Vijf agendatips van 3voor12/Eindhoven: oktober 2016

Met o.a. Swans, Porches, St. Cordell en Mozes and the Firstborn

Paul Knippenberg ,

3voor12/Eindhoven is een samenwerking aangegaan met Uit In Eindhoven en presenteert maandelijks de vijf grootste concerttips van de maand. De vijf agendatips van 3voor12/Eindhoven verschijnen zowel op de website van 3voor12/Eindhoven als die van Uit In Eindhoven en met enige regelmaat ook in de gedrukte versie van de Uitkrant. Meer tekst en uitleg en de muziek die erbij hoort, worden gegeven in het wekelijkse programma van 3voor12/Eindhoven radio. Zo valt er nog wat te ontdekken en hoeven goede concerten of andere events nooit meer gemist te worden.

1. Swans | Effenaar | 7 oktober

De huidige incarnatie van Swans zal na deze tour, die de cultband alweer voor de vijfde keer naar Eindhoven brengt, gaan stoppen. Dit doen ze op hun hoogtepunt, want de band heeft in de afgelopen jaren drie waanzinnige albums uitgebracht. Een totaaloverzicht van deze periode zal Swans helaas niet brengen, want wanneer ongeveer twintig minuten per nummer eerder regel dan uitzondering is, ben je nogal snel door je speeltijd heen. Het zwaartepunt zal dan ook op het onlangs uitgekomen album ‘The Glowing Man liggen’. Een plaat vol prachtig opgebouwde, repetitieve passages waarin de kenmerkende zang - al is het ook regelmatig gepreek en gesnauw - van frontman Michael Gira opduikt. Verwacht een theatraal, transcendent, indrukwekkend en vooral oorverdovend spektakelstuk. Zoals gezegd, een van de laatste kansen om deze unieke act live aan het werk te zien. En dan is het eveneens prachtige voorprogramma; Anna Von Hausswolff, nog niet eens benoemd. Bij zijn. 

2. Mozes and the Firstborn | Effenaar | 21 oktober

Mozes and the Firstborn reist momenteel stad en land af om de sterke tweede plaat, ‘Great Pile Of Nothing’ te promoten. De verwachtingen waren na drie jaar wachten hooggespannen, maar zijn volledig ingelost: Het album vol ingetogen, melancholische gitaarpop met een flinke knipoog naar de jaren negentig, krijgt de ene lovende recensie na de andere. Net als in 2013, na de release van hun debuutalbum, zullen de Eindhovenaren hun tournee afsluiten met een homecoming show in de Effenaar.
Een mooie traditie is geboren.

3. Frank Carter & The Rattlesnakes | Dynamo | 24 oktober

De rossige punker Frank Carter stapte na twee albums uit de succesvolle hardcore/punk act Gallows. Voor even leek hij zich te richten op een carrière als tattoo-artiest, tot hij vorig jaar keihard terug kwam met een aantal nieuwe handlangers; The Rattlesnakes. Het debuut ‘Blossom’ staat vol melodieuze, rauwe hardcore.
Carter zou vorig jaar in Utrecht staan tijdens de homecoming show van John Coffey maar moest wegens ziekte verstek laten gaan. De Brit, die tijdens zijn shows soms zo intens tekeer gaat dat hij zelf niet ongeschonden de zaal verlaat, deed de belofte het helemaal goed te maken met zijn Nederlandse fans. Binnenkort is het zo ver in de kelder van Dynamo, waar hij het gapende gat van het inmiddels gestopte John Coffey wellicht kan opvullen.  

4. DDW Music: Porches | Stroomhuis | 27 oktober

DDW Music pakt flink uit dit jaar. Het stadsfestival brengt een afwisselend en spannend programma dat mooi verdeeld is over de gehele Dutch Design Week. Op donderdag 27 oktober is het bijvoorbeeld de beurt aan Porches, een project van Aaron Maine. Hij brak dit jaar definitief door met het wonderschone ‘Pool’. Het album, dat hij opnam in zijn eigen appartement, staat vol dromerige electro, soms dansbaar, een andere keer zeer ingetogen. Live ligt de nadruk vooral op de dansbare kant van Porches. Diezelfde avond speelt Beach Baby in het Stroomhuis, deze Britten debuteerden dit jaar met het album ‘No Mind No Money’ vol warme, broeierige indie.

5. DDW Music: Larry Gus en St. Cordell | NulZes | 28 oktober

Larry Gus verstaat de kunst om een zaal helemaal gek te maken. De live-reputatie van deze gekke Griek is alom bekend. In zijn eentje, omringt door een wirwar aan kabels en apparatuur zorgt Gus voor opzwepende, hypnotiserende ritmes waar hij zelf misschien wel het hardst los op gaat. NulZes lijkt op voorhand een ideale setting voor de meest intense en zweterige show van DDW Music. Ook de Eindhovenaren van St. Cordell laten het energiepijl van hun fans doorgaans naar enorme hoogten stijgen. De band, die een bezwerend techno geluid creëert met instrumenten die je wellicht in een rockband zou verwachten, staat waarschijnlijk midden in de zaal van NulZes, om een intieme sfeer te creëren tijdens hun set. De band, sinds dit jaar weer actief na een lange afwezigheid van de podia, beschikt net als Larry Gus over een uitstekende live-reputatie. Beter kan je weekend niet beginnen. 

Naast deze tips is er in oktober natuurlijk nog veel meer te doen in Eindhoven. Uit In Eindhoven heeft het totaaloverzicht in de digitale Uitkrant van deze maand.