DDW Music 2016: Eerste optreden Eindhovens popduo Klyne in de Effenaar

Succesformule gegarandeerd, maar verwachte wauw-effect ontbreekt nog

Tekst: Anke Langelaan / Fotografie: Lotte Schrander ,

Vreemd eigenlijk, dat het Eindhovense duo Klyne al meer dan hoge ogen gooit in Groot-Brittannië en dinsdag 25 oktober pas voor het eerst in de Effenaar stond. Het kan verkeren in de muziekscene, zo blijkt wel. Gelukkig hebben ze in hun thuisstad zeker niet te klagen over een fanbase, getuige de flinke opkomst in de kleine zaal. De heerlijke single ‘Paralyzed', aanleiding voor de Britse belangstelling, heeft ook hier z’n werk goed gedaan. Aangezien het handjevol andere nummers dat Klyne tot nu toe uitbracht net zo sterk is, was bij voorbaat al duidelijk dat het optreden – terecht gepresenteerd als DDW Music Special – muzikaal gezien niet stuk kon. De grote vraag was dus hoe de jongens het er als live-act vanaf zouden brengen.

Sofie Winterson
Met nog slechts een kleine twintig man in de zaal bij aanvang van de show, laat support act Sofie Winterson zich niet kennen en stipt op tijd “begint ze gewoon”, zoals ze zelf dapper aankondigt. Je moet het maar doen, in je eentje voor een praktisch lege zaal en alleen een gitaar, synthesizer en mengpaneel als ondersteuning. Maar haar krachtige, doch zachte stemgeluid en intieme elektronische melodieën hebben een enthousiasmerende uitwerking. Gaandeweg krijgt ze zelfs nog een aantal bezoekers dichterbij, al moet ze daar wel even om vragen. De rest van het binnendruppelende publiek heeft vooral behoefte om met elkaar bij te praten, altijd jammer. Zeker omdat het zomaar eens kan zijn dat deze artiest over een tijdje dit soort voorprogramma’s en zalen ontgroeid is. Ze stond immers al op SXSW en heeft getekend bij het label van Bas Bron (De Jeugd van Tegenwoordig). Deze avond is ze in ieder geval een prima smaakmaker voor het hoofdprogramma.

Klyne
Niet twee, maar drie jonge gasten komen, zeer bescheiden, op als Klyne begint. De charismatische drummer Lloyd Usidame – bekend van BEA1991 en Hunting The Robot – vergezelt zanger Nick Klein en producer Ferdous Dehzad tijdens hun huidige concertreeks en dat is een goede zet. Alleen al omdat hij deze avond een PSV-shirt aanheeft (gelukkig nog met voormalig hoofdsponsor Philips erop), want daarmee scoor je punten bij een Eindhovens publiek. Bovendien voegen zijn live beats echt een extra dimensie toe aan het optreden, waardoor de muziek levendiger overkomt. Tel daar de loepzuivere soulstem van Klein en de harmonieuze synthdeuntjes van Dehzad bij op en je hebt een succesformule waar kwalitatief niets op aan te merken is. Toch mist het optreden eenzelfde wauw-effect dat de verrassende single ‘Paralyzed’ wel in zich had. Op zich niet raar, aangezien de band pas aan het begin van een veelbelovende carrière staat. Dat verklaart wellicht waarom het popduo nog wat onwennig en schuchter overkomt. Ongetwijfeld slechts een kwestie van tijd en ervaring.

Ondanks die beginstatus telt het repertoire van Klyne toch al ruim tien nummers, waaronder ‘Entropy’, ‘Waiting’, ‘Don’t Stop’, ‘Lend Me Another Name’ en ‘Water Flow’ (de meest recente single, zoals ook de aankondiging door Klein luidt). Het nummer ‘Closer’ wordt akoestisch gespeeld met alleen een piano als begeleidend instrument. Heel mooi, uitgekleed en vol tegelijk, waarbij de stemkracht van Klein – die stiekem toch een beetje doet denken aan Terence Trent D'Arby – ultiem tot z’n recht komt. Deze versie is ook uitgebracht als single en aan het luide gejoel uit het publiek te horen, is dat een slimme zet. Uitsmijter van de avond is uiteraard ‘Paralyzed’; uitzinnige reacties gegarandeerd. Dan is de koek op en verdwijnen de jongens net zo bescheiden weer van het podium. Alleen drummer Usidame geeft nog even een hartelijk handkusje naar de zaal en maakt voor het afgaan een paar trotse gebaren met zijn PSV-shirtje. Als de vaste leden van Klyne zulke innemende eigenschappen kunnen overnemen, staat waarschijnlijk niets meer in de weg van wereldfaam.

Gezien: Klyne en Sofie Winterson, op 25 oktober 2016, in de Effenaar.