Dat Royal Republic vanavond daadwerkelijk in de grote zaal van de Effenaar staat mag best een wonder heten. In 2012 zou de Zweedse rockformatie ook hier staan, maar de show werd verplaatst naar 2013. Deze show ging ook weer niet door, waardoor de band uiteindelijk jarenlang geen enkele voet op het Effenaar-podium zette. Tot vanavond: driemaal is scheepsrecht en met drie platen op zak (meest recent is ‘Weekend Man’ uit 2016) zijn deze Zweden sterker dan ooit.

Aaron Buchanan & The Cult Classics

Aaron Buchanan & The Cult Classics openen de avond met een set vol bombastische hardrock die je bij de strot grijpt en alle kanten opschudt. De bandleden zijn dressed for the occassion, waarbij frontman Aaron Buchanan de kroon spant met zijn flamboyante paarse blouse. Ook heeft Buchanan er een handje van om groots met zijn handen te gebaren, als waren het Freddy Mercury. Het publiek is nog niet helemaal overtuigd, maar geniet zichtbaar van dit muzikale festijn, dat zich ergens bevindt tussen Alter Bridge en Guns ’N Roses. In iets meer dan een half uur weten ze te overdonderen, mede door de bas die iets te hard staat. Desalniettemin een solide support voor de sublieme showband die komen gaat.

Tekst gaat verder onder de foto.

Aaron Buchanan & The Cult Classics

Royal Republic

Royal Republic bewijst vanavond een grootse showband te zijn. Hun rockmuziek is toegankelijk en gemakkelijk mee te zingen en frontman Adam Grahn is met zijn grappen en heupswingende moves zowel charmeur als komiek. Het podium is mooi aangekleed met twee bliksemschichten die meeflitsen op de muziek. Alle vier de muzikanten zijn netjes in het pak gestoken en Grahn heeft zelfs een splinternieuw jasjes aangetrokken voor deze openingsshow van hun Europese tour. “At least they told me this jacket is velvet” weet hij hier aan toe te voegen.

Naar eigen zeggen hebben ze sinds 2013 niet meer in een oefenruimte gestaan om nieuwe dingen uit te proberen. Daarom fungeert de Effenaar vanavond als plek om te experimenteren. Dat doen ze door het publiek de keuze te geven tussen twee oudjes: ‘Good To Be Bad’ en ‘All Because Of You’. Een duidelijke voorkeur gaat uit naar de eerst genoemde. Een andere manier waarop de band zich aan de sleur van jarenlang toeren onttrekt is door nummers in een ander jasje te steken. Dit doen ze door in de huid te kruipen van het fictieve barbershopkwartet The Nosebreakers en spelen in deze gedaante Royal Republic’s ‘Addictive’. Het levert een hilarische versie op, waarmee ze tevens een rustmomentje inbouwen in de set.

Tekst gaat verder onder de foto.

Royal Republic

Daarnaast blijft er natuurlijk plaats voor oude troeven. Eentje daarvan is de smaakmaker ‘Underwear’, die al vroeg in de set voorbijkomt. Ander foefjes zijn de korte powercover van Metallica’s “Battery” en de tussentijdse grunts van de frontman, die ook op bijval van het publiek kunnen rekenen. Oude tracks als ‘Tommy-Gun’ en ‘Full Steam Spacemachine’ zetten de zaal op zijn kop, maar dat doen ook nieuwere nummers als ‘Everybody Wants To Be An Astronaut’ (met uiterst meezingbare gitaarriff) en de titeltrack van het laatste album ‘Weekend Man'. Een massaal stuiterend publiek is het gevolg. Niet zo verwonderlijk, want ‘Weekend Man'  gaat volgens Grahn over “that moment when you get two beers instead of one. About not going to bed around nine, but at ten. But most of all: this song is about you!”.

Omdat de show van Royal Republic zo goed in elkaar steekt zijn muzikale slippertjes makkelijk vergeven. Ze beschikken over de humor en spontaniteit van een Danko Jones, en spelen met de energie en aanstekelijkheid van The Hives. Toch blijft het een trucje dat eronder lijdt als het te lang doorgetrokken wordt. De toegift begint spannend met ‘Here I Come (There You Go)’, maar de koek raakt behoorlijk op als ze het eentonige ‘Follow The Sun' spelen. ‘Baby’ zorgt voor een laatste opleving, maar dan is het ook echt klaar. Langer dan een uur spelen lijkt toch net iets te lang voor Royal Republic. Desondanks is deze zogenaamde comeback zeer vermakelijk. Het is toegankelijke rock met een hoog entertainment-gehalte en ondanks de soms gerecyclede trucjes mag dat de pret voor zowel Royal Republic als het publiek niet drukken.

Gezien: Royal Republic en Aaron Buchanan & The Cult Classics, op 30 november 2017, in de Effenaar.

Royal Republic