Afgelopen vrijdag kwam de hardrock en metal formatie terug met hun ‘We’re fucking back’ show in Blue Collar. Dutch Balls nam afscheid van de leadzanger/gitarist en bassist, maar besloot toch verder te gaan met het project. Bij de terugkomst met 3 nieuwe leden laat de band weten ook de naam te veranderen naar RAZASSA [Rù-zès–sá]. 3voor12/Eindhoven ging in gesprek met leadgitarist Yme van Galen over de veranderingen binnen de band en de doelstellingen van RAZASSA.

Het ging goed met Dutch Balls. Na de debuut EP ‘Raw & Tasty’ en de vermelding als mogelijke opvolger van Peter Pan Speedrock, kwam er in 2018 de tweede EP ‘Madness’ uit. Helaas besloten twee leden op te stappen nadat de blijvende helft hun ambitie uitsprak om verder te willen groeien.

Hoe was het voor jullie dat bandleden vertrokken?

Yme van Galen: “Enerzijds natuurlijk hartstikke vervelend. Ik had de band opgezet met de oude leden destijds. Aan de andere kant is er ook een proces aan vooraf gegaan. Er zijn geen hard feelings, maar Guyon (de drummer) en ik waren extremer in onze ambitie; we waren klaar om nog veel verder te komen met de band. De oude leden waren tevreden en hadden bereikt wat ze wilden bereiken.”

Waarom hebben jullie besloten toch verder te gaan met Dutch Balls?

“We hadden tijd genomen om erover na te denken. Het is tricky, omdat je frontman ook opgestapt is en hij de stem van je muziek was. Doorslaggevend was dat Guyon en ik erachter kwamen dat we de muziek ècht ademen. Ook als we thuis individueel oefenden kwamen er onlosmakelijk Dutch Balls, of nu dan RAZASSA, ideeën uit.”

“Ik weet nog goed dat ik Guyon belde en zei dat ook al zou je maar 1% meer liever andere muziek of een andere stijl spelen dat je daarvoor moet gaan want daar wordt je dan ook het best in, in mijn optiek. Als we doorgingen met Dutch Balls moesten de formatie weer compleet maken en alles op alles zetten om de ambitie waar te maken. Nadat ik zei dat we ons hart moeten volgen, gaf Guyon aan dat hij al had besloten om met Dutch Balls door te gaan.”

En dan het belangrijkste: de naamsverandering naar RAZASSA. Hoe kwamen jullie op het idee?

“Ik twijfelde of de naam ‘Dutch Balls’ uiteindelijk wel volle stadions zou trekken, maar aan de andere kant hoeft de naam er niet toe te doen. Het begon de muziek een beetje in de weg te staan, omdat mensen eerst over de naam heen moesten komen. Vol vurigheid schreven we de nummers, namen deze zelf op, brachten het uit en speelden we het met volle overgave op het podium. Dan wordt er toch getwijfeld of we wel serieus konden genomen worden, want ja… die naam. We willen niet dat mensen daar nog aan twijfelen.”

“En wat was een beter moment geweest om van naam te veranderen dan nu? We zijn nu toch de Wärtsilä RT-flex96C motor van nieuwe onderdelen met veel kwaliteit en genoeg ziel aan het voorzien, zodat we met 110.000 PK verder kunnen. En twijfel mag er zeker zijn. Daarvoor was onze comeback show en nu dit interview om te laten zien waar we mee bezig zijn. We zullen hopelijk snel met een nieuwe plaat en videoclip komen met de nieuwe formatie onder de nieuwe naam om iedereen van hun stoel te blazen.”

Wat betekent de naam ‘RAZASSA’ voor jullie?

“RAZASSA heeft geen gebonden definitie. We willen niet in een hokje of genre worden geduwd. Onze nieuwe naam staat voor onze stijl, maar ook voor de creatieve vrijheid die we willen behouden. Bestaande woorden zouden die boodschap niet kunnen bevatten voor ons. Neem bijvoorbeeld Gojira, door hun muziek, performance en monsterlijke charme heeft de bandnaam veel meer lading gekregen dan alleen simpelweg de betekenis ‘Godzilla’.”

Wat betekent het voor de muziek en stijl?

“Niks, ofja, de muziek zal niet meer veranderen dan dat we met de oude formatie zouden doen. Met de EP’s ‘Raw & Tasty’ en ‘Madness’ hebben we bij beide iets anders kunnen neerzetten, maar die Dutch Balls-kern zit er wel in. De nieuwe leden zullen weer andere creatieve invullingen hebben, maar die kern van wat wij doen zal gewoon blijven.”

“We zullen nooit stoppen met groeien en we hebben ook altijd wel iets nieuws wat ons interesseert of wat goed voelt. Als muzikant moet je niet bang zijn om uit je comfortzone te stappen. Man, ik zou er niet aan moeten denken om zoals AC/DC de rest van mijn leven in zo’n duidelijk afgebakende stijl te moeten maken. De keuze is natuurlijk voor iedereen anders en het is ook fijn dat de fans altijd weten wat ze kunnen verwachten, maar dat is niet echt iets voor ons.”

De helft van die Dutch Ball-kern is nu wel weg. Hoe gaat die transitie met de nieuwe formatie?

“De kern die ons, “ons” maakt blijft in onze ziel en is al bijna naadloos overgedragen aan de nieuwe leden. De 5 leden hebben een duidelijk doel om met RAZASSA te bereiken wat we al die tijd al wilden doen. Het doel blijft hetzelfde. Wij waren astronauten die altijd al naar de maan wilden. We hopen dat mensen er niet te erg van opkijken dat we nu daadwerkelijk een raket aan het bouwen zijn en onze luchtballon hebben opgeborgen. Hoe verliefd iedereen ook was geworden op die luchtballon."

Wat kunnen we nu verwachten van RAZASSA?

The full package! Het wordt alleen nog even uitvogelen in welke volgorde en tijd. De nieuwe leden spelen graag tig shows nu natuurlijk, maar wat mij betreft kijken we na de comeback show even wat op ons afkomt. Volle bak werken aan nieuw materiaal, knallen in de studio en een videoclip uitbrengen en daarna natuurlijk heel veel shows spelen. Ik hoor gewoon graag de nieuwe leden en het nieuwe vuur van RAZASSA op plaat. Kan niet wachten! Hierna gaan we het ook niet meer hebben over “oude leden” of “nieuwe leden”, want dit is het nu. Dit zijn wij en onze naam is, and you better remember this part, RAZASSA!”