Albumrecensie: Raylin – Hardcore Straight From The Barn

Raylin neemt ‘kort, maar krachtig’ letterlijk op nieuwe plaat

Roy Verhaegh ,

Wie van kort en vooral krachtig houdt, is bij Raylin aan het juiste adres. Ze bestempelen zichzelf als ‘Shitcore van Mierlo en Lierop’ en ‘Pure in-your-face Dutch hardcore punk straight from the barn’. Deze beschrijving hebben ze voor hun nieuwe plaat vereenvoudigd tot ‘Hardcore Straight From The Barn’. Eenvoud is waar het om draait bij de band, maar dat neemt niet weg dat deze nieuwe worp zeer intens en energiek is.

Liefhebbers van poespas, toeters, bellen en andere ongein waardoor muziek uiterst experimenteel kan klinken, kunnen zich het beste nu van deze recensie afwenden. Liefhebbers van Negative Approach en meer van deze chaotische en explosieve punk en hardcore daarentegen; blijf nog even aan je scherm gekluisterd. Raylin trekt namelijk een stal in Lierop open vol stevige recht-toe-recht-aan hardcore die ongecompliceerd van aard is, maar zeer explosief. Sterker nog, ze proppen hun nummers zodanig vol energie, dat ze het voor zich zelf niet eens kunnen veroorloven om langer dan twee minuten binnen een track te stoeien.

Met veel nummers die gemiddeld liefst één minuut duren, is ‘Image For Sale’ met zijn 2 minuten en 3 seconden opvallend. Het is ook de enige track waarbij het gas enigszins terug gaat en een beetje ruimte is voor experiment. Verwacht geen Zappa-achtige praktijken, want waar gas gegeven wordt zal het gas ook ingetrapt blijven. De riffs worden met een intense onstuimigheid gespeeld, het drumwerk rammelt net zo hard mee om dit bij te kunnen benen, waarbij de screams van de frontman er een absoluut onnavolgbaar geheel van maken. Als je het voor elkaar voor krijgt om deze brok aan energie te verteren, zal je zo her en der zelfs een gitaarsolo horen.

Negen van de tracks zijn afkomstig van een demo uit 2016, dus wie Raylin onlangs nog live heeft zien spelen, zal hier en daar wat muziek herkennen. Onder andere ‘Dense’, ‘Weed’, ‘Skutmars’ en het eerder genoemde ‘Image For Sale’ behoren al bijna tot de Raylin-klassiekers. Voeg hier ‘P.C. Punks’, de onverwachte ballade over dierenliefde genaamd ‘Fuck That Horse’ en het Brabantstalige ‘D’n Köning’ aan toe en je hebt een scala aan onderwerpen om flink herrie over te schoppen.

Na een dik kwartier en vijftien nummers, is gekozen voor een cover als hekkensluiter. Deze eer gaat naar ‘Why Be Something That You’re Not’ van Negative Approach. Wie deze band ondertussen nog steeds niet kent of heeft opgezocht, mag zich eerst gaan schamen en zal vervolgens waarschijnlijk niet merken dat het hier over een cover gaat. Het nummer past naadloos in het heftige geheel, los van het feit dat het originele Engelstalige accent een Brabants tintje krijgt.

Vrijdag 27 januari wordt de plaat officieel gelanceerd met een knetterharde release in Dynamo, en dat doet Raylin natuurlijk niet alleen. Mocht je denken dat Raylin vuig is, dan kun je helemaal je lol op bij hun vrienden van Qualm, Maagzuur en Przewalski. Deze bands staan bekend om een genadeloze dosis aan harde punk en hardcore.