Wie de afgelopen tien jaar in Eindhoven onder een steen geleefd heeft, zal inderdaad niets hebben meegekregen van het sterrendom van The Dirty Denims. De band bestaande uit twee vlammende mannen en twee pittige rockchicks scoorde een hit op 3FM en mocht op tournee met onder anderen Golden Earring, Steel Panther en The Datsuns. Vorig jaar waren The Dirty Denims weliswaar genoodzaakt een pauze in te lassen, maar ze zijn nu officieel terug met ‘Back With A Bang!’; de nieuwe plaat die de band vanavond op de wereld loslaat in The Saint.

MARCH

Aan de ‘punk fused rockband’ MARCH uit Breda de eer om het spits af te bijten. De band kent dezelfde soort bezetting als The Dirty Denims (twee mannen en twee vrouwen), maar tappen uit een pittiger muzikaal vaatje. Frontvrouw Fleur van Zuilen buldert de rauwe vocalen eruit met de nodige agressie en pit, zo nu en dan overgoten met een vleugje melodie. De basgitarist stuitert werkelijk alle kanten op en ook zijn collega op tweede gitaar maakt enkele opzwepende sprongen. Des te aandoendelijker wanneer deze gitariste een glimlach op haar gezicht tovert als ze net die ene noot uit haar gitaar geperst krijgt. De drummer is dan ook degene die met zijn strakke partijen de formatie in het gareel houdt. Het plezier en enthousiasme spat ervan af, en ondanks dat de band een nieuwe plaat genaamd ‘Stay Put’ uit heeft, adviseren ze om de zuurverdiende centen uit te geven aan de nieuwe van The Dirty Denims. “Want die is echt heel goed!”, aldus de zangeres.

MARCH

Black Sheriff

“The microphone is like my dick, I can’t keep it up” roept de zanger van Black Sheriff, om zich vervolgens te verontschuldigen voor zijn taalgebruik als hij ziet dat er ook jeugdige bezoekers in het publiek staan. “We are kind of like Steel Panther… the Steel Panther of shit!.” Het moge duidelijk zijn dat de Iers/Duitse act een andere toon aanslaat dan de andere bands vanavond. Met zijn leren laarzen, cowboyhoed, zonnebril en gescheurd Jack Daniel’s t-shirt is de frontman Glen Ravioli een excentrieke verschijning. Iemand die vooral de nadruk legt op show en spierballengitaarmuziek, dobberend tussen Motörhead, Supersuckers en Gluecifer. Het mist de power en precisie van de voorgaande band, maar Black Sheriff maakt het goed door de zanger-gitarist zijn partijen vanaf de bar te laten spelen, menig middelvinger op te steken en daadwerkelijk vuurwerk van de gitaren af te laten komen. Een band die niet zou misstaan op de Zwarte Cross.

Tekst gaat verder onder de foto.

Black Sheriff

The Dirty Denims

Eindelijk is het zover: The Dirty Denims hebben een nieuw album uit, en die mag werkelijk een knaller van een plaat genoemd worden. Er is een tijdje overheen gegaan, maar dat is eigenlijk de groep alleen maar ten goede gekomen. Onmiskenbaar blijft de invloed van AC/DC op het geluid van de band, waarbij plezier en energie voorop staan. Niet voor niks spreken ze zelf van happy hardrock. Vaak gaan de teksten dan ook over het produceren van of over de liefde voor luide muziek. Kortom, vrolijk gitaargeweld dat bij vlagen ook iets weg heeft van Joan Jett (letterlijk, want ze coveren ook ‘Bad Reputation’), Blondie, Kiss en The Ramones, maar waarbij frontvrouw Mirjam Sieben er wel een eigen geluid op nahoudt. Ze krijst gelukkig niet als Brian Johnson van AC/DC, hoewel ze vanavond wel rauw genoeg zingt om voor een edgy rockrandje te zorgen.

Tekst gaat verder onder de foto.

The Dirty Denims

Het viertal speelt vanavond strak en met veel enthousiasme. Dit uit zich bijvoorbeeld in synchroon gitaarzwaaien, in de stijl van ZZ Top, maar ook het synchroon haarzwaaien van Sieben en bassiste Ashley Seleski laat zien hoe goed ze op elkaar ingespeeld zijn. De set is uiteraard een mix van de nieuwe plaat en klassiekers als ‘Fit In Stand Out’, ‘Dirty Job’ en 3FM-hit ’24-7-365’. Muzikaal staat het als een huis en de show is ongecompliceerd van aard, wat de band extra ruimte geeft om lol te trappen. Een kleine polonaise door de zaal kan bijvoorbeeld niet uitblijven. “But if you scream loud enough, we might do an encore!” wordt er gezongen in afsluiter ‘We Want More’. Het publiek schreeuwt blijkbaar luid genoeg, want een toegift krijgen we in de vorm van ‘Hit Me With Your Best Shot’ en, hoe kan het ook anders, ‘Highway To Hell’ van AC/DC. Bij The Dirty Denims vliegen de vonken letterlijk en figuurlijk van de gitaren, wat ervoor zorgt dat ‘Back With A Bang!’ daadwerkelijk de knallende albumpresentatie krijgt die het verdient.

Gezien: MARCH, Black Sheriff en The Dirty Denims, op zondag 29 oktober 2017, in The Saint.

The Dirty Denims