Drumparktroon: veel liefde en keiharde hiphop Drumparktroon: veel liefde en keiharde hiphop

Alsof de zon zich neerlegde bij deze kleine, Almeerse legende

, Tekst: Rose de Rond en Yorgos Mayenburg; foto’s: Melissa Duijn en Roald Joossen

Drumparktroon: veel liefde en keiharde hiphop

Alsof de zon zich neerlegde bij deze kleine, Almeerse legende

Tekst: Rose de Rond en Yorgos Mayenburg; foto’s: Melissa Duijn en Roald Joossen ,

Al wekenlang wordt er in Almere toegeleefd naar de eerste editie van Drumparktroon. De organisatoren (het deejaycollectief Drumpatroon) deden de afgelopen jaren ervaring op met feestjes thuis en in De Meester. Maar nu voor het eerst helemaal zelfstandig met vergunningen in de open lucht. Op het programma? M.O.P., Winne, OSC, Koppijn en de Blocq van Kuffeler. Lees hier hoe deze eerste open air-editie verliep.

Alsof de zon zich neerlegde bij deze kleine, Almeerse legende

Al wekenlang werd er in Almere toegeleefd naar de eerste editie van Drumparktroon. De organisatoren (het deejaycollectief Drumpatroon) deden de afgelopen jaren ervaring op met feestjes thuis, bij vrienden en uiteindelijk een succesvolle reeks in poppodium De Meester. Maar nu, voor het eerst helemaal zelfstandig met vergunningen in de open lucht, zou het er toch om spannen. Vol verwachting keek men dan ook omhoog: wat zou de zon gaan doen?

In ieder geval toonde zich een dreigende hemel boven het festivalterrein, wat niet veel goeds beloofde voor het eendaagse hiphopfestival Drumparktroon. Gelukkig liet het zonnetje zich wel genoeg zien en bleef iedereen deze zondagmiddag goedgehumeurd.
Nadat de deejays die middag veel hiphopklassiekers hadden gedraaid, trapte het Lelystadse OSC af met een stevige beat en zorgde ervoor dat de volumeknop nog wat omhoog ging. Onder de bekende nummers van OSC zaten beats afkomstig van het soloalbum van Evert Mayn, waar hij op dit moment aan werkt. De beats die hij voor het optreden van zondag had uitgekozen klonken als typische boombap. Rapper Koppijn leek niet helemaal in topvorm, zijn optreden was kort en knalde niet genoeg. Ook Fabius zou die dag nog optreden, maar lag helaas ziek in bed.

Daarna was het aan de jongens uit Almere. De Blocq van Kuffeler beklom het podium en wist meteen de juiste toon te zetten. Eind 2009 ontstond deze samenwerking tussen verschillende rappers uit Almere. De frontmannen van het hiphopcollectief de Blocq van Kuffeler zijn Psicho, Mitss, Kapthijn, Jorzelf en Vinni, achter de draaitafels staat Stefanovici. De jongens hadden geen moeite met hun performance, ze hadden er duidelijk zin in. Met een sfeervol en energiek optreden warmden ze het publiek in ieder geval vast stevig op voor Winne. Op een gegeven moment vliegen er zelfs piepschuimen bakstenen in het publiek. Tussen de nummers door brengt Mitss een ode aan vriend en zanger Ainit-D (Jeffrey Smedeman), die eind juni overleed.
Psicho was dik tevreden over de opkomst. Drumparktroon is volgens hem een stap in de goede richting. “Er wordt in Almere veel georganiseerd maar mainstream muziek voert steeds de boventoon. Op dit festival draait het puur om hiphop.”

Ook Winne genoot zichtbaar van de zondagmiddag en gaf een goede show weg. Op de vraag wie zijn album ‘Winne zonder strijd’ kende, reageerde het publiek nog wat schuchter. Vervolgens gooide hij bekende nummers als ‘Lotgenoot’ erin en brak het feest los. Van het ene op het andere moment klommen er mensen op het podium en even later verscheen Winnes hele achterban op het podium. In 2008 trad Winne voor het eerst in Almere op tijdens Drumpatroon #8 in podium De Meester. Winne doneert de volledige gage van zijn optreden op Drumparktroon aan het goede doel CYTAfrica.

Hoewel de oragniserende Drumpatroon-deejays tussendoor lekker draaiden en zelfs de zon de moed erin hield, leek het publiek vooral toe te leven naar het optreden van de New York bad boys Lil’ Fame en Billy Danze. Maar eenmaal op het podium leken de mannen van M.O.P. even onwennig, al kregen ze vrij snel in de gaten dat dit publiek voor een feestje kwam. Het nummer Cold As Ice viel dan ook direct in de smaak bij het publiek. Toch bleef dat vol spanning wachten op all-time banger Ante Up, de plaat waarvan iedereen wist dat het de laatste zou zijn. Maar intussen kwamen er veel fragmenten van andere M.O.P.-tracks voorbij, in rap tempo aaneen gemixt door hun fabuleuze deejay, die ook niet vies was in zijn complimentjes naar Snef. Omdat de heren concludeerden dat het gros van het publiek niet het gehele M.O.P.-oeuvre kende, gingen de mannen over op een canon van New York-classics: B.I.G., Jay-Z, and so on. Zelfs Bob Marley werd nog even van de plank getrokken.
En het publiek? Dat genoot met volle teugen. Zeker bij de afsluiter smolten de bezoekers samen tot één grote, hossende massa. En het zweet dat daarbij ontstond werd vrij snel na het optreden weggeregend. Alsof ook de zon zich neerlegde bij deze kleine, Almeerse legende.
Drumparktroon 1 was onbetwist een succes. Komt er een vervolg?

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland