DDW Music 2016: Benjamin Francis Leftwich is de zuchtjongen van de indiefolk

Nog fragieler dan Sufjan Stevens: het kan en het is prachtig

Tekst & fotografie: Patric Muris ,

Terwijl in het Stroomhuis en op diverse andere locaties in de Eindhovense binnenstad de wat ruigere bands geprogrammeerd staan, is het Muziekgebouw gastheer van twee singer-songwriters tijdens DDW Music 2016. En wat komen die toch altijd goed tot hun recht in de intieme, maar ook confronterende, zaal van het muziekcentrum dat graag een podium biedt aan artiesten met een uitgeklede set. Headliner is vandaag Benjamin Francis Leftwich, die in de aankondiging al meteen met de groten der aarde wordt vergeleken. Met zijn gestripte muziek – en gitaar – speelt hij voor een zeer aandachtig luisterend publiek. En daar schrikt hij zelf ook even van.

Travis Is A Tourist
Ze zijn al geruime tijd samen op tour: Benjamin Francis Leftwich en zijn (inmiddels) maatje Travis Is A Tourist. De pikorde is duidelijk: die laatste mag beginnen. Uiterst dankbaar speelt de Ierse singer-songwriter een klein half uur voordat zijn fragiele evenknie en de hoofdact van de avond opkomt. Dat doet hij met een akoestische gitaar, een elektrische gitaar en een glas whisky. En heel veel maniertjes. Zo beweegt hij graag wat kronkelend als Elvis Presley in zijn goede tijd, altijd dansend om de microfoon. Door dat te doen speelt hij met het volume van zijn stem: dichterbij om direct te raken, een stapje achteruit voor de nagalmende cri de coeur. En die noodkreet klinkt in veel teksten door. Een gevoelige singer-songwriter met een behoorlijk gestyled uiterlijk én toch heel bescheiden in het voorkomen; neem het de vrouwen die hij al snel op zijn hand heeft het eens kwalijk dat ze een beetje aan het wegzwijmelen zijn. Het geluid van zijn elektrische gitaar geeft de kale set wat meer body, maar die lakschoentjes he… Die verraden uiteindelijk toch zijn fijngevoeligheid weer. Een tikkeltje aangeschoten, met schorre stem en met een brede, innemende glimlach verlaat hij het podium. Het laat zich raden: dat gebeurt onder luid applaus.

Benjamin Francis Leftwich
Terwijl Travis Is A Tourist zich verschuilt achter de coulissen – om zijn opvolger van zijn gitaren te voorzien en “geheimpjes te vertellen” – zingt Benjamin Francis Leftwich direct bij opkomst in de microfoon. En dan klinkt voor de eerste keer die warme, jongensachtige en zeer warme fluisterstem door de kleine zaal van het Muziekgebouw. Het is even wennen aan de wel heel fragiele stem, doorspekt met echo. Waar Travis Is A Tourist er graag een act bij opvoert, kijkt Leftwich vooral heel erg moeilijk, met flink omhoog getrokken wenkbrauwen. Na een paar nummers komt daar verandering in als ook hij het wel heel erg stille publiek bedankt en erkent een beetje geïntimideerd te zijn. Later in de set, als hij zijn gitaar stemt en nog steeds ook maar iemand een kik geeft, “ssssht” hij de zaal in als spottende vermaning tot stilte. Als de frivole Travis Is A Tourist dan ook nog eens met zijn gulle lach regelmatig terugkeert op het podium, wordt het almaar gezelliger.

Des te knapper hoe de jonge songwriter uit Engeland zo makkelijk al die gekheid op het welbekende stokje plaatst en weer alle aandacht op zijn muziek vestigt. Die aandacht heeft hij ook echt nodig om te blijven boeien en te blijven raken. Wie afdwaalt is voor eeuwig verloren, maar wie Leftwich blijft volgen komt in de krochten van zijn ziel. Zeker wanneer ‘Stole You Away’ wordt gespeeld. Zoveel kwetsbaarheid, zoveel emotie, het is nog maar net te behappen. Als zijn “meest kwetsbare nummer ooit geschreven” is geweest, nadat hij eerder al ‘Summer’ zittend op de rand van het podium – zonder enige versterking – heeft gespeeld, lijkt hij het zelf ook aan te voelen: Travis moet er weer even bij komen. Even weer wat adem halen. En dan gebeurt het onvermijdelijke, ook wel een beetje gestimuleerd door het publiek dat beiden zo snel in de armen heeft gesloten: ze zingen samen een duet. Wie het heeft gemist, heeft een herkansing voordat de twee naar Amerika vliegen: zaterdag staat nog een show in Utrecht gepland. Oh, en programmeurs en marketeers, vergeten jullie de volgende keer niet Sufjan Stevens aan het lijstje ‘klinkt als’ toe te voegen?

Gezien: Travis Is A Tourist en Benjamin Francis Leftwich, op 27 oktober 2016, in het Muziekgebouw.