Weet u nog? In de nazomer van 2014 presenteerde Nouveau Vélo haar debuutplaat in het Stroomhuisje. 3voor12/Eindhoven was lyrisch en riep het concert uit tot misschien wel het mooiste muziekmoment van het jaar. Nu, twee jaar later is er een nieuwe plaat, Reflections, op een nieuw label: Excelsior. Om dat te vieren is het Stroomhuisje opnieuw aangewezen als locatie voor een bescheiden release-party. Als muziek een wedstrijd zou zijn, was dit natuurlijk een inkoppertje. Sommige bandleden werden vader en van andere werden de haren een beetje grijs, maar Nouveau Vélo verandert het industriële pand opnieuw in een paradijs.

Lewsberg

Even was het spannend. De vaste geluidsman bleek verhinderd en 32 mensen werden benaderd als vervanger. Die werd uiteindelijk gevonden in Chris, uit Rotterdam. Hij is meegekomen met voorprogramma Lewsberg; een bandje waarin de drummer het bekendste hoofd heeft. Joris Frowein drumde namelijk ook bij Rats on Rafts. Shalita Dietrich verkocht hun merch en was twee jaar manager van diezelfde band, maar vervult hier een rol als bassiste. Lewsberg klinkt als een rammelende jamsessie waarin Velvet Underground en Sonic Youth samen spelen, terwijl de frontman Lou Reed-achtige praatzang laat horen. Toch blijft geluidsman Chris de held van het optreden; normaal gesproken staat er in het Stroomhuisje altijd wel een instrument te hard of een versterker te schel. Niet vanavond. 

Nouveau Vélo

Want ook Nouveau Vélo, dat vaker wel dan niet met geluidsproblemen kampt, sprankelt vanavond als nooit tevoren. Een pré, want sprankelen, dat doet het sterke ‘Reflections’ continu. Het is geen vernieuwing in de breedte, wel in de diepte. Met terugwerkende kracht lijkt het alsof er een laagje stof over de liedjes van het titelloze debuut lag. Waar die vorige worp als de herfst klonk, klinkt nu de lente in het Stroomhuis. Frontman Rolf Hupkens durft vocaal meer op de voorgrond te treden, de gitaarpartijen zijn nog wat liever en de basloopjes zijn prominenter aanwezig. Dat geldt ook voor de hernieuwde ritmesectie. Met drummer Hajo de Reiger oogt de band stabiel, klinkt het strak. De liedjes waren al in orde, de sound komt nu ook goed uit de verf. 

Want werkelijk, Nouveau Vélo laat geen slecht nummer voorbijkomen. De eerste ondermaatse song moeten ze ook nog schrijven. Soms, zoals in het lichtvoetige 'You', kun je de sound vergelijken met het vroege R.E.M., ten tijde van ‘Murmur’. Veel liedjes krijgen een ontlading in het slot, zoals de militante drums die de staart van ‘Denim Brother’ verrassend venijnig maakt. Fel is ook het puntige ‘Birthday’, dat live meer richting garagerock gaat. Dit soort rauwere momenten worden afgewisseld met tijdloze liedjes als ‘Turning Away’. Op ‘Reflections staat het glansrijke ‘Together Again’, het langste nummer dat de band ooit schreef. Gaandeweg begint het steeds meer te rammelen, waardoor het de ideale afsluiter blijkt van een set zonder duidelijke opbouw. Past prima in deze ambiance. Lekker vrijblijvend, geheel draaiend om de muziek.

Hoewel de band niet is blijven steken in de ontwikkeling, blijft Nouveau Vélo low-key. Alle bandleden staan in basic t-shirtjes en spijkerbroeken en gitarist Niek Leenders gebruikt een oude kofferdeksel als pedalboard. Ondertussen vinden de gitaren van Niek Leenders en Rolf Hupkens elkaar voortdurend. Niet in de vorm van een duel, maar middels een harmonieuze vervlechting. They shine bright like a diamond. Muziek is geen wedstrijd, maar deze is op voorhand gewonnen. Familie, vrienden en fans zien dat de altijd zo nuchtere band het enthousiasme de vrije loop laat. Deze bezielde presentatie spreekt boekdelen. Nouveau Vélo is klaar voor de volgende stap, met liedjes waar je onverbeterlijk van gaat houden. Excelsior mag de handjes dichtknijpen met deze nieuwste aanwinst.

Gezien: Lewsberg & Nouveau Vélo, in het Stroomhuis, op 18 maart 2017.