DDW Music 2016: Jeremy Loops laat temperatuur stijgen in Effenaar

De koning van de loop-pedalen laat een uitverkochte Effenaar vergeten dat het herfst is

Tekst: Nicole den Ouden / Fotografie: Dani Silvia ,

Tijdens DDW Music valt er veel nieuwe muziek te ontdekken in Eindhoven. Er zijn dit jaar Music Specials, waar de Zuid-Afrikaanse folkpop-zanger Jeremy Loops er een van is. De koning van de loop-pedalen staat met zijn begeleidingsband in een uitverkochte Effenaar. Zal het hem lukken om met zijn vrolijke muziek het publiek aan het dansen te krijgen?

Mat McHugh

Gewapend met dj-tafel, gitaar en zang mag deze tweemansformatie het publiek warmdraaien voor Jeremy Loops. Het duo speelt folky R&B die door de beats af en toe naar electropop neigt. Misschien zijn ze nerveus, maar de zang is niet altijd even zuiver en ook technisch is het niet allemaal even goed. Mat McHugh speelt niet alleen maar eigen nummers, ‘Hold On We’re Going Home” van Drake wordt gecoverd totdat de dj-tafel een eigen leven gaat leiden. De zanger legt uit dat precies hetzelfde de avond ervoor ook gebeurde. Gelukkig hervat het duo zichzelf tijdens de laatste twee nummers en begint het publiek hier en daar wat te dansen.

Jeremy Loops

Na 45 minuten komt Jeremy Loops eindelijk het podium opgerend met de Zuid-Afrikaanse én de Nederlandse vlag in één hand. Hij wordt verwelkomd met een oorverdovend applaus. In zijn eerste nummer, dat meer weg heeft van een jam, verwelkomt hij het publiek door telkens de woorden “Welcome to the show, do you want to have fun? Scream ay!” te herhalen. Het publiek luistert direct en zingt alles na. Zeker als Loops “Eindhoven de gekste!” de zaal in slingert.

Het verloop van de show is eigenlijk steeds hetzelfde. Loops begint met zijn loop-pedaal. Vervolgens zet de band in en wordt het nummer gespeeld. Daarna is het tijd voor een praatje met het publiek. Dan wordt de loop weer ingespeeld en volgt een volgend nummer. Wat Loops doet, doet hij goed; zijn loop-experimenten slagen allemaal en iedere noot die hij zingt, is loepzuiver. Toch wordt het na een tijdje allemaal wat voorspelbaar. Gelukkig maakt het samenspel met zijn band, stuk voor stuk goede muzikanten, veel goed. De set is erg strak en energiek en er is geen ruimte voor fouten. 

Loops speelt vanavond niet alleen maar nummers die het publiek kent, hij speelt ook een aantal nieuwe nummers waaronder ‘In The City’; een vrolijk uptempo liedje met een wat hardere beat eronder die voor extra dansbaarheid zorgt. Als de band ‘Mission Of The Sun’ speelt, vertelt Loops dat dit nummer eigenlijk niet op de setlist stond, maar dat hij het er toch maar opgezet heeft omdat hij de voorgaande avond een vuile blik van een teleurgestelde fan kreeg.

Tussen alle feestelijkheid is er ook ruimte voor een emotioneel verhaal. Loops vertelt hoe gelukkig hij is met de kans om als Zuid-Afrikaanse act de wereld rond te reizen, ook al is dat niet altijd even makkelijk. Een week eerder is namelijk een van zijn vrienden overleden. Na dit emotionele en serieuze verhaal bedankt hij Nederland voor de gastvrijheid en laat weten zich hier erg thuis te voelen. Als hij vervolgens zijn grote hit ‘Down South’ inzet, gaat het feest meteen weer verder.

Voor de toegift belooft Loops snel met een nieuw album te komen. De opnames daarvoor starten in december en hij hint ook naar de Nederlandse zomerfestivals. Zou hij naar Pinkpop of Lowlands komen misschien? De act leent zich daar wel voor, die is zomers en barst van de energie. Tijdens het laatste nummer ‘I See I Wrote It For You’ vallen er grote witte ballonnen met confetti uit de lucht en wordt er nog één laatste keer een groot feest gevierd. Het is jammer dat je eenmaal buiten snel je jas weer dicht moet doen. Je was door de zomerse show namelijk helemaal vergeten dat het herfst is.

Gezien: Jeremy Loops en Mat McHugh, op 28 oktober, in de Effenaar