de voorrondes van Flavourland. In drie voorrondes door heel de provincie wisten acht acts zich te plaatsen voor de finale in november.

In november werd deze finale door velen vooraf al gezien als een gestreden strijd. En wat iedereen dacht, gebeurde ook: De Softies wonnen Flavourland 2010 en mogen half 2011 hun kunsten vertonen op  de SENA Popawards. Toch maakten ook The Shenanigans en Merge As One goede indruk. De Softies, echter, stonden ook begin november al op ons eigen Snoerloos. Het akoestische festival werd op veler verzoek voor een tweede keer gehouden in theater de Roestbak. Volgens de Almere Vandaag waren Mitss & Kapthijn met hun liveband de grote verrassing.

Tenslotte kruipt het verse verleden richting heden en komen we bij december. Begin deze maand trokken de mannen van Wallnoize na drie succesvolle jaren de stekker eruit. Een heden waar funkpopband Freecoolinsky besluit met meerdere rappende frontmannen de breedte in te gaan. Een heden waar de Underground Flevoland trakteert op een avond lang de meest heerlijke singer/songwriters tijdens het Stille Nacht Festival. Een heden waarin De Meester aankondigt dat het voormalige Land Of Airplanes bij elkaar komt om het nieuwe muziekjaar te openen op 8 januari. Sterker nog: die heren zullen niet de enige naam uit het verleden zijn die van zich zullen laten horen...

Kortom, Flevoland had aan 2010 een bewogen jaar. Eens kijken of 2011 de flinke schoenen van zijn voorganger kan vullen. Vast wel. In ieder geval zal 3voor12/Flevoland de boel in de smiezen houden...