“Hoe goed is Declan McKenna nou echt?” Dat is dé hamvraag die vanavond om antwoord schreeuwt. Want het is niet niks. BBC’s Sound Of 2017. Soundtrack van FIFA 17. Op de verlanglijst van 40 labels staan. 3FM Megahit. Optreden op Glastonbury, Eurosonic Noorderslag en bij Conan O’Brian. En dat allemaal op je 18e terwijl je nog niet eens een volwaardige release op je naam hebt staan. De hype rond Declan McKenna is ongekend maar de voortekenen liegen er niet om: hier is een waar talent opgestaan. Het lijkt dan ook zeer waarschijnlijk dat het Eindhovense publiek in Café Altstadt getuige is van een unicum: Declan McKenna zien op een klein podium.

DANSU

Aan het Rotterdamse trio DANSU de eer om het bal te openen vanavond. Dat doet het met zomerse synthpop, het genre dat meisjes op festivals kortstondig in vervoering brengt, totdat zich weer een nieuwe band aandient met een soortgelijk hitje. Na een jaar blijft er niet veel meer over dan een vage herinnering aan de melodie. De eerste twee nummers zijn volstrekt inwisselbaar maar worden wel met veel enthousiasme gebracht. Gelukkig kent het vervolg van de set meer afwisseling en zijn de nummers interessanter. Iets minder zomer, iets meer Balthazar en experiment. Grootste troef van de band is de zang van Jeroen van der Werken. Zijn klasse is echter niet voldoende om het gemis van een drummer én een eigen smoel te verhullen. DANSU is in het buitenland enorm populair, maar gaat eenzelfde status met dit materiaal in Nederland waarschijnlijk niet bereiken.

Declan McKenna

Declan McKenna laat in interviews weten dat hij het vreemd vindt dat hij steevast met Jake Bugg en Jamie T vergeleken wordt, ook al zijn de parallellen overduidelijk. Nee, zijn grootste inspiratiebronnen zijn Jeff Buckley en David Bowie en van die laatste heeft hij vanavond ook de schmink en glitters geleend. Gehuld in een oversized tuinbroek met daaronder een old school Adidas trainingsjack laat de jonge hond direct zien niet zoveel aan conventies te hechten; het eerste nummer van zijn setlist is namelijk 3FM Megahit ‘Isombard’. En alsof dat nog niet genoeg is, gaat hij meteen door met het niet mindere ‘Betlehem’, een van die andere nummers die McKenna het predicaat ‘wonderkind’ opleverden. 

Ook live blijkt maar weer eens hoe sterk beide nummers zijn. Ze klinken op het podium een stuk harder en minder gepolijst, maar het ambacht van McKenna blijft moeiteloos overeind. Ambacht blijkt hij ook als frontman te beheersen. Begeleid door een even jonge als timide band, eist hij als vanzelf alle aandacht voor zich op. Zijn band staat erbij en lijkt maar nauwelijks te kunnen geloven wat hen allemaal overkomt op deze toer. Wat meteen aangeeft hoe snel het kan gaan in de muziekwereld. Vergeleken met zijn bandleden lijkt McKenna al een door de wol geverfde frontman te zijn. Dat besef eens te meer als hij aankondigt “we’re gonna play you a song we haven’t played in ages”. Ages, die de zanger zelf nauwelijks heeft.

Maar terwijl zijn leeftijd door de gedachten blijft dwalen, geeft Declan McKenna gewoon een heel erg goed optreden. Niet alle nummers zijn even sterk, maar met ‘Isombard’, ‘Bethlehem’, ‘Paracetamol’ en afsluiter ‘Brazil’ op de setlist, is dat bepaald geen schande. Telkens wanneer het optreden in dreigt te zakken, schudt McKenna weer een potentiële hit uit zijn mouw waarmee hij lijkt te willen zeggen dat alle buzz rondom zijn persoon niet meer dan terecht is. Zijn stem is weergaloos en het gevoel dat hij in zijn nummers - die ook nog eens over échte onderwerpen gaan – legt, is van grote klasse.

Believe the hype: Declan McKenna lost vanavond alle hooggespannen verwachtingen in en een wereldwijde doorbraak lijkt een kwestie van tijd. Als hij tenminste niet bezwijkt onder alle druk en de verleidingen die het ‘stardom’ met zich meedraagt. De definitieve afrekening zal gemaakt worden als zijn debuutalbum verschijnt, maar zelfs als dat tegenvalt is er geen ontkennen aan. Met zijn achttien jaar is Declan McKenna een megatalent. Niet meer en zeker niet minder.

Gezien: DANSU en Declan McKenna, op woensdag 22 februari 2017 in Café Altstadt.