Tsar Bompa: “Samen helemaal naar de tering gaan”

In gesprek met Club 3voor12/Eindhoven-act Tsar Bompa

Rens Peters ,

Amper zeven maanden na het uitkomen van debuut EP ‘Songs That Your Mother Shouldn't Hear’ presenteerde Tsar Bompa deze maand zijn tweede wapenfeit: ‘Yakov Dzhugashvili’. Wederom staat deze nieuwe EP bomvol eigenzinnige, experimentele rock die bovendien heel goed is. Het is dan ook geen toeval dat Tsar Bompa de nieuwe editie van Club 3voor12/Eindhoven op 29 januari mag afsluiten. Dat deze mannen van Rusland, ’kutherrie’ en disco houden wisten we al, maar hun muzikale kwaliteiten doen vermoeden dat deze band niet zomaar voor de grap is.

Om daar achter komen spreken we de band in PopEi: zanger-gitarist Koen Verhees, gitaristen Jordi de Backer en Cas Krijnen, bassist Lars Anthonissen en drummer Martijn Claessens schuiven allemaal aan. Deze plek is geen onbekend terrein voor Tsar Bompa. Vorig jaar maakten ze in PopEi al indruk met hun livesessie tijdens de radiouitzending van 3voor12/Eindhoven Café. Aanstaande vrijdag mogen ze er nog een schepje bovenop doen, tijdens de clubavond in de Effenaar.

Hoe het ooit begon: als coverband
Hoewel de bandleden allemaal in Eindhoven studeren, liggen de wortels van Tsar Bompa in Someren(-Heide) en Asten. Ze leerden elkaar kennen tijdens hun middelbare schooltijd en al snel ontstond er een hechte vriendschap. Het begon ooit met het spelen van covers, maar langzaam maakten deze plaats voor eigen werk. Zo werd de basis gelegd voor Tsar Bompa. Jordi: “Onze ouders zeiden: ‘Ach blijf toch lekker coveren, dan kan iedereen meezingen.’ Dat hoor ik van mijn moeder nog steeds. Ze zag de hoes van onze nieuwe EP en zei "Jordi, dit vind ik afschuwelijk. Dat zou ik echt nooit kopen in de winkel.” Wat voor de band juist een bevestiging is dat ze op de juiste weg zijn. “We maken de muziek ook niet voor jouw mam”, merkt Cas op.

Rock City Institute​
Met uitzondering van Martijn volgt de rest van de band een opleiding aan het Rock City Institute. Volgens Lars is Tsar Bompa de vreemde eend in de bijt: “We passen niet echt binnen de school. Eigenlijk houden we met de band zoveel mogelijk afstand van Rock City.” Hoewel Jordi vindt dat ze door Rock City als individuen heel erg gegroeid zijn. Martijn voegt eraan toe: “Je leert er ontzettend veel en je leert heel veel mensen kennen. Daar halen we ons voordeel uit.” Dat geldt ook voor zijprojecten die regelmatig ontstaan. Zo was Koen ook enige tijd lid van de postpunk band Lost/CTRL. Dit soort samenwerkingen zit de band volgens hen niet in de weg. In tegendeel, het draagt alleen maar bij aan het gevarieerde geluid van Tsar Bompa.

Experimenteren
Over dat gevarieerde geluid gesproken; Tsar Bompa is wars van hokjesdenken. Vasthouden aan een specifiek muziekgenre vindt Lars alleen maar een beperking. “Je moet gewoon maken wat je wilt. Het belangrijkste is dat je je gevoel erin kwijt kunt.” Op zoek naar nieuwe geluiden ging de band voor de opnames van hun tweede EP op bezoek bij de 70-jarige Joop. Deze multi-instrumentalist uit Asten heeft zijn huis tot de nok toe gevuld met zelfgemaakte instrumenten. “De hele dag hebben we met hem in dat huis gezocht naar instrumenten”, vertelt Lars. “Een hoop lol gehad en uiteindelijk de gekste dingen meegenomen.” Het is kenmerkend voor deze band die constant aan het experimenteren is. Hierbij is hun vriendschap ook heel belangrijk. Jordi: “Door die vriendschap werken we heel goed samen en vullen we elkaar goed aan.”

Irritatiegrenzen zijn er om op te zoeken​
Het zijn dan wel goede vrienden, elkaar sparen doen ze absoluut niet. Lol trappen en elkaar het bloed onder de nagels uithalen doen ze graag. Of zoals Lars het omschrijft (tot grote hilariteit van de anderen): “Het is samen helemaal naar de tering gaan. Echt élke dag.” Onlangs moest Martijn het ontgelden tijdens een lange treinreis. Lars: “We hebben Martijn anderhalf uur zitten pesten. Hij zat er helemaal doorheen haha… Zulke dingen kun je alleen maar maken als je echt vrienden bent.” De bassist zoekt sowieso graag de irritatiegrens op. Zoals die keer dat hij op weg naar een optreden vanuit de auto naar iedere voorbijganger zat te schreeuwen. Of het tot wanhoop drijven van de anderen door een half uur lang hetzelfde liedje te blijven zingen.

Rusland
Een apart gevoel voor humor komt ook duidelijk terug in de muziek van Tsar Bompa. Gekke referenties naar Rusland komen veelvuldig voor, met in het bijzonder Poetin. Koen: “Je kan alles met Poetin, want die gast is gewoon supervet. Hij schiet beren dood zonder shirt aan. Dat zie ik geen andere wereldleider doen.”
“Rusland is een land van uitersten. Daarmee kun je mensen mee prikkelen” voegt Martijn toe. Dat de band daarmee ook serieuze onderwerpen aansnijdt blijkt uit een nummer als ‘Not So Proper Gandhi’, waarin ze hun verontwaardiging over propaganda uiten. En Tsar Bompa’s nieuwe EP is vernoemd naar Stalin’s zoon Yakov Dzhugashvili, die een tragisch leven leidde in de schaduw van zijn vader.

Diskoteka!​
‘Diskoteka’ is ook een goed voorbeeld van Tsar Bompa’s dubbelzinnigheid. Op het eerste gehoor klinkt dit lied als één grote grap, maar er zit wel degelijk een verhaal achter. Lars schreef het nummer naar aanleiding van het sluiten van café d’n Boemelaer in Someren. “Het was echt de grootste kutclub ooit, maar in Someren was er niks anders. Als ik daar vroeger kwam werd ik daar altijd heel raar aangekeken. Toen vond ik dat kut, maar nu kan ik erom lachen. En daar maak ik dan een nummer als ‘Diskoteka’ over.” De knotsgekke videoclip voor dit nummer werd opgenomen in de kelder van Cas’ oma. Terwijl zijn oma boven geduldig wachtte, zette de band met een groep vrienden de kelder op zijn kop.

Ambities
Een uitgekiend plan om door te breken is aan Tsar Bompa niet besteed. Ze willen vooral veel muziek maken waar ze 100% achter staan en zoveel mogelijk shows spelen. Tsar Bompa is daarnaast erg productief met het opnemen van muziek. Lars: “Het leven is vaak best wel saai, dus moet je iets verzinnen om wat te gaan doen. Werken is niet de ideale oplossing, dus dan maar zoveel mogelijk muziek uitbrengen.” Op de planning voor dit jaar staat de release van een “7 inch met twee nieuwe nummers én een derde EP. Op de vraag wat we kunnen verwachten van de nieuwe muziek antwoordt Lars dat het vooral 'vager' wordt. 

Club 3voor12/Eindhoven​
Bij dit experimentele geluid passen ook ongewone locaties om op te treden. Zo zou Tsar Bompa graag hun “7 inch in een kringloopwinkel presenteren. Dan lijkt optreden in de Effenaar tijdens Club 3voor12/Eindhoven hele andere koek, maar voor Tsar Bompa maakt dat geen verschil. Ook met het hoge podium van de kleine zaal weet de band wel raad. “We willen de grens tussen podium en publiek weghalen, dus er mag gestagedived worden”, aldus Koen. Een ‘koprol wall of death’ lijkt Martijn ook een goed idee. Kortom: het belooft wederom een mooie fissa te worden op 29 januari in de Effenaar, waar naast Tsar Bompa ook MOOON en Op Zoek Naar Johan zullen optreden.