Vijf agendatips van 3voor12/Eindhoven: februari 2017

Met o.a. Vera Zané, Stukafest, Lookapony en Strand of Oaks

Rens Peters ,

3voor12/Eindhoven is een samenwerking aangegaan met Uit In Eindhoven en presenteert maandelijks de vijf grootste concerttips van de maand. De vijf agendatips van 3voor12/Eindhoven verschijnen zowel op de website van 3voor12/Eindhoven als die van Uit In Eindhoven en met enige regelmaat ook in de gedrukte versie van de Uitkrant. Meer tekst en uitleg en de muziek die erbij hoort, worden gegeven in het wekelijkse programma van 3voor12/Eindhoven radio. Zo valt er nog wat te ontdekken en hoeven goede concerten of andere events nooit meer gemist te worden.

De tips van onze redactie voor de maand februari, in chronologische volgorde:

1. JW Roy | Effenaar | 3 februari
Sinds het verschijnen van JW Roys debuut – alweer twintig jaar geleden – reikt de bekendheid van deze muzikant uit Knegsel ver buiten de provinciegrenzen. Na een aantal jaren van Engelstalig repertoire maakte de singer-songwriter uitstapjes naar het Nederlands en Brabants, maar nu lijkt de cirkel rond: op het vorig jaar uitgebrachte ‘Dry Goods & Groceries’ keert JW Roy weer terug naar Engelstalige Americana. Het nieuwe werk werd al eerder in een uitgeklede versie in het Muziekgebouw gepresenteerd, maar in de Effenaar wordt JW Roy bijgestaan door zijn band The Royal Family. Natuurlijk zullen de klassiekers uit de rest van zijn mooie oeuvre ook niet ontbreken.

2. Vera Zané | Altstadt | 11 februari
Het houdt maar niet op met nieuw talent dat het Rock City Institute aflevert. Maakte vorig jaar de frontvrouw van Zoo Children veel indruk, nu dient zich nog een zangeres van het Rock City Institute aan die de aandacht trekt. Zané maakte tijdens haar studie nog muziek in haar eentje, maar inmiddels staat ze met een volwaardige band op het podium. De alternatieve pop/rock die uit deze samenwerking voortkwam is nu vastgelegd op Zanés debuutalbum ‘Lonely and Naked’. Het album kwam tot stand met behulp van een succesvolle crowdfundingcampagne, dus de donateurs kunnen in de Altstadt het eindresultaat gaan horen. De nieuwe single ‘Shake The Pain’ bewijst in ieder geval dat ze waar voor hun geld krijgen.

3. Stukafest Eindhoven | Diverse locaties in de stad | 15 februari
Stel je voor, komt opeens Timecop1983 op jouw studentenkamertje een concert geven. Het klinkt onwaarschijnlijk, maar Stukafest maakt dit soort optredens al jaren mogelijk. Verspreid door de stad slaagt het studentenkamerfestival erin om op een paar vierkante meter de meest verrassende acts te laten spelen. Naast de Gemertse synthwaver Timecop1983 staan onder andere The Super Soakers, Braz en Cleane Pete op het programma. Van Moll zorgt met 'Held Op Sokken’ voor een toepasselijk biertje. Reden genoeg om op deze woensdag de studentenhuizen in te duiken.

4. Lookapony | Stroomhuis | 17 februari
Ons geduld werd wel erg lang op de proef gesteld, maar op Valentijnsdag is het eindelijk zover: dan komt het debuutalbum ‘Ha-Satan’ van Lookapony uit. Het door Mozes-drummer Raven Aartsen geproduceerde album werd al in 2015 aangekondigd, maar het viertal heeft er de tijd voor genomen om de puntjes op de i te zetten. Afgaande op de eerste single ‘Forty Four’ zal het nieuwe album vast en zeker het wachten waard zijn. Vorige maand mocht Lookapony alvast warmdraaien op Noorderslag, waar letterlijk het systeemplafond ervanaf ging. Wat er tijdens de albumpresentatie in het Stroomhuis stuk gaat is nog de vraag, maar moshpits en stagedives zijn in ieder geval gegarandeerd.

5. Strand of Oaks bij 2 Meter Sessies | Blue Collar Hotel | 24 februari
“Die man is een nazi, en zo moeten we hem ook noemen”, aldus Timothy Showalter alias Strand Of Oaks over Donald Trump in een recent 3voor12-interview. Dat deze Amerikaan van zijn hart geen moordkuil maakt bleek al op ‘HEAL’: het doorbraakalbum waarop Showalter zijn emoties omzette in prachtige rockmuziek. Een ideale kandidaat dus voor Jan Douwe Kroeskes 2 Meter Sessies. Deze avond zal Kroekse eerst Strand of Oaks aan de tand voelen over het nieuwe album ‘Hard Love’ (dat precies een week eerder verschijnt), waarna het – ongetwijfeld intense – live-optreden volgt. Een unieke kans om de man achter de grote baard beter te leren kennen én op een klein podium live te zien.

Naast deze tips is er in februari natuurlijk nog veel meer te doen in Eindhoven. Uit In Eindhoven heeft het totaaloverzicht in de digitale Uitkrant van deze maand.