Met deze bandnaam lok je natuurlijk meteen één grote vraag uit: Wie zegt er nee tegen dit drietal? Wie durft er hier nee te zeggen? Blijkbaar heeft het een flinke impact gemaakt. Is er iemand voor het altaar in de steek gelaten? Of is de naam puur en alleen ontstaan zodat het mooi aansluit op de naam van Eindhovense punkrock-collega’s No Matching Socks, waardoor ze voor iedere show gezamenlijk dezelfde banner kunnen gebruiken? Hoe dan ook, wij mochten alvast naar de nieuwe EP ‘Time To Waste’ luisteren en moeten concluderen dat er eigenlijk alleen maar volmondig ja gezegd kan worden tegen deze band.

Ja, tegen het geluid dat terug gaat naar de begindagen van de punkrock, toen deze stroming nog vooral de puurste en meest directe uitlaatklep van emoties was. Verwacht dus nergens franjes, toeters, bellen, synthesizers, trompettisten, flirts met metal, loepzuivere vocalen en de bijbehorende hitparadenoteringen. Wel horen we rauwe en passionele vocalen van zangeres en bassiste Cox Dieben. Teksten die vanuit een rechtstreekse verbinding met haar hart zijn ontstaan en haar jarenlang op het puntje van haar tong hebben gelegen, gitaarlijntjes die geboren zijn vanuit een urgentie om een melodielijn te vormen en een drumstel dat aan alle kanten rammelt om het geheel in zijn gareel te houden.

De DIY-attitude straalt van de EP af en dat is hier juist de charme. Niet alles valt altijd even lekker op zijn plaats; de gitaarsolo’s bijvoorbeeld, die soms iets te abrupt beginnen of eindigen. Dit is het geval in ‘Showtime’. Zoals eerder benoemd zijn ook de vocalen passioneel of onstuimig te noemen, waardoor ze soms wat aan de valse kant van het melodische spectrum hangen. Dit weet Cox overigens goed te variëren door bijvoorbeeld in ‘Modern Ways’ en ‘Showtime’ er een flinke schreeuw tegen aan te gooien. En wanneer ‘Showtime’ een wat gevoeligere kant op gaat, weet ze zelfs een gevoelige snaar te raken.

He Said No

Verder horen we vooral een dik kwartier punkrock zoals het hoort: Met passie. Punk is nu eenmaal de snelste weg om deze hartstocht kenbaar te maken en zodoende komen de zes tracks nauwelijks boven de drie minuten uit. Een opmerkelijke track is ‘Not A Love Song’, waarin drummer Ruud van den Berg de zang op zich neemt en He Said No voor even laat klinken als Dropkick Murphy’s.

De man die ooit nee verkocht verwachtte waarschijnlijk een band die muziek maken tot in de puntjes geperfectioneerd heeft en daarvoor zijn ziel heeft moeten verkopen. Helaas, fout, jammer, want met ‘Time To Waste’ laat He Said No horen over behoorlijk wat ziel te beschikken, ook al komt dit er soms met wat horten en stoten uit.

He Said No staat woensdag 27 september in het voorprogramma van de Canadese psychobilly-act The Brains in het Blue Collar Theater. Ze zullen tijdens deze show 'Time To Waste' presenteren.