Touché Amoré toont Dynamo de kracht van loutering…

…maar Angel Du$t valt genadeloos door de mand

Tekst: Thijs Portz / Fotografie: Eefje Hendriks ,

Hoewel 2017 nog geen drie weken oud is, staat de eerste grote band alweer op het podium van Dynamo. Het uit L.A. afkomstige Touché Amoré trapt, geflankeerd door Angel Du$t, zijn Europese tournee af in Eindhoven. Met ‘Stage Four’ belandde de post-hardcoreband in vrijwel elke harde jaarlijst van 2016. Het album is een indrukwekkende ode aan de overleden moeder van zanger Jeremy Bolm. Met inmiddels vier genreklassiekers en een ijzersterke livereputatie op het cv, belooft het een mooie avond te worden in de uitverkochte kelder van Dynamo.

Never Forget
Na slechts drie repetities en zonder enige release mag het Eindhovense Never Forget vanavond het bal openen. De all-starformatie met drie ex-leden van Noyalty én de drummer van Call It Off in de gelederen, kent het klappen van de zweep. Zonder veel poespas, maar met de welbekende sprongen van gitaristen Michiel van Iersel en Sascha van Dongen, laat het vijftal zien hoe goed het is. En dat is heel goed. Foutloos, strak en catchy; alsof er een reïncarnatie van Champion op het podium staat. Het is te hopen dat dit meer dan een gelegenheidsband is en dat drummer Sergei Christian het niet te druk krijgt met Call It Off; Never Forget heeft alles in zich om een kleine sensatie te worden.

Angel Du$t
Tegen het einde van de show van Touché Amoré draagt Jeremy Bolm twee nummers op aan Angel Du$t. Volgens hem de beste band van het moment. Hij is dan ook dankbaar voor het feit dat de stuiterballen uit Baltimore hem wilden vergezellen op de Europese tour. Grote woorden, die Angel Du$t een uur daarvoor niet bepaald waar wist te maken. Want veel meer dan een gimmick blijft er live niet over van de energetische feestpunk. Het geluid is bar slecht en het hele optreden lijkt er minstens één gitaar vals te staan. Een select groepje fans zorgt ervoor dat er een pit ontstaat en zingt alles woordelijk mee. Dat kan echter niet verhullen dat Angel Du$t er vanavond een zooitje van maakt. Laten we het er op houden dat het de eerste show van de tour was.

Touché Amoré
Touché Amoré is waarschijnlijk een van de minst gefouilleerde bands ter wereld. De vijf onschuldig ogende nerds trekken echter met opener ‘Flowers And You’ hun schaapskleren direct uit. En zoals zo vaak staat de basement meteen in lichterlaaie. Want wat begint de band op een geweldige manier aan het optreden. In een moordend tempo en ongelooflijk strak werken de Amerikanen zich in het zweet. Holm is prima bij stem, al vraag je je af hoe hij dat in vredesnaam een complete tour vol moet houden. Zijn voordracht is namelijk zo intens en rauw, dat poliepen of iets van dien aard onvermijdelijk lijken. 

Gelukkig hoeft het Eindhovense publiek zich daar niet druk over te maken. En het lijkt erop alsof het Bolm zelf ook niet bezighoudt. Die geeft namelijk alles, al laat hij de microfoon later op de avond — logischerwijs — steeds vaker door het publiek gaan. En dan de band. Touché Amoré heeft de ‘echte’ muziek altijd al de ruimte gegeven op hun platen. Op het podium pakken de passages zonder distortion geweldig uit. Ze zorgen voor dynamiek en geven iedereen de gelegenheid om kortstondig op adem te komen. In tegenstelling tot Angel Du$t wordt de hoofdact geholpen door een prima geluid waarin de gelaagdheid van de nummers optimaal naar voren komt.

Met zo’n goede plaat als ‘Stage Four’ op zak, zou je verwachten dat de band daar zwaar op zou leunen. Dat is slechts deels het geval. Zichtbaar geëmotioneerd bezingt Bolm in acht nummers het nog altijd pijnlijke afscheid van zijn moeder, maar er is ook veel aandacht voor het oudere werk. Tot groot genoegen van het uitzinnige publiek. Want of het nu om nieuwe nummers of om oude klassiekers gaat; alles wordt met enthousiasme onthaald en uit volle borst meegeschreeuwd. Bolm weet niet wat hem overkomt en stommelt dat het de eerste keer is dat de band een uitverkochte show in Nederland speelt en dat alle zenuwen voor de aftrap van de tour onnodig waren omdat alles perfect gaat. Om zich vervolgens weer de longen uit het lijf te schreeuwen op ‘Harbor’, ‘Pathfinder’, ‘Eight Seconds’ en ‘The Great Repetition’.

Is er dan niets op de show aan te merken? Weinig, heel weinig. De ongekende energie van het begin is voor niemand vol te houden en op de setlist ontbreekt een aantal geijkte favorieten. Maar Touché Amoré maakt alle verwachtingen vanavond waar. Dit is hoe iedere hardcoreshow zou moeten zijn: intens, hard, energiek en, in het geval van Jeremy Bolm, hartverscheurend.

Gezien: Never Forget, Angel Du$t en Touché Amoré, op 19 januari in Dynamo.