Albumrecensie: The Spirit Cabinet - Hystero Epileptic Possesed

Brabantse supergroep brengt duister en magisch debuut uit op Ván Records

Guido Segers ,

Niet veel mensen beseffen dat er aardig wat goede black metal bands uit de omgeving van Eindhoven komen. The Spirit Cabinet heeft nog niet heel veel van zich laten zien op de podia, maar bracht al wel een plaat uit op het befaamde Ván Records, waar ook The Devil’s Blood en Heretic namen zijn in de catalogus. Deze formatie lijkt wel op een supergroep in de kringen van het zwaarder geschut, dus een luisterbeurt voor Hystero Epileptic Possessed mag bij ons niet ontbreken.

De wortels van The Spirit Cabinet liggen in bands als Urfaust, Hooded Priest, Grimm, Cirith Gorgor en Zwartketterij. Dat zegt de leek niet zoveel, maar in de black metal onderwereld zijn dat begrippen; vooral Urfaust. Het is even zoeken wie er dan in de band zitten, want met artiestennamen als Snake McRuffkin en Cromwell Fleedwood is al snel een bijzonder soort humor te bespeuren bij de band. Gelukkig is de muziek geen grap voor de band, maar het laat in ieder geval zien dat het hele imago met een korreltje zout genomen mag worden. De naam is afkomstig uit de goochel/illusie wereld, waar dit een truc is waar zogenaamd geesten geluid maken vanuit een gesloten box. Iets wat in lijn is met het imago van deze band.

Qua geluid wordt het nog interessanter vanaf de openingstonen van ‘The Black Lodge’. Zelf noemen de mannen het heavy metal, maar dankzij de vocalen is de ritualistische invloed van Urfaust wel meteen te bespeuren. De zangpartijen zijn namelijk van een meeslepend, bijna opera-achtige soort én van dezelfde frontman als bij Urfaust. Dat deze meer in huis heeft blijkt vooral op het nummer ‘Credulity’, waar de band een geluid opzoekt ergens tussen de epische, onheilsklanken van Candlemass en de grootse sound van Iron Maiden. De zang is zelfs in lijn met die van Bruce Dickinson, maar met een onzuiver element wat weer een eigen gevoel geeft. Melodisch en vol heerlijk gitaarwerk laten deze heren hier horen wat voor muzikaal talent er achter de bandnaam schuilt.

Ondanks de extreme, occulte hoek waar de bandleden normaal actief zijn, is de muziek van The Spirit Cabinet bijzonder toegankelijk. De melodie overheerst en de gitaarpartijen zijn beheerst en strak opgenomen. De vocalen moeten je wel echt liggen, anders is een nummer als ‘Hexenhaus’ geen prettige ervaring voor je gehoor. De band mag dan geïnspireerd zijn door doom en een stuk NWOBHM (New Wave Of British Heavy Metal), af en toe valt er een vleugje zwaarder werk te bespeuren in het tremolo gitaarspel of de rommelende onderlaag van de drums, zoals op ‘Convulsions’.

Naast die stevige heavy metal klanken zit deze plaat ook vol met atmosfeer en gevoel. De vreemde zangstijl van Snake McRuffkin (ook wel IX of Willem) geeft juist dat scherpe randje samen met het volle, gelaagde geluid dat de band ook een duister aura geeft. Dat is uiteindelijk ook de charme van deze muziek en aantrekkingskracht. Daarmee ontloopt de band de gevreesde ‘retro’ bestempeling en houdt men ook de spanning in de muziek intact. Ergens tussen een duister ritueel en een stadion show, daar vindt je The Spirit Cabinet.

The Spirit Cabinet heeft een plaat uitgebracht die het beste van twee werelden neemt. Aan de ene kant het zware werk dat zonder concessies met een duister aura wordt behouden. Het blijft wat dat betreft een typische Ván Records plaat. Daarnaast kiest de band voor een open geluid, een gedegen productie en een stuk mystiek die de deze plaat zo fascinerend maakt.

'Hystero Epileptic Possesed' is nu verkrijgbaar op LP en CD via Ván Records.