Tien tips voor DDW Music 2016

Met o.a. Woodie Smalls, Kweku Collins, Porches, Zimmermann en Flamingods

Lisa Molle ,

Niet alleen op designgebied valt er tijdens Dutch Design Week een hoop te ontdekken, ook voor de muziekliefhebber is er een uitgebreid programma. Van 22 t/m 30 oktober geven meer dan 60 acts op de meest uiteenlopende plekken in Eindhoven een optreden. Genoeg keuze dus, maar welke artiesten mag je tijdens DDW Music zeker niet missen? 3voor12/Eindhoven dook in het programma en geeft tien tips.

MAANDAG

Woodie Smalls
Ma. 24-10, Stroomhuis, 22:15 uur
De Belgische variant van Tyler, The Creator en Joey Bada$$. De uit Sint Niklaas afkomstige rapper met feilloze Engelse tongval heeft afgelopen zomer al onder andere Lowlands, Best Kept Secret en Pukkelpop aangedaan. Nu mogen we in Eindhoven eindelijk genieten van de opzwepende hits van deze hiphoplegende in spé.

DINSDAG

Scott & Charlene’s Wedding
Di. 25-10, Stroomhuis, 21:00 uur
Kylie Minogue werd beroemd toen zij als Charlene in de Australische soapserie Neighbours ging trouwen met de oogverblindende Scott. En toen bleek ze ook nog te kunnen zingen. Op die manier kwam Scott & Charlene’s Wedding aan hun naam. De band speelde eerder al Le Guess Who? festival in Utrecht plat, maar verdienen nog veel meer roem. Hopelijk gaat dat gebeuren in Eindhoven. Onverschillige lo-fi grungepop, maar wel superstrak gespeeld.

WOENSDAG

Hypochristmutreefuzz
Wo. 26-10, Stroomhuis, 21:45 uur
We kunnen wel met moeilijke genres gaan lopen strooien, maar Hypochristmutreefuzz (61 punten in één keer bij bandjesscrabble!) is niet echt in een hokje te stoppen. Als het dan toch moet, noem het dan … Electrofuzznoize? De sound van deze Gentse band is zo surrealistisch en ongemakkelijk als een Rietveld stoel. Om maar in designtermen te spreken.

Kweku Collins
Wo. 26-10, FIFTH NRE, 20:30 uur
Niet te missen, de allereerste Nederlandse show van de superjonge Kweku Collins. Hij is up and rising in de Chicago hiphopscene, heeft het merendeel van zijn werk zelf geproduceerd, opgenomen én afgemixt. Relaxte laidback hiphop zonder overhaaste raps. Doet je denken aan Chance The Rapper en het oude werk van Kid Cudi.

DONDERDAG

Porches
Do. 27-10, Stroomhuis, 22:15 uur
Laat je meesleuren in een draaikolk van dreamy synthpop bij Porches. De band uit New York onder leiding van Aaron Maine heeft eerder dit jaar zijn tweede album Pool uitgebracht, met daarop aansluitend de EP Water. Zijn lyrics zijn schrijnend, persoonlijk en bijna meelijwekkend, maar door de dansbare sound merk je daar bijna niets van als je er niet op let. Stond eerder al in De School en speelt nog op London Calling Festival.

Zimmermann
Do. 27-10, FIFTH NRE, 21:45 uur
De band Balthazar heeft een pauze genomen, maar de leden zelf nog lang niet. Zo ook bassist Simon Casier. Onder de naam Zimmermann (“als Bob Dylan zijn eigen echte naam niet gebruikt, doe ik het maar”) creëert hij prachtige, bijna breekbare liedjes. Zijn zanglijnen doen je denken aan The Strokes, terwijl de piano op de achtergrond haast filmisch is. 25 november komt zijn album uit. Luister bijvoorbeeld alvast naar topsingle ‘Someday Maybe’:

VRIJDAG

JEFF The Brotherhood
Vrij. 28-10, Stroomhuis, 22:45 uur
Een beetje The Clash, een beetje Weezer en een beetje Thin Lizzy. Dat is JEFF The Brotherhood. Dit jaar bracht de tweekoppige band alweer hun tiende studioalbum uit. Fuzzy gitaren en dolle drums galore!

Khruangbin
Vrij. 28-10, FIFTH NRE, 20:30 uur
Je staat er misschien niet zo snel bij stil dat ook in Thailand funk een ding kan zijn; de band Khruangbin uit Texas is er volledig door beïnvloedt. Ze vonden in de krochten van het internet cassettes uit de jaren 60 en 70 en zo is hun psychedelische en exotische dub ontstaan. Net zo zonnig als de naam doet vermoeden.

ZATERDAG

The Galaxy, DDW Music eindfeest
Za. 29-10, Effenaar
Op de zaterdag zal er een knallend eindfeest in de Effenaar zijn met onder anderen Baauer en Ganz op het programma. Trap, electro en hiphop voeren de boventoon deze laatste avond aan de Dommelstraat. Maar wat is dat The Galaxy eigenlijk? Er waren al verscheidene tracks uitgekomen op het label van Yellow Claw toen ineens bleek dat niemand minder dan Arjen Lubach deel uitmaakt van dit producersduo. Wat een multitalent is het ook.

Flamingods
Za. 29-10, Gaslab, 22:45 uur
Experimentele Arabische folk uit Bahrein. Misschien wel de spannendste act die je op DDW Music gaat vinden. Dit vijftal gebruikt instrumenten van over de hele wereld, behalve de gangbare westerse die wij kennen. Exotischer kan haast niet. Doet denken aan Animal Collective en Deerhunter.

Met een DDW-ticket zijn alle concerten vrij toegankelijk (met uitzondering van de DDW Music specials). Wil je alleen een concert bezoeken? Dan betaal je €5,00 aan de deur van de venue. Als opwarmer staat de DDW Music compilatie nu op de 3voor12 luisterpaal.