3voor12/Eindhoven is een samenwerking aangegaan met Uit In Eindhoven en presenteert maandelijks de vijf grootste concerttips van de maand. De vijf agendatips van 3voor12/Eindhoven verschijnen zowel op de website van 3voor12/Eindhoven als die van Uit In Eindhoven en met enige regelmaat ook in de gedrukte versie van de Uitkrant. Meer tekst en uitleg en de muziek die erbij hoort, worden gegeven in het wekelijkse programma van 3voor12/Eindhoven radio. Zo valt er nog wat te ontdekken en hoeven goede concerten of andere events nooit meer gemist te worden.

De tips van onze redactie voor de maand december, in chronologische volgorde:

1. Demented Are Go | Altstadt | 8-12

Deze Welshe band staat tot ons groot genoegen, en ook dat van café Altstadt, weer in Eindhoven. Demented Are Go staat bekend als een van de grondleggers en invloedrijkste bands van de Psychobilly. De band bestaat al sinds 1982 en heeft nog steeds de energie om de avond op zijn kop te zetten. Twee jaar geleden wisten ze dit te doen in de Altstadt en dat gaat deze keer geheid weer gebeuren. In het voorprogramma staat Rockabilly Three uit Eindhoven. Een, je zou het niet zeggen, Rockabilly-trio met leden van onder andere Bang Bang Bazooka en Crazy-Tones.

2. Tijdelijk Gesticht | Stroomhuis | 9-12

“Festival waarop ‘t Stroomhuis mogelijk permanent gesloopt wordt”, aldus de organisatie. Misschien een waarschuwing, maar zie het als een uitnodiging. Dit non-profit DIY undergroundfeestje, opgezet door Koen (Tsar Bompa), Roy (Raylin) en de Stroomhuis crew, brengt een overdosis aan punk, hardcore, noise en alles wat nodig is om een hele dag te beuken. Op de line-up staan maar liefst veertien bands, met onder andere GEWOON FUCKING RAGGEN, PIZZA KNIFE, Tarantino en het Eindhovense Tjalling.

3. Spinvis | Effenaar | 10-12

In april kwam ‘Trein Vuur Dageraad’ uit; een mooi verhalend album over het leven, gevaar en hoop. Volgens Erik de Jong zelf “een verhaal over alles dat nog komen gaat”. Zijn show in het Muziekgebouw in maart was indrukwekkend en intiem. Hopelijk weet Spinvis ook in de grote zaal van de Effenaar deze zelfde sfeer te creëren.

4. Tamino | Altstadt | 16-12

Als onderdeel van Lichting presenteren Altstadt en Effenaar nieuwe (inter)nationale acts, met deze keer Tamino in de Altstadt. Tamino is een Egyptische Belg die in zijn thuisland wordt beschreven als de Belgische Jeff Buckley. De meeslepende zang laat denken aan Thom Yorke en ook de invloed vanuit Tamino’s Vlaamse collega’s van Balthazar is duidelijk te horen. Dit jaar bracht Tamino zijn eerste EP uit en stond hij al op festivals als Rock Werchter en Pukkelpop. Misschien een geluk dat hij nog in de Altstadt te zien is.

5. De Jeugd Van Tegenwoordig | Effenaar | 22-12

Ja ja, De Jeugd Van Tegenwoordig komt weer naar de Effenaar! Een introductie is niet meer nodig, iedereen kent dit collectief ondertussen wel. Al is er sinds eind november wel een extraatje bijgekomen dat we kunnen vermelden: een week geleden verklapte Faberyayo op zijn eigen podcast ‘Yous & Yay’ dat er dit jaar nog een nieuw album van De Jeugd Van Tegenwoordig uitkomt. Dus wie nog een kerstcadeau zoekt?

Naast deze tips is er in december natuurlijk nog veel meer te doen in Eindhoven. Uit In Eindhoven heeft het totaaloverzicht in de digitale Uitkrant van deze maand.