Geen drukte, wel gezelligheid op Vic Records showcase in PopEI

Lokale helden Pentacle laten zien dat de passie voor vurige death metal niet verdwenen is

Tekst: Guido Segers / Fotografie: Paul Verhagen ,

Vic Records is een metal label met een indrukwekkend en wijdverspreid arsenaal aan bands in de catalogus. Bands van over het hele continent brengen platen uit onder de vlag van de in Zeist gelokaliseerde organisatie. Vanavond zijn er een aantal bands verzamelt om het label te vertegenwoordigen tijdens een showcase in de PopEI onder de naam VicFest.

Het is een drukke live avond in Eindhoven met shows van lokale artiesten. De opkomst valt dan ook een beetje tegen vanavond in de PopEI, terwijl elders in de stad alles uitverkocht is. Het kan verkeren dus. Er liggen platen, zines en shirts uitgestald in het café waar ook nog mensen genieten van een lekker maaltje. Pas als de deur van de zaal even openwaait, hoor je de harde gitaarklanken die op het podium geproduceerd worden. Het is een vreemde gewaarwording, alsof er iets geheims plaatsvindt. Ach, bij het laatste avondmaal was het ook niet heel druk volgens de overlevering.

The Eliminati

The Eliminati mag openen voor een vrij lege zaal. De band uit Breda speelt een thrashy soort death metal met veel klassieke heavy metal riffs die lekker clean klinken. Dat doet de band niet vol overtuiging vandaag, misschien mede door het gebrek aan inspirerend publiek. Dat zou een band toch niet moeten weerhouden van een goede performance, maar het zit er vanaf het begin af aan niet in voor deze jongens. Afijn, er wordt nog wat gemosht door vier bezoekers.

Stormgrey

Voor het Litouwse Stormgrey is het een heel ander verhaal. De band heeft een lange rit achter de rug vanuit hoofdstad Vilnius met genoeg motivatie om vol passie te spelen. Of het nu volle bak is of niet, dat lijkt niets uit te maken. Ouderwetse death metal met de reguliere thematiek wordt op een energieke manier gespeeld. Af en toe wat onwennig, maar er staat jarenlange ervaring op het podium uit bands als Dissection en Necropsy. Oprecht blij met elke vorm van reactie uit de zaal, raast de band door de plaat ‘Pray.Crawl.Suffer’ heen om vervolgens klaar te staan voor wie een woordje met ze wil wisselen. De openingsact staat in schril contrast met de honger voor het podium van deze mannen.

Dead End

Dead End volgt met een set complexe klanken met wat industriële en symfonische trekjes. Niet dat de band niet hard klinkt; het is evengoed snoeiharde death metal, maar opgetut met een kille atmosfeer. De band uit het Brabantse Zeeland heeft na 22 jaar stilte een nieuwe plaat uit, wat de opvallende leeftijdsverschillen in de line-up verklaart. Het middelpunt van de band is bassist Alwin Roes en drummer Günther, de twee oorspronkelijke leden van Dead End. De ritmesectie drijft de band dan ook voort in een set die toch fris klinkt tussen het wat minder genuanceerde geweld van de andere bands.

 

Pentacle

Pentacle uit Bladel mag toch zo ongeveer erfgoed heten in de death metal scene. De lokale helden maken al sinds 1989 herrie en lijken er geen genoeg van te krijgen. Onder de noemer ‘Ancient Death Metal’ maakt de band een bruut, hels kabaal, dat een sterke occulte sfeer met zich meebrengt. De muur van geluid wordt vooral extra overweldigend door de diepe, onaardse vocalen van zanger Wannes Gubbels. Kolkende klanken als uit een nachtmerrie knallen de zaal in, maar dat is precies het afgemeten resultaat dat de band wil. Imponeren doen de heren in ieder geval met een set die de +25 jarige leeftijd van de band nergens verraad.

Hoewel het aantal bezoekers niet echt exponentieel gegroeid is in de tussentijd, kan de band gelukkig rekenen op support van oude vrienden, die tussen de nummers door niet aarzelen om hun mening te geven. Het zorgt ervoor dat de avond toch gezellig afgesloten wordt. Het is niet altijd waar dat je meer zielen nodig hebt voor meer vreugd.

Gezien: Vicfest met The Eliminati, Stormgrey, Dead End, Pentacle, op 11 september in PopEI.