Dutch Design Week is begonnen en wat is er weer veel te doen op design- én muziekgebied. De derde editie van DDW music heeft wederom een spannende line-up met meer dan 70 namen uit de voorhoede van indierock, hiphop en elektronica. Dit zijn de acts die je volgens ons niet mag missen.

Linde Schöne

WANNEER: Dinsdag 24 oktober
WAAR: Effenaar 
STAAT BEKEND ALS: De hiphophertogin van Nijmegen.
WAAROM? In 2016 kwam uit het niets de EP ‘Liefde Van De Vloer’ uit, en Nederland had er meteen een superster bij. De zwoele R&B, die de zangeres samen met haar producer (en verkering) Boeboe maakt, is al in goede aarde gevallen op 3FM, DWDD en op Lowlands. Nu is het tijd om ook jou te laten glijden: Linde maakt de Nederlandse taal namelijk sexy as fuck. Haar teksten zijn een oase van liefde, pijn en geluk, dus herkenbaar voor iedereen.

Code Walk

WANNEER: Dinsdag 24 oktober
WAAR: De Bron
OP DE PLAYLIST VAN: BBC radio-dj's Benji B en Gilles Peterson.
WAAROM? De Dutch Design Week is een vrijbrief om ook op een dinsdag tot in de vroege uurtjes te feesten. De producties van het Deense duo Code Walk passen perfect op de Dutch Design Week: ze doen het goed in een kekke expositieruimte, maar het werkt ook op de dansvloer. Verwacht een organische mix van techno, bass en dubstep. Genres waar we in Eindhoven zeker niet vies van zijn.

Pip Blom

WANNEER: Woensdag 25 oktober
WAAR: Altstadt
IN HETZELFDE RIJTJE ALS: Canshaker Pi en Iguana Death Cult.
WAAROM? Heb je goede verhalen gehoord over Pip Blom op Popronde Eindhoven, maar baal je omdat je het gemist hebt? Niet erg, want óók op DDW Music is de band aanwezig. De nonchalante indiepop van de band verovert gestaag de harten van menig bandjesliefhebber. Geen wonder dus dat men ook aan de andere kant van de oceaan overstag is: Pip Blom heeft op Glastonbury gestaan, wordt regelmatig gedraaid op BBC Radio en tourt nog wel even rond in de UK. Vandaar die 1 miljoen plays op Spotify.

Figgie

WANNEER: Woensdag 25 oktober
WAAR: Café Wilhelmina
BEÏNVLOED DOOR: Unknown Mortal Orchestra, Foals en Porches.
WAAROM? De zonnige skaterock van het Utrechtse kwartet gaan over Vincent, Nathalie, Matthijs, over zoeken, kunnen, blijven en over zwemmen. Het verfrissende aan de liedjes van Figgie is dat alles in het Nederlands wordt gezongen, maar toch klinkt de band net zo internationaal als de acts waar ze door beïnvloed zijn.

Torus

WANNEER: Woensdag 25 oktober
WAAR: Effenaar
VOOR LIEFHEBBERS VAN: Arca en Zomby
WAAROM? Back to the future met Torus. Het voelt alsof je op Thunderdome staat zonder dat er ook maar één beat dropt. Of dat je met een Formule-1 auto over een met blacklights verlichte snelweg rijdt. Klinkt misschien ontoegankelijk maar is het niet: de nummers die hij draait zijn namelijk erg herkenbaar. Denk aan gouden tranceclassics en vergeten jams uit de 90’s en 00’s. Kieper er nog een sausje van uptempo ambient overheen en je bent klaar. Succes.

blackwave.

WANNEER: Donderdag 26 oktober
WAAR: Fifth @ NRE
BEKEND VAN: Hitje ‘BIG dreams’. 
WAAROM? 'Sit back and vibe to this!' Voor een portie feelgood muziek moet je op donderdag bij het Belgische hiphopduo blackwave. zijn. Producer Willem Ardui en rapper Jay Walker weten de oldskool hiphop sound feilloos te combineren met smooth jazz. Voor liefhebbers van bijvoorbeeld Woodie Smalls, die je vorig jaar misschien nog op DDW Music hebt gezien.

Ray Fuego

WANNEER: Donderdag 26 oktober
WAAR: Stroomhuis
STOND OOK OP: Woo Hah! 2017
WAAROM? Ray Fuego komt donderdag het Stroomhuis in vuur en vlam zetten. Is het niet door de gegarandeerde moshpits die gaan komen, dan zullen het wel zijn onheilspellende raps zijn. Hij is een vast lid van muziek, mode- en kunstcollectief SMIB, waarmee menig hiphopliefhebber in ons landje wordt geïnspireerd tot het genereren van een eigen stijl. Punk meets hiphop met Fuego, en geloof me: deze mix is nog zeker niet dead.

Feng Suave

WANNEER: Vrijdag 27 oktober
WAAR: Café Wilhelmina
KLINKT ALS: Homeshake, How To Dress Well, Mac DeMarco
WAAROM? Dromerig, en ook mysterieus. Elegant, en vooral heel passievol. Zwoel, maar niet te… zoet? De psychedelic soul werkt haast hallucinerend voor lichaam en geest, en je wilt blijven luisteren. Overigens treedt Feng Suave pas voor de tweede (!) keer op in Nederland tijdens DDW Music. Maar reken er maar op dat je hierna verslaafd bent.

ESA

WANNEER: Zaterdag 28 oktober
WAAR: Fitfth @ NRE
STOND OOK OP: Dekmantel 2017
WAAROM? Bij de tropische house van ESA voel je je op vakantie in eigen stad. Deze Londense DJ is namelijk een echte digger van niet-westerse platen. Je waant je tijdens zijn optredens als een globetrotter door alle windstreken, behalve die van het koude westen. Naast zijn eigen DJ sets- en producties is Esa Williams ook bandleider bij live-optredens van de legendarische Ghanese muzikant Ata Kak. Daarnaast is hij resident op Worldwide FM, waar hij je regelmatig een selectie van zijn gevonden parels laat horen.

DDW Music 2017 vindt t/m 29 oktober plaats op diverse locaties in Eindhoven. Bekijk hier het volledige programma.